12:30 ч.

28.06.18

3 мин.

0

3

0
Плува ли ми островче в окото

Нескопосан кьорфишек изправи на нокти власт, опозиция и медии


Всички знаем лафа за измислената сестра, от която после отърване няма. На Бойко Борисов обаче му лепнаха цял остров, с който се видя в чудо. А всички за пореден път разбраха каква напаст е фалшивата новина. Цялата драма тръгна от подхвърлен кьорфишек от родно жълто сайтче, че премиерът се облажил с остров в Гърция. Уж го писали гръцки медии, каквито всъщност не се намериха, но клюката взе да се търкаля и расте като кърлеж върху мазно дупе.
Масло в огъня наля и сваленото предаване на Милен Цветков, където той смятал


също да почопли новата обществена дъвка


Нищо, че отвсякъде е ясно колко е скалъпена историята. И изведнъж вопли и съмнения за цензура, а самият премиер откри заседанието на кабинета с тежка клетва, че хвърля оставка, ако някой открие неговия остров.
"Умолявам ви - дали се цензурирате, дали се автоцензурирате, но моля ви не ми забърквайте името. Каквото искате пускайте, каквото искате правете, но да ми замесвате името, не е честно. Всичко, което има фалшиво, да го пуснат - все ми е тая", взе да нарежда премиерът пред опулените погледи на министрите, изненадани от новия проблем пред властта.
В БСП, доста оклюмали от вялия вот на недоверие, изведнъж се накокържиха. Като човек от гилдията Сашо Симов се завайка, че убити журналисти в България няма, но има убити теми. "Не знам дали Борисов си е взел остров, но си е взел цяла България", наля масло в огъня и говорителят на червените депутати Елена Йончева.
Опонентите на левицата обаче не си оставиха магарето в калта и веднага припомниха как соцлидерът Корнелия Нинова и дясната й ръка Кирил Добрев съдят сайта "Поглед инфо" за обида. И искат общо над 200 хил. лв. заради причинен стрес, безсъние и лошо настроение. Иди после обяснявай


на кого повече му пука за свободата на словото


Партийните престрелки обаче още повече сложиха пустия остров на пъпа на общественото внимание.
И така от нищо нещо изправи на нокти държавата. Забравени в тъча останаха поредните протестиращи, този път дребните търговци на горива, които не харесват проектозакона на Ревизоро.
Битката с кьорфишека стана направо епична след като беше издирен и собственикът на гръцката агенция за недвижими имоти Антонис Серети, за да каже на кого е продал въпросния остров Фидониси (на български ще рече Змийски остров). Човекът взе да кърши ръце и да обяснява, че още се търси купувач, който да извади 3 800 000 евро за скалистия пущинак. А публиката разбра, че необитаемото парче суша се намира в залива на Неа Ираклица до Кавала.
"Акцията срещу разпространението на фалшиви новини не може да бъде определяна като цензура или автоцензура", заявиха от Нова телевизия в опит да се измъкнат сухи от кашата.


Белята обаче вече се случи


Една обикновена лъжа, при това доста нескопосана, изведнъж се превърна във водеща тема за власт, опозиция и медии. И вкопчени в нея, всички загубиха това, което се печели най-трудно - общественото доверие. Понякога фейк новините изглеждат страшно съблазнително и удобно оръжие, за да удариш под кръста опонента или да събудиш интерес и внимание. Но те винаги се оказват бумеранг, който се връща със страшна сила.
С други думи, евтината сензация накрая винаги излиза скъпо. Което със сигурност няма да спре фейк работилниците. Все пак те с това се хранят. Пък и избори се задават догодина. Затова чакайте не спазарени острови пущинаци, а цели китни полуострови.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:37 · 29.06.2018
остров и то какъв,змийски!!!
островът на тиквите.
Потребител · 21:49 · 28.06.2018
Хайде,стига глупости!Българската журналистика изпростя с този остров.Само,като ѝ подхвърлят "кокалче",веднага го лапва.
Потребител · 02:20 · 29.06.2018
@Потребител Българската Журналистика сама си създава кокалчетата ,не и ги подхвърлят.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент