От София Орбан се обърна към ЕС

Идеите му за решаване на миграционния въпрос са част от неговата предизборна кампания

От София Орбан се обърна към ЕС | StandartNews.com

Срещата на премиерите на България и Унгария Бойко Борисов и Виктор Орбан се осъществи в деня на най-великия българин - Васил Левски. Очакванията от тази среща бяха големи. България вече втори месец е председател на Съвета на ЕС и с всеки изминал ден доказва, че това, което говори, е в унисон с това, което се очаква от нея - по отношение на евроинтеграцията на Западните Балкани, политиката с Турция, важната за Европа миграционна политика. По отношение на Виктор Орбан - всички знаят, че той не се страхува от предизвикателства. За него няма авторитети и като цяло той си е самодостатъчен по отношение на визията, стратегията и мястото на Унгария в ЕС.

Предвид позициите на всеки един в европейското пространство, се очакваше, че ще има някаква новина от срещата между двамата премиери. Рекапитулацията е, че казаното от всеки един от тях

не се разминава с всичко казано дотук като позиция и като решения

Не трябва да се забравя, че от неделя

Орбан влезе в един доста тежък предизборен период за парламентарния вот през април тази година. Всъщност той нееднократно заяви, че идването му в София е свързано с факта, че България е председател на ЕС. И че разчита тук, което и направи, да официализира унгарските предложения за решаване на миграционния въпрос. Предложенията не съдържат нищо ново и са в унисон с това, което през последните няколко месеца се дискутираше и се взимаха решения по темата с мигрантите. Те са свързани с промени в Дъблинския регламент, с релокацията и най-вече с тезата, около която през последните месеци на 2017 г. държавите-членки се обединиха - че трябва да се работи в страните, където има въоръжени стълкновения. Това ще позволи

в зародиш да бъдат елиминирани тези конфликти

които са причина за миграционните потоци към Европа.

Има отвореност предложенията на Орбан да бъдат обсъдени, релокацията, която е свързана с колективно решение на страните-членки на ЕС, е предмет на преговори. Вчера бе изтъкнато колко добре България пази външните граници на ЕС и колко стабилни са те. Виктор Орбан заяви, че Унгария няма нищо против България да се присъедини към Шенген.

Това периодично се чува от всеки представител на някоя европейска институция или на някой представител на държава-членка на Европейския съюз, който е на посещение в България. Не трябва да се забравя, че активността на посещенията и срещите в София и ориентирани към страната ни, са свързани с традиционната форма на осъществяване на европредседателството на всяка една от държавите, която досега изпълнявала тази функция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай