22:40 ч.

23.05.18

3 мин.

0

36

0
Москва не вярва на български сълзи

Времето на подаръците свърши, енергийният пъзел ще се реди наново


Москва не вярва на сълзи, особено български. Това е най-краткият анализ на близо 40- часовото посещение на президента Румен Радев в Москва и Сочи. За първи път от 9 години български държавен глава отиде на крака при президента Путин и премиера Медведев, но си тръгна с празни ръце и свито сърце. За втори път след посещението на руския патриарх Кирил през март в София, Радев натрапчиво усети размерите на руския гняв срещу елита на България, натрупан малко по-малко през прехода. Нито е първият, нито последния, който е огорчен от имперско величие. Единственият, който си поръча фанфари на столичното летище след кацане от Москва за последните 20 години, бе вицепремиерът Евгений Бакърджиев. Той подписа историческия договор с "Газпром", заради който малко по-късно падна от власт.


„Искате българска тръба през Черно море? Чудесно, постройте си я, ние ще я напълним с газ. Времето на подаръците мина." Това беше най-честият коментар в руските социални мрежи на предложението на българския президент. В деня на срещата му с Дмитрий Медведев, Радев излезе с просторно интервю във в. „Комерсант" като предложи на кабинетите от двете държави да си стиснат ръцете за преки доставки на газ за България чрез тръба, която да влиза от родното ни Черноморие. Нарече проекта „Български поток". И даде заявка, че няма да стои настрана от енергийния руско-български пъзел.


Вече за всички е ясно, че той ще се реди наново. На пръв поглед офертата на Радев звучи леко патриотично, но и доста абсурдно.


Искаме нещо, което 9 години отказваме


Развалихме проекта Бургас- Александропулис с мотива, че застрашава туризма ни. Спряхме строежа на АЕЦ "Белене" след серия от политически скандали. Прекратихме „Южен поток" под натиска на Европа. Оставихме в историята „енергийния шлем" с Русия и се обърнахме в други посоки. Заговорихме за хъб „Балкан". Дупчихме морето с надеждата, че ще си намерим огромни залежи. Години наред чиновници лобираха за шистовия газ, който трябваше да превърне Добруджа в швейцарско сирене. Поискахме куп оферти за втечнено синьо гориво, поканихме Азербайджан да ни газифицира градовете. След всички тези геополитически пируети, пак опряхме до просия в Москва. Вече с нов посредник - в лицето на президента.


Радев трябва да е най-големият политически наивник, за да очаква овации от Кремъл, докато припомня общите ни корени и минало. Истината е, че руснаците отдавна не ни считат за братушки. За тях ние вече сме класически предатели. Които както по военно, така и в мирно време са били на страната на враговете. Миналият век с германците, този - с американците. Ако трябва да сме честни, последните 10 години ние доста се потрудихме, за да спечелим сърцата на запад и да изгорим мостовете на изток. Нещо повече - Росен Плевнелиев ни вкара задълго в "А" отбора на антируските ястреби, макар в началото да изглеждаше съвсем безобиден.
Колкото и добронамерен да беше Радев,


Кремъл вече иска не омайни думи, а солидни гаранции


Които нашият президент не може да даде, защото няма нито опита, нито реалната власт. Затова и единствените новини от визитата на Радев бяха предстоящата среща в Москва между Путин и Борисов. И подновената покана на руския президент да дойде у нас.


Няма смисъл да се търсят грешки на Радев, той просто нямаше полезен ход в Москва. Успя само да представи себе си и да утъпче пътеката за премиера Борисов. За разлика от Радев, министър-председателят отива с гаранциите от Европа, с министрите, които Кремъл добре познава. И с проектите, които могат да променят сътрудничеството или да го сложат във фризера. Путин и Борисов ще се срещнат за дълъг разговор след 8-годишно прекъсване. Време, което промени коренно и двамата. Дали прагматизма или емоциите ще надделеят, трудно е да се каже. Нито сме Турция, нито сме Сърбия. Но най-малкото, сме между двете.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 01:49 · 25.05.2018
Защо не кажат за подаръците на СССР от оръжие- 3000-4500 танка,2500 артилерйски установки, 2000 БТР,500 самолета,33 кораба, 24 установки СС-23,67 Скъд. Е страните от НАТО подараци не дават като искаш самилети и танкове ще си купуваш.Нали и тях продадоха за да станат някои Българи богати.Танкове -5- 8 милиона$ за един, самолети 60м до 250М $ за един.като си си унищожил сам икономиката и призводствените мощности,ще плащаш щом си подписал догово и не можеш да си ги произведеш.
Потребител · 22:27 · 24.05.2018
Робуването и на Изток и на запад е вредно. И Русия и САЩ са държави с империалистична политика и не им пука за васалите. Трябват ни Българофили
Shopeto · 22:10 · 24.05.2018
Към всичката човешка измет отдолу: само една дума да се каже срещу Путин или Русия, веднага скачате като ужилени. На това ли му викате патриотизъм? Боже, колко сте наивни...
Потребител · 21:14 · 24.05.2018
До 1989 г България е субсидирана със суровинин от СССР на 1/10 част от цената им,Бълагрия която няма петрол продава петрол до 89 година на световните пазари.От там идва доходите на Бълагрия в конвертируема валута, една част са от продажбите на сирене и кашкавал, но България вече и това не прави качествено. НРБ фалира два пъти като СССР и дава всеки път долари за да си погаси външния дълг за да избеген фалит без от България да се иска нищо.Но през 1989 подараците престанаха.Сега България се е наредила на друга безплатна трапеза.
Shopeto · 22:06 · 24.05.2018
@Потребител Суровините от СССР не бяха подарък, просто тогава можехме да плащаме и с послушание. Сега като всичко стана с пари, някои пак се оглеждат дали не може да си намерим един голям брат, за да ни черпи.
Ето на такива можете с чиста съвест да им викате предатели.
Потребител · 01:37 · 25.05.2018
@Shopeto На една десета част от реалната им цена са суровинитепродавани на България през комунизма,а подараците са стотици милиони долари за да може България да си плати външните дългове на западни кредитори.А накрая да си заплати и Дълговете към СССР и другите соц държави.Както Горбачов им каза на Българските Комунистически управнице не ви искаме лошокачествените стоки вече, всеки да се грижи за себе си, и всичко на пазарана основа.Поради липсатга на евтини субсидирани суровини от СССР, изчезна Кремиковци.
Потребител · 19:10 · 24.05.2018
Kakvoto sam si napravish , nikoi drug nemoge da ti napravi , ta i nashta taka
Потребител · 16:03 · 24.05.2018
И партията на Путин, мрази БСП! На 30.05.2018г. бат Бойко ще се срещне с Путин и ще се разберат по мъжки.
Потребител · 15:59 · 24.05.2018
Щастлив съм, - вече че руснаците не ни имали за "братушки"!?!? А има ли по-хубаво нещо да се отървеш от прегръдката на руската мечка?
Потребител · 14:35 · 24.05.2018
'Дупчихме морето с надеждата, че ще си намерим огромни залежи''. ....И КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ЗА ЕГОТО НА БОЙЧЕТО, ДА ДУПЧИ МОРЕТО ЗА ДА СИ УГОДИ ЗА ВЕЛИКАТА КОНГЕНИАЛНА ИДЕЯ ЗА ХЪБЧЕТО,КОЕТО МУ ИЗЛЕЗЕ ВЕЧЕ НА ПЪПЧЕТО И 2-РО ДА УГОДИ НА НА БАЙДЪН,МАККЕЙН И НА ДОНЧО ТРЪМПА. А... МАЙ НИЕ ГЛАДНИТЕ ОТ ПРОСТИЯ,ШИБАНИЯ МАТ,РЯЛ.
учител · 11:36 · 24.05.2018
Какви сълзи ма журналята? к,во искаш бе? Някакъв цървул да стане господар? Добре че не му натика думите на руския посланик "Или с Русия, или с Европа" ! Пак Путин беше снизходителен и добричък....
Потребител · 11:21 · 24.05.2018
"ТОЙ НЯМАШЕ ПОЛЕЗЕН ХОД" Е великият драскач журналист - КАТО ЧЕ ЛИ У НАС Е ИМАЛ ПОЛЕЗЕН ХОД - ход само с Корни и някои богаташи (генерали) за нова партия сатерлит на БСП !
Потребител · 11:28 · 24.05.2018
@Потребител Лице на фатмак, израз на преял на обяд, мисъл от клишета (писани за него), смутен от комплекса за липса на политическа работа, опит, усещане, прекалено изтукан, изпъчен в мускули в тялото, което му врди ужасно ... Вижте, българката пишеща - той не е виновен - това си е . това и ще бъде
Потребител · 11:08 · 24.05.2018
Ако Москва е събирателно за понятието РУС, биха били луди да повярват на банда ренегати пръкнали се от така наречената промяна 1990 г. Както и да се пазят гаргите-управници последното е да се нанижат на кола. Не
Потребител · 09:55 · 24.05.2018
;каквото повикало такова се обадило;
Потребител · 09:03 · 24.05.2018
каква глупва болшевишка статия навремето горбачов ни каза да се грижим за себе си сега путин проблема е че БЪЛГАРИЯ е изкупена от руснаци или 300 000 души притежават 500 000 жилища блокирали са ни цялата икономика и изнасят българското злато по 5 милиарда долара всяка година а европа е пълна с емигранти отново заради русия а путин изби дипломатите които искат мир и се въоръжава за война
Потребител · 09:12 · 24.05.2018
@Потребител ЕБАТИ И ГьОНСУРАТА ДЕтО СИ. КАК УСПЯ МАЙКА ТИ ДА ТЕ ИЗСЕРЕ ТАКЪВ ГЛУПАК
Потребител · 09:39 · 24.05.2018
@Потребител 300 000 Руснаци които не искат да живеят по една или друга причина в Русия имат жилища в България закупени със собствените им пари.Колко пари получава Русия за газ или петрол е друга работа, руснаците не са откраднали Българско златото, такива като теб си им плащате за петрол и газ и ако не ви харесва защото е Руски,може да си купите същите от Арабите или САЩ,но има подробност цената е по висока и за това се натискате за Руски суровини.
Потребител · 15:54 · 24.05.2018
@Потребител "...да те НАТИСНАТ манафите дано!"!
Потребител · 09:46 · 24.05.2018
@Потребител Има голям проблем,Горбачов е казал да се грижите за себе си, само че чакате нямой друг да работи и ви храни това никак не е грижене за себе си, ажялата държава от горе до долу е пълна с работещи за държавната администрация;крадци,измамници,рекетьори,далавераджии, баджанаци и всякакви други боклуци.Добре ви беше когато СССР ви давше петрол на безценица и вие го препродавхте на свободния пазар за долари,и финансовата помощ 3 пъти когато България е фалирала.Сега ЕС пари се дават срещу работа и резултати, и пак крадът.
Потребител · 08:50 · 24.05.2018
От коментарите в руската преса става ясно,че никой вече не ни приема за "братушки",някога казваха"Болгария не за границей",а сега сме зад заключена от много страни граница,наистина казват-ако искате газ,сами си изградете Южен потоквардихме на много врати и останахме отвън,гладни.
Потребител · 04:46 · 24.05.2018
Хаха така e политиката наврeмeто ссср ни разгони дeмeк спасяваитe сe ниe вeчe СМЕ дeмократи прeсидeнт пияница сичкото сирeнe с пари нова русия, послe сe събудиха ака чакаитe Сeга пак eлатe ПРИ нас.И ниe така прeди глeдахмe запад ако трябва глeдамe изток, ако ниe сe лeнзат рубашкитe марш в сибир , цeлуися с турками И всио
Потребител · 02:31 · 24.05.2018
Смешни сме и жалки :/
Потребител · 00:02 · 24.05.2018
Ей мускул, пак ли с елементарните ти и празноглави коментари?!? Отново като винаги нищо не каза! Просто не вървиш!
Shopeto · 21:53 · 24.05.2018
@Потребител Ами да. Важното е, че ти коментираш, за да се повиши малко качеството на форума.
Shopeto · 23:33 · 23.05.2018
И сега си представете какъв щеше да е отговорът ако не бяхме в Европа и в НАТО. Русия никога не ни е смятала за "братушки", ние винаги сме били за тях един вид колония, без право на собствено мнение. Както е модерно в момента: Russia first. Господин президентът, който протяга ръка за просия като катаджия, представя всички нас, така че излагацията не е само за него.
Кой ги избира тия мижитурки иобщо....
Потребител · 05:10 · 24.05.2018
@Shopeto Глупак си и такъв щe си останeш.
Потребител · 05:29 · 24.05.2018
@Shopeto Това за собственото мнение от къде го взе? Днеска искам 2 реактора,ще ги платя като ги произведеш, аххх добре че ги произведе сега си ги дръж за себе си, няма да ти плащам нищо...Искам Южен поток, само че ти трабва да го финансираш, аз искам да прибирам транспортните такси.Руснаците купуват тръбите и доставят в България. Аз сега не искам Южен поток ти искаш да ме ограбиш..Турция и Ердоган и Германия просяци ли са или мижитурки?
Потребител · 09:15 · 24.05.2018
@Потребител товарищ ако искаш да продадеш торта трябва да произведеш кутия руснаците искаха като пуснат тръбите да дойдат да ги пазят с танкове защото земята под тръбите по договор ставаше тяхна ти не разбра ли какво стана със сирийските тръби хвръкнаха във въздуха и сега сирия има газ за трилиони и руснаците с бази ги пазят за да не изнасят НО БОГ ВИЖДА
Потребител · 09:31 · 24.05.2018
@Потребител Недоразбрал си точно какво има в Сирия и кой го пази.Петрола в Сирия се намира на изток в контролирантата от Кюрдите Територия, и грижливо пазена от Армията на САЩ и Франция .Миналата седмица Французите построиха нова база на север и разположиха 16 артелирийски батареи обърнати към туркменските бандити подкрепяни от Турция.Причината за революцията в Сирия е че Катар и СА искаха да направят газопровод който да минава през Сирия за Европа и Асад не се съгласи на условиятра им.
Потребител · 09:52 · 24.05.2018
@Потребител В контролираната от Асад територия на запад няма газ или петрол за трилиони, залежите в Сирия са скроми но пак се контролират и охраняват от САЩ в източна Сирия там от където Ислямска Държава добиваше и изнасяше петол без пари през Турция.И сега Турция иска да притежава тези петролни находища.
Потребител · 08:55 · 24.05.2018
@Shopeto КУРВО ПОМАШКА. ПАК ЛИ СЕРЕШ
BarakBaghdadi · 09:59 · 24.05.2018
@Shopeto И сега си представете какъв щеше да е отговорът ако не бяхме в Европа и в НАТО. - немога да си представя, помогни ми?

Русия никога не ни е смятала за "братушки", ние винаги сме били за тях един вид колония, без право на собствено мнение. - мили ми Анрешко, това, за това, че сега лапаш американски пишки, а преди това сигурно руски не са ти виновни не руснаците, не американците
Потребител · 08:32 · 25.05.2018
@BarakBaghdadi Шопето лапа Анадолски рязани,такива обича не Американски или Руски.
BarakBaghdadi · 10:01 · 24.05.2018
@Shopeto Както е модерно в момента: Russia first. - безумен лъжлив трол! Сега е модерно USA first!

Господин президентът, който протяга ръка за просия като катаджия - не той се опитва да спаси нужни за нас връзки, които бяха разрушени от предишният малоумник.

Как не те е гнус от себе си? Във всеки ред имаш лъжа...
Потребител · 09:45 · 26.05.2018
@BarakBaghdadi От помак какво искаш да ти каже.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент