13:20 ч.

01.10.18

3 мин.

0

8

0

Македонската апатия ще събуди балканска буря

от редактор |

Македонската апатия ще събуди балканска буря

На Балканите емоциите винаги са по-силни от разума. Затова и бурето с барут толкова лесно се пали. Показа го и референдумът в Македония.
Напук на всички апели да не профукат шанса за европейско бъдеще, западните ни съседи масово загърбиха урните. Оказа се, че едва на половин милион македонци им пука дали страната ще отвори вратата си към ЕС. Явно името Северна Македония не се приема от обществото и премиерът Зоран Заев ще трябва да плати цената за това. Отсега е ясно, че в Македония пак ще се хванат за гушите и сигурно ще го докарат до нови извънредни избори.
Въпросът е защо съседите ни така категорично пратиха по дяволите референдума. Най-лесно е да обясним всичко с дебелите македонски глави, в които кипналата кръв заглушава разума.
Истината е обаче, че допитването в неделя завари повечето македонци сериозно объркани.
Оставяме настрана напълно противоречивите призиви на местните политици. Ако Заев и правителството си късаха ризите да обясняват какъв шанс е подписаният Преспански договор с Гърция, то президентът Георге Иванов от трибуната на ООН призова своите сънародници да бойкотират референдума. Опозицията начело с ВМРО-ДПМНЕ също


не спира да кълне смяната на името като национално предателство


За капак македонците в неделя трябваше с една бюлетина и един въпрос да гласуват за две различни неща едновременно.
От една страна за договора с Гърция, който повечето не искат, а в същото време за членство в НАТО и преговори с ЕС, което се харесва на мнозинството. Затова и повечето македонци така и не се решиха да отидат до урните. На практика неделният вот беше предимно на етническите албанци в страната. При тях повод за колебание няма. А и лично албанският премиер Еди Рама отправи горещ апел "да отиват и гласуват за европейска Македония". Което пък със сигурност наля вода в мелницата на противниците на референдума. Защото кой македонец ще повярва, че нещо е добро за него, щом е твърде хубаво за албанците.
Най-лошото е, че освен вътрешно-политическа криза в Македония, апатията за референдума ще отвори кутията на Пандора за целите Балкани.
Първи ще го отнесе гръцкият премиер Алексис Ципрас, който направи партията и правителството си заложници на договора със Скопие. Досега той получаваше потупване по рамото от Брюксел и Вашингтон за "смелия си проевропейски ход". Сега обаче едва ли ще се размине с извънредни парламентарни избори, които най-вероятно ще го свалят от власт.
В България също няма как да не сме разочаровани от вота на съседите. Добър или лош като политик, но Заев сложи парафа под историческия договор за добросъседство. И в Скопие спряха поне на държавно ниво да ругаят "бугарите" и да ни наричат фашисти. Сега


махалото вероятно ще се люшне в обратната посока


под натиска на разпалените патриотари македонци.
Неделният референдум беше и пореден епизод от мача между САЩ и Русия. Американците направиха всичко възможно и невъзможно Скопие и Атина да подпишат Преспанския договор. И вече виждаха как Македония става поредната брънка на НАТО в размирните Балкани, където сръбският президент Вучич не спира да плаши своите врагове с приятеля си Путин. Сега обаче покрай помръкналата европерспектива пред Македония, се отлага и влизането на бившата югорепублика в алианса.
Изобщо фитилът на балканското буре отново дими с пълна сила. За кой ли път.


 


Мирослав Герасимов


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Бог да ги прости ! · 13:06 · 02.10.2018
Заев е един от малкото прозорливи Скопски политици, който има реалистична визия за изход от тотална изолация, дестабилизация и неизбежен разпад на новоизлюпената им държавица. Останалите са "гола вода", особено тези от ВМРО-ДПМНЕ, които очевидно са под комтрола на Москва и на сръбската УДБА. А за основната маса макета, както казват шопите, немам думи. !00% инфантили, да не кажа нещо по-лошо - дебили !
Потребител · 13:06 · 02.10.2018
@Бог да ги прости ! Искат изкуствено създадената им от Тито "народност" с 28 годишна история като държава да наложи своята "измислена" политическа доктрина над съседните й държави, на които нейната територия, население и култура са принадлежали повече от хилядолетие. Нещо повече, има дързостта да монополизира името на целия географски регион "Македония" ! По същата логика утре може да поискат да монополизират и името "Европа" ! Хора на такова ментално ниво са несъмнено обречени !
Потребител · 15:12 · 01.10.2018
Тук става дума за професионално отработено активно мероприятие за манипулиране на резултата от допитването в референдума. Защото рекордната избирателна активност , регистрирана някога в Р. Македония е била 64% от избирателите . Ако приемем , че това е статистическият процент на реално гласуващите в тази страна, то сега са казали „ДА” 91% от 36,8% от избирателите т.е. 33,5 % от всички избиратели, имащи право на глас, а „НЕ” де факто са казали максимум 30,5% от избирателите.
Потребител · 15:12 · 01.10.2018
@Потребител С други думи абсолютният брой на реално гласуващите, които са одобрили въпроса на референдума превишава абсолютния брой на онези, които не са го одобрили, в съотношение 33,5/30,5 т.е. реалният резултат е 52,4% с ДА” срещу 47,6% с НЕ”. По този „хитроумен” начин на „бойкотиране’ противниците на договора „се скриват зад” и „идентифицират с” внушителния процент от системно негласуващите.
Потребител · 14:32 · 01.10.2018
Защо не призоваваха да се гласува с "НЕ", а призоваваха да не се гласува. Референдумът отново показа, че Македония е все още страна на страха. Ако отидеш да гласуваш, никой не може да каже как си гласувал, но ако не отидеш – това се следи, гласът ти е против. Вмро-дупемене е антибългарска партия, отдавна инфилтрирана от сръбските служби.
Потребител · 14:16 · 01.10.2018
Без коментар
Потребител · 14:03 · 01.10.2018
Тази част от Македония ще стане рано или късно част от ЕС но не като самостоятелна държава а като албанска провинция. За жалост или за щастие това е бъдещето на тази земя.
Shopeto · 07:52 · 02.10.2018
@Потребител Не съм много сигурен дали албанците ще ги искат за провинция.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент