08:10 ч.

06.03.18

3 мин.

0

2

0
Куршуми за плъх в бурето с барут

Омразата между българи и цигани ще избухва по всеки повод, докато законът е слуга, а не господар


Покрай З март у нас не липсваха емоции, но малко от тях бяха празнични. В навечерието на 140-годишнината от Освобождението един лекар застреля в двора си в Пловдив циганин крадец. Арестът на д-р Иван Димитров събуди тлеещата омраза между българи и роми и вдигна първо града, а после и цяла България, на опълчение в защита на убиеца. По същото време руският патриарх Кирил дойде у нас като висок и скъп гост за тържествата на Шипка, но
даде повод за пореден яростен сблъсък между русофили и русофоби. Рикошет от него беше поредната искра между президента и ГЕРБ. Не заглъхваше и ехото от скандала с ЧЕЗ.


В празничните дни слушахме химна, но не го чувахме. Защото сетивата ни бяха заети със словесните екранни битки кой точно ни е освободил от турско иго, къде е държавата в сделката кой да държи шалтера за 3 млн. българи и кой е виновният прокурор, оставил в ареста лекаря, убил по неволя апаша Жоро Плъха.
Равносметката от трите празнични почивки дни


се оказа: много обидени, малко щастливи


Руският патриарх Кирил се обиди, че властите ни са благодарили на Полша и Финландия наравно с Русия за войните, загинали по българските земи.


Цвета Караянчева се обиди, че на Шипка я освиркваха, а аплодираха президента.


Чешката държава се обиди на България, че иска да разваля сделката на Гинка за ЧЕЗ.


И ако тези обиди са прежалими, макар и с бъдещи последствия за държавата, то случката в Пловдив е с друго измерение.


Тя засяга най-чувствителната етническа струна - враждата между българи и цигани. И за разлика от скандалната сделка с ЧЕЗ, касае всички.


За хилядите в Пловдив и цялата страна, които искат свобода за д-р Иван Димитров, ситуацията е пределно ясна. Рецидивистът Жоро Плъха с 9 присъди се опитва да извърши поредната си кражба. За което заслужено е застрелян като плъх от стопанина на имота, в който е нахлул.


Бързо раздадена справедливост, за разлика от тромавото правосъдие.


Виновният е наказан, макар и по законите на Дивия Запад


Докторът герой обаче седи в ареста и го чакат между 10 и 20 години затвор, което е скандална несправедливост за протестиращите в негова подкрепа.


Другата гледна точка е, че д-р Димитров е стрелял 4 пъти на месо по апаш, който не е нахлул в дома му, а в гаража. Следва да бъде съден като всеки друг, а защитата му трябва да докаже, че е действал при неизбежна самоотбрана.


И ако стрелбата от упор е обяснима за човек, изпаднал в състояние на афект, трябва ли докторът да бъде обявен за герой и пример за подражание ?


Тогава за какво са ни законите и държавата, ако ще властва правосъдието на улицата !


И какво трябва да направят близките на загиналата бременна циганка от врачанското село Търнава, която беше прегазена през февруари от 19-годишния надрусан шофьор Пламен Георгиев, който се оказа син на катаджия.
Трябва ли да отменим наказателния кодекс и да се върнем към старозаветния принцип "око за око, зъб за зъб" ?
Историята показва, че западната цивилизация, към която принадлежим, мъчително и трудно, но категорично, се е преборила законът да бъде по-силен от вендетата. Но за да няма разочарование от закона, той трябва да се спазва безкомпромисно. Иначе протестите в защита на уличното правосъдие ще растат, а това е заплаха за държавата.


А държавата има голям грях за натрупаната омраза


към циганите. Като се започне от затварянето на очите пред неплатените сметки и незаконните къщи в гетата и се стигне до безнаказаните хайдушки грабежи по селата, където крадливите роми вилнеят като кърджалии срещу беззащитни старци. Тази несправедливост вбесява хората. Въпросът защо толкова години циганите минават метър има ясен и лесен отговор. Те са най-удобният за купуване и манипулиране електорат, когато дойдат избори.
Но тази опасна игра е като да седиш върху буре с барут. Случаи като последния в Пловдив, а преди това в Асеновград и Катуница, показват, че всяко противопоставяне на българи срещу цигани може да се окаже искрата, която ще запали държавата.


И никакви дежурни партийни спасители на етническия мир няма да могат да спрат пожара.


Както не е решение заради случая в Пловдив да се прекрояват законите. Важното е те да се спазват.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:15 · 07.03.2018
нали се учим от големия брат - САЩ!? да се приеме като Закон НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА ,стреля се без предупреждение срещу бандитите!!!
Потребител · 02:06 · 07.03.2018
Закони има написани на книга , за спазване много не ги спазват, за контролиране ,упражняване и на законите има колкото искаш кандидати. Веднъж вземат ли те в полицията имаш редовен абонамент за заплата,, работа няма заначение дали вършиш.А и отстрани си изкарваш още една, две заплати от подкупи и закрила на хайдутите.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент