Кой запали фитила на скандала в Калиакра

Еколози и група от БАН заложиха бомбата, а сега липсата на информация улесни манипулирането на хората

Кой запали фитила на скандала в Калиакра | StandartNews.com

По повод напрежението със защитената зона около Калиакра беше голяма грешка, че още при подготвянето на забранителната заповед на министър Нено Димов и плана за управление на зоната не запознаха хората с тях. Текстовете са подготвени от еколози и експерти на БАН, но без въобще да бъдат уведомени местните общности, рибарите, собствениците на терени, кметовете на села и общини от Крайморска Добруджа.

По същия начин преди години се процедираше и със защитените територии, които влязоха в
"Натура 2000". Тогава еколозите от Българско дружество за защита на птиците и групичка от БАН приеха зоните без изобщо да потърсят мнението на местните администрации и общности. И сега действат по същия начин.

Обаче този път не им мина номерът

Според мен могат да се променят нещата и да се намери компромисно решение.

Аз имам особено мнение за протестите. Защото в Каварна видях как от местната администрация манипулират хората. От няколко села ми звъняха, че са им казали да излизат на бунт, защото няма да могат да сеят в селата домати и краставици. Което е абсолютно невярно. Но подобни лъжи хващат дикиш, защото в началото нямаше никаква информация. Трябваше да излязат и да обяснят на хората поне, че в населените места няма да имат проблем да си обработват парцелите.

Огромен е и проблемът за рибарите. Защото са забранили да се лови риба в морето от Калиакра до Балчик. Това е голям удар за цял един отрасъл. Ако искат да обхванат определена акватория, не е задължително да е точно пред градовете, където се лови риба. Може да бъде от другата страна на Калиакра. Никой от Европа не е казал на нашите умници: вземете и начертайте точно тези зони. Има компромисно решение. Пак да се спази акватория, да се вземат предвид местообитания. Винаги може тази зона да се премести и да е със същия размер, но на друго място. Даже в плана за управление се забранява ветроходство, джетове и т.н. Как са определили тази зона? Нека да излезе някой еколог и да каже защо тази зона, а не друга в морето?

С какво е тя толкова ценна?

Защо в Балтийско, Егейско, Мраморно море няма такива зони. Не знам в някоя европейска държава да има план за управление и зони от "Натура", вкарани в морето. Ако има такава държава да я кажат. Или отново ще сме опитното зайче и при нас ще се пробва всяко нововъведение. Не бива да ставаме експериментална държава.
При собствениците на земи също има варианти. Доколкото знам има решение на съда на ЕС България да бъде глобявана с 20 000 евро на ден, ако не се спазва забраната за въпросния район. Трябва да се види колко са декарите в тази зона, които са реално обработваеми.

Ако са 2 000 или 10 000 декара, трябва да вземем предвид, че земеделската рента за стопаните е около 80 лева на декар. Дали е по-добре да платиш компенсации на собствениците 40 евро на година или да плащаш глоба 20 000 евро на ден? Няма ли да излезе сто пъти по-евтино? В други страни се плащат огромни компенсации. Ние не говорим за техните размери. А за суми в рамките на тези, които получават собствениците. Още повече, че едни средства за компенсации ще влязат в българската икономика, а няма да отидат като глоба в Еврокомисията.
Но трябва се знае първо колко са земеделските земи до 8-ма категория, които ще бъдат засегнати. Дори и да са

10 000 декара, пак компенсациите са 800 000 лева или 400 000 евро.

Но когато няма никаква официална информация, плъзват предположения.

Според мен е взето решение да се угоди на Еврокомисията, а всичко да е за сметка на собственици на земеделски земи и рибари. Така работата е пито-платено. Държавата не плаща нито една стотинка.

Нито глоби на Европа, нито компенсации на местните хора

В същото време всичко е правено на бюрата в София от картела Българско дружество за защита на птиците - БАН. И "Натура" преди, и планът за Крайморска Добруджа сега се правят по един и същи начин - на тъмно, без да се уведоми местната общност и власт.

Разбира се, не оправдавам и подвеждането на хората, за да бъдат изкарани да затварят шосета. Например да ходиш в ромския квартал и да караш жителите да се вдигат на бунт. А те не са нито рибари, нито собственици на земи. Но неосведомеността може винаги да помогне за манипулации. Но вината пак е на тези, които направиха картите, на МОСВ и останалите, защото те не разясниха нищо предварително. И това доведе до конфликта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай