22:10 ч.

05.06.18

3 мин.

0

5

0

Къде ги стяга чепика британците

от Стела Стоянова |

Къде ги стяга чепика британците

Към таксиджии и джебчии добавиха и протестърите като напаст в наръчника за гостите от Острова


Били сме страната на розите? Меката на киселото мляко? Родината на първия създател на компютъра?


Нищо подобно!


България е страната, в която човек трябва да се пази от четири неща - проститутки, джебчии, таксиметрови шофьори и протестиращи. Ако успеете да балансирате между всички тях, има шанс да изкарате една успешна почивка. Така поне изглежда наръчникът, който британските власти пускат тази година за почиващите в България британци. Има прогрес. Преди това към съветите се добавяше и препоръка да не участвате в така наречения "балконинг", който за България бил нещо като национален спорт. Имаше и специален наръчник за оцеляване в Слънчев бряг, който като една по-особена дестинация явно се нуждае от допълнително внимание.


Нови в трейнинг брошурата на британските пътешественици към България тази година са две таргет групи - бакшиши и протестъри. Според британските власти България е страната, в която всеки протестира навсякъде и за всичко, затова трябва да следите къде има подобни струпвания на големи групи от хора, какви са маршрутите им и как да ги избягвате. Така де,


защо да ви се бутат в краката например четирите оркестъра


на Българското национално радио, ще вземете да поемете малко култура! Или пък майките на деца с увреждания - само ще утежните престоя си в една иначе хубава страна, която има някакви срамни тайни, само че иска да ги смете под килима. Не е зле столична община да пусне един наръчник на туриста в София със справки в реално време - къде има протест, къде гей парад, къде ремонт. Все е атракция за чужденците. Ще присъстват и на едното, и на другото. Сто процента снимките и на двете ще обиколят света, а фотографиите на кравата Пенка в профил и анфас ще придобият плът в социалните мрежи. Защо трябва да чакаме да ни го правят британците.
Що се отнася до такситата, това е една друга необятна тема в английските наръчници и не трябва да я подценяваме. Например -


стойността на километър возене най-често е набутана под чистачките


За да разбереш колко трябва да платиш, обикновено трябва да ги помръднеш, но тогава ще ти се разкрещи шофьорът. Не гледай сумата, посочена най-отгоре - това най-вероятно е цената на престоя. Това, че на едно такси е изписана дадена марка, невинаги означава, че то е от същата марка. Ако помолиш таксиметровия шофьор да намали звука на музиката, ще сложи помпа. Ако го помолиш да не пуши, ще сложи втора помпа. Ако обещае да ти направи отстъпка, значи ще добави десет лева към цената. Ако си на Слънчака, брояч просто няма да има. Пазари се директно и разчитай сумата до Несебър да не надхвърли тази за самолетния ти билет. Ако обаче искаш да видиш вицепремиер на живо, задължително почивай в Слънчев бряг. Надуй малко музиката и той ще ти дойде на крака.


Изобщо има много неща, които нашето Външно министерство може да добави към британските инструкции, за да направи престоя на чужденците у нас по-приятен. Ама на, пак ни изпревариха.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:17 · 06.06.2018
Когато такситата в Англия станат по-евтини от нашите, тогава почнете да се оплаквате. Иначе си донесете колело или с двойката
Потребител · 14:16 · 06.06.2018
най-мизерното село може да стане столица ,ама софияндурщината от тези селтаци не можеш да изкараш.
кое не е вярно, освен че са пропуснали доста други заплахи като да си имат работа с шопски чиновници, полицаи съд и т.н. И в НИКАКЪВ случай да не разговарят с шопски журналисти, че после няма да се познаят
до shopeto · 08:38 · 06.06.2018
Баце тъпо парче си не пиши коментари,ходи си карай!!!!
Потребител · 00:00 · 06.06.2018
Англосeкслонцитe са див и варварски народ и сe държат на морeто като такива
Shopeto · 23:19 · 05.06.2018
Мадам, као махнем тая лупост за "първия създател на компютъра", останалото е много забавно. Или би било забавно, ако не беше на наш гръб. Подробно описвате какво мислят други за нас като народ, даже и предложения правите, но били ли сте в компанията на млади англичани в парти-настроение? Моля ви, това са сцени от друга планета, планетата на джина.
Да пишат каквото си искат, правилната тактика е да ги игнорираме. ядат, пият, плащат си сметката и по живо, по здраво и пак да дойдете.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент