Кабинет по приходите

Икономическият екип на Борисов 3 са предимно кадри на УНСС, познават добре пробойните

Кабинет по приходите | StandartNews.com

Учи се не само от своите грешки, но и от грешките на другите. Колелото вече е открито, казват китайците. За първи път в най-новата ни история Борисов записа рекорд - премиер за трети път. След първите си два мандата той се убеди в поне две неща. Първото е, че каквито и видими резултати в икономиката да прави, ако те не се отразят на социалната политика, хората не ги разбират. Второто – че ако няма отбор от експерти, колкото и да са доверени министрите или колкото и да са важни коалиционните партньори, кабинетът е с кратък хоризонт.

Днес, за разлика от встъпването си в длъжност при предишните две пъти, Борисов изглежда различен. Умислен, улегнал, голям.Говори само за държавни приоритети. Разчита, особено в икономиката, само на доказали се най-доверени хора.
За него това е кабинет на баланса и екипността. А есенцията на управленската програма този път са доходи, образование и борба с корупцията. Все неща, които хората очакват от властта, без значение чии избиратели са.
Вън от съмнение, този път Борисов сам е избирал всеки от министрите. Под мотото - по-малко политика, повече експертиза. Общото е, че всеки от тях познава в детайли системата, която ще ръководи. Или вече го е правил като министър. Или е експерт от кариерата.
Кабинетът изобилства от финансисти. От енергетиката, през социалното министерство, та чак до образованието. Целта е ясна - министрите да боравят по-малко с думите, а повече с цифрите. Речите остават за опозицията, а изпълнение на обещанията - за управляващите.


Успехът до голямата степен зависи от икономическия екип. Гръбнакът му ще е тандемът Томислав Дончев – Владислав Горанов. Те уверяваха хората по време на кампанията, че обещаниятана ГЕРБ са реално изпълними. Сега ще трява да удържат на думата си. Затова и Дончев няма ресор - той ще е вицепремиер по всичко. Решенията на кабинета ще се вземат след като са минали „ситото на Дончев". Горанов пък отдавна не е просто министърът, който трябва да сметне бюджета и да гарантира изпълнението му. След един мандат финансов министър и десетките обиколки на страната, Горанов трябва да събере парите и да ги похарчи, така че да изпълни на 100 процента приетата токущо програма. За да случи ръста в икономиката, в огромна помощ ще е другият топ финансист в кабинета с огромен управленски охит - Румен Порожанов. Както и новият икономически министър Емил Караниколов. През последните 7 години той е другият човек извън Горанов, който е наясно с пълните финансови досиета на фирмите. Като дългогодишен шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Караниколов знае не само историята на всяка сделка, но и как предприятията изпълняват поетите ангажиментите. Кой е реален инвеститор и кой просто е получил парче от баницата по някакви партийни причини на прехода. Той знае как се събират над 200 милиона от следприватизационните задължения и кой умишлено фалира, за да не ги изпълни. Няма как да не знае кои са отраслите, които трябва да се стимулират, за да донесат добавената стойност и да осигурят реален икономически растеж. А той е задължителен, за да се изпълнят обещанията за по-високи пенсии, за 650 лв. минимална и 1500 лв. средна заплата след 4 години плюс двойно увеличение на учителските възнаграждения.


Колкото повече растат заплатите, толкова повече се увеличават приходите в НОИ. Затова и бившият шеф на осигурителния институт Бисер Петков е един от най-подготвените хора. Познавайки системата отвътре, може да каже както как да се увеличат постъпленията в НОИ. така и как да намалят злоупотребите с инвалидни пенсии. Не случайно точно това е първият му приоритет.
В икономическият екип съвсем закономерно се допълва от Николай Нанков. Той бе експертът, който гасеше всеки пожар в регионалното развитие и отговаряше за националната инфраструктура, докато Лиляна Павлова бе ангажирана с изпълнението на основните приоритети на ведомството и кабинета – развитие на регионите, саниране, магистрали. За Нанков няма тайни в системата. Той е наясно както със състоянието на всяка пътна отсечка така и с лобитата в бранша. И досега работеше в тандем с един от най-добре успешните досега министри - Ивайло Московски.
Новият икономически екип на Борисов безспорно е от хора, които познават пробойните в системите си и знаят как да ги запълват. С една дума - екип по приходите. Разходи – всеки може да прави. И ще го прави с удоволствие, ако хазната е пълна. Затова и не случайно, че може би за първи път голяма част от министрите са възпитаници на УНСС – Лиляна Павлова, Теменужка Петкова, Емил Караниколов, Николина Ангелкова, Румен Порожанов, Бисер Петков. За разлика от служебният кабинет, в който изобилстваха научните кадри от Софийския университет.
Случайно или не, в името на отбора, на който Борисов изключително държи - най-голяма е групата на министри по знака на зодияата на Борисов. Такива са още Цецка Цачева, Боил Банов, Емил Караниколов и Красимир Вълчев. А за Близнаците астролозите казват едно: те не просто действат. Те действат изненадващо, но успешно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай