Ислямска държава е пред фалит

Ислямска държава е пред фалит | StandartNews.com

Напоследък все по често се появяват информации, че Илямска държава е пред фалит. Наскоро групировката съкрати наполовина заплатите на своите бойци. В същото време ИД не могат да подсигурят дори нормални битови условия и качествено медицинско обслужване в районите, които контролират. За лекарите е ясно - те или са избити, или са избягали. Горе-долу така стоят нещата и с инженерите и учителите. Всъщност от халифата масово бягат всички умерени и образовани хора.

Голям шамар за ИД са намалелите петролни приходи. Причините за това са от срива на цените на световния пазар и ефикасността на въздушните удари до влошените експлоатационни условия. Много инсталации за добив на нефт вече не работят, защото няма достатъчно обучени хора, които да ги обслужват.

Групировката едва ли успява да произведе около 10 000 барела дневно, смята президентът на Френския профсъюз на петролната промишленост Франсис Дюзо. Въздушните бомбардировки също имат значителен ефект, те са насочена конкретно срещу сондажи, помпи, рафинерии, петролопроводи и камиони цистерни, складове.
За да компенсира дефицита на финанси, Ислямска държава е принудена да взима от поробеното население изключително високи данъци. Предвид глобалната икономически криза и социален упадък в Сирия и Ирак, скоро и хората на територията на халифата няма да има с какво да им плащат.

Безпаричието силно демобилизира бойците на ИД.

Според публикации едва 20 на сто от сражаващите се в Ирак и Сирия джихадисти го правят по идеологически подбуди. Останалите следват Ислямска държава по съвсем прозаични причини - за пари и обещаните безплатни жилища.
Масовото разочарование на бойците води до тяхното бягство обратно към родните им места.

Финансовата криза обезкръвява военната мощ на Ислямска държава, пише и американският вестник "The Washington Post", базирайки се на високопоставени източници.

Министерството на отбраната на Русия също съобщи, че ИД имат проблеми с формирането на нови отряди поради намалянето на възнагражденията на бойците.

Изводът е ясен. Колкото по-бързо бъде спряно кранчето на финансиране отвън на ИД, а правителствените сили на Сирия и Ирак си възвърнат контрола над петролните рафинерии, толкова по-скоро светът ще се отърве от чумата на XXI век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай