21:55 ч.

23.04.18

4 мин.

0

2

0
Интернет гигантите не може да са извън закона

Скандалът „Кеймбридж Аналитика", свързан с незаконното използване на лични данни от Фейсбук с цел да се повлияе на изборни резултати, е поредното доказателство за спешната необходимост от въвеждането на разпоредби относно цифровите платформи.


Цифровата революция се нуждае от свобода на действие, за да може да се реализира нейният потенциал за растеж, осигуряване на заетост и технологично развитие, но не трябва да забравяме, че в нашите либерални демократични общества свободата трябва винаги да бъде придружавана от съответното ниво на отговорност.


До момента това невинаги беше така, не само поради бързото развитие на цифровите приложения, но и поради погрешното идеологично схващане, възприемащо всяка нормативна намеса като пречка за развитието. Все едно, за да не се спира разпространението на автомобилите в началото на миналия век, хората да се бяха отказали от въвеждането на правилник за движение по пътищата със санкции и светофари.


В действителност адекватните правила са в основата на балансираното развитие, при което защитата на хората и на пазара поражда доверие и стимулира инвестициите, технологиите и растежа.


Тъй като интернет платформите изпълняват функциите на издатели, те


трябва също да носят отговорност за съдържанието


което публикуват. Не трябва да се допуска безнаказано да разпространяват детска порнография, незаконна продажба на оръжие, радикализиращи послания и терористична пропаганда, расова омраза, фалшиви новини, или продажба на фалшифицирани стоки.


По-общо казано интернет гигантите трябва да се подчиняват на същите правила за защита на служителите, неприкосновеността на личния живот, потребителите, прозрачността, данъчното облагане и интелектуалната собственост като прилаганите по отношение на всички други предприятия. По този начин ще бъде осигурена лоялна конкуренция с традиционните компании. Адекватните правила за конкуренция са гаранция за функциониращ вътрешен пазар, без бариери и злоупотреба с господстващо положение, които толкова вредят на малките и средните предприятия и на потребителите.


Онлайн платформите не могат да заместят държавата, като налагат данъци и такси, без на свой ред да бъдат облагани. Нашите съграждани очакват и изискват данъчна равнопоставеност. Някои държави обаче, въпреки че се възползват от европейския пазар,


прилагат нищожни, очевидно несправедливи данъци


за да привлекат централите на интернет гигантите на своя територия. По този начин те вредят на другите държави, които са принудени да компенсират пропуснатите ползи, като увеличават данъците или намаляват социалните услуги. Ето защо интернет гигантите трябва да бъдат облагани с данъци там, където създават стойност, както предлагат Парламентът и Комисията - тоест там, където получават приходи от реклами, продават данни или извършват трансакции, предоставят достъп до съдържание и упражняват бизнеса си.


Въвеждането на адекватни и ефективни правила означава също така намирането на точния баланс между свободата на потребителите и зачитането на правото им на неприкосновеност на личния живот. Не е приемливо цената, която трябва да платим за достъп до онлайн приложенията, да бъде отказ от правото на неприкосновеност на личния живот. Скандалът „Фейсбук – Кеймбридж Аналитика" призовава и напомня на политиците за тяхното задължение за гарантирането на избягване на подобни злоупотреби, но също така е възможност да се напомни на гражданите, че ЕС ги защитава. Ние сме в челните редици по отношение на зачитането на правото на неприкосновеност на личния живот. На 25 май ще влязат в сила нови европейски разпоредби, които осигуряват, наред с другото, правото „да бъдеш забравен", на защита от нежелана реклама, на информация за нарушения на сигурността на личните данни и за това как се използват тези данни.


За да обсъдим тези въпроси заедно с операторите на лични данни и институциите, организирах съвместно с комисаря, отговарящ за цифровата икономика, Мария Габриел конференция на високо равнище, която ще се проведе на 25 април в пленарната зала на Европейския парламент.


Случаят с "Кеймбридж Аналитика" ни задължава да не понижаваме бдителността си. Трябва да получим всички необходими разяснения относно възможното използване на данни на европейски граждани за манипулиране на резултати от избори, като се започне с референдума относно излизането на Обединеното кралство от ЕС. Ето защо поканих Марк Зукърбърг да се яви лично пред Европейския парламент, за да даде отговор на притесненията на 500 милиона европейци. Очаквам неговото пълно сътрудничество за възстановяване на доверието на нашите граждани.


*Заглавията са на редакцията


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:12 · 24.04.2018
Регистрирането във форума не е задължително защото, както казва Мечо Пух: - Колкото повече - толкова повече!
Shopeto · 22:18 · 23.04.2018
Като свършат със Facebook, могат да привикат и собствениците на Стандарт, да гипитат и тях защо продължава да не е задължително регистрирането във форума им. Междувременно тук има повече тролове отколкото в книгите за Билбо Бегинс.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент