Конспирацията не пожали жертвата
На мама и на учителя с любов


20:55 ч.

07.10.18

4 мин.

0

14

0

Европа няма как да мине без руския газ

от редактор |

Европа няма как да мине без руския газ

България трябва да се подсигури, когато Москва затвори тръбата през Украйна


Боян Чуков


Владимир Путин заяви, че България не може да защитава своите национални интереси. И даде като пример проваления проект „Южен поток". Това разбуни отново духовете в нашата страна. Но за съжаление, предимно сред експертните и журналистически среди. Единствено само Делян Добрев и Драгомир Стойнев се счепкаха пред камерите в спор кой от тях е по-виновен за провала на проекта. Този спор вече не е интересен. По-важно е да сме наясно докъде я докарахме. И какво ни предстои в бъдеще.
Каква е ситуацията на европейския газов пазар? „Газпром" достави миналата година на европейците 194, 4 млрд. куб. метра газ. Тази година цифрата се очаква да достигне до 205 млрд. куб. метра. Медийният шум около доставката на азерски газ по „Южния газов коридор" гали слуха на европейските „диверсификатори" на газовите енергийни доставки, но


10 млрд. куб. метра са смехотворно количество


Консенсусната дългосрочна прогноза на 12-те най-големи енергийни компании през 2017 г. показа, че към 2025 г. Европа ще се нуждае допълнително от 140 млрд. куб. метра газ годишно, а към 2035 г. – от 225 млрд. куб. метра. През 2017 г. Европа консумира над 500 млрд. куб. метра газ. Европейската тенденция може да се изрази с формулата „5% и 5%". По-ясно казано, 5% годишно расте европейската консумация, а с 5% спада собствения добив на газ.
През 2019 г. се предвижда „Газпром" да не поднови нито един транзитен договор през Украйна. Максималната пропусквателна способност на украинската газотранспортна мрежа e 140 млрд. куб. метра газ годишно. През украинска територия минава балканското направление за доставка на руски газ за България, Гърция, Турция и Македония. Това са общо 20 млрд. куб. метра газ годишно. За транзита на руския газ през нашата територия получаваме 200-215 млн. лева всяка година. Проектът TANAP/TAP (влиза в Южния газов коридор) може да предостави годишно 16 млрд. куб. метра газ. При очертаващата се перспектива гърци, германци, французи, австрийци, италианци, унгарци, че даже и македонци усилено лобират и работят без да вдигат много шум за реализирането на руските газови проекти като „Турски поток-1,2..." и „Северен поток-1,2". Естествено,


за да си гарантират съответните ползи в близко бъдеще


Холандия прие окончателно решение през 2025 г. да прекрати добива от ключовото газово поле „Грьонинген". А това са 25 млрд. куб. метра годишно. В Норвегия според прогнози на експерти в Северно и Баренцово море добивът на газ ще се намали от 110 млрд. куб. метра на 30-40 млрд. куб. метра. Към днешна дата в САЩ функционира единственият завод за втечнен газ Sabina Pass. Който предостави през лятото на 2018 г. 19 млрд. куб. метра газ.
В Брюксел евробюрократите се интересуват по-малко от бизнес, а повече от геополитически и геоенергийни игри. Естествено, пет пари не дават за националните интереси особено на страните от периферията на ЕС. Германският бизнес обаче не се огъва пред евробюрократите. Не искате да имаме бизнес с „Газпром"? Тогава дайте ценови предложения по-симпатични от тези на руснаците. Но следващите десетина години не се задава нищо по-евтино от руския тръбопроводен природен газ, тоест той няма алтернатива. Втечненият природен газ е с 30-40% по-скъп от тръбопроводния. През 2016 г. и 2017 г. европейските терминали за втечнен газ са натоварени едва 25%. Защо ли?
Позицията на официална София след провала на „Южен поток" беше: „Ние изгубихме този проект, но съхранихме главното – доверието на ЕС, а това означава стратегическа печалба за нашата страна". Всъщност, Меркел отказва да слуша Вашингтон и Брюксел. Германия строи северни потоци. Значи ли, че Берлин е загубил доверието на ЕС и стратегически е претърпял поражение? В замяна на това представителката на ЕК Ана-Кайса Итконен ни уведоми: „По законите на ЕС няма никакви основания за компенсации на България при спирането на този проект".
Ето и изявлението на унгарския външен министър Петер Сиярто по повод спирането на „Южен поток": „Русия имаше право да приеме такова решение и Унгария го признава. Правителството на Унгария е участник и активен поддръжник на реализирането на проекта „Южен поток". В началото на ноември 2014 г. то прие специален закон, който би позволил да започне строителството на газопровода на територията на нашата страна, заобикаляйки ограниченията от страна на ЕК. Нашите законодатели одобриха поправките, позволяващи на компании, които нямат съответните лицензи от ЕС, да строят". Същият Петер Сиярто тези дни поиска от Брюксел да не пречи на строителството на „Турски поток". Истината се намира в сравнението.
Следва логичният въпрос: Какво правим ние, ако гърците се договорят с „Газпром" и турската газова компания „Боташ"? И всички тръби на „Турски поток" минат през Северна Гърция? По-ясно казано, ако заобиколят България. Ние ще изграждаме газови хъбове, ще разчитаме на интерконектори, ще открием нефтени и газови находища в Черно море, ще купуваме втечнен природен газ? Или ще започнем да дупчим Добружа за добив на шистов газ? Няма ли някой, който да ни обясни какво правим след 2019 г., когато руският газ през Украйна престане да захранва балканското направление и пристигне студената зима?


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:02 · 08.10.2018
Втора атомна централа е най доброто и стратегическо решение. Ще ни превърне от вносител във износител на енергия и ще намали драстично нуждата от газ. Най евтината и чиста енергия в наши дни
Shopeto · 20:20 · 08.10.2018
@Потребител Атомната енергия е най-скъпа и проблематична в дългосрочен план - за справки: Чернобил.
Потребител · 09:26 · 08.10.2018
Галицин, Галицин.... Галицин! Ходят ли копейките? От национални предатели като теб продължаваме да сме бедни, ограбени и унижени от кремълските ти господари.
Потребител · 14:53 · 08.10.2018
@Потребител Икономически проекта за Руски газ е изгоден за България, не е изгоден за тези други които искат да продадът по скъп газ. Преноса през Украйна спира поради кражби и злоупотреба на газоперносната система.Както и желанието от запад този газопровод да бъде приватизиран и продаден на чужд западен инвеститор.
Shopeto · 15:45 · 08.10.2018
@Потребител Проблемите с минаването през Украйна се появиха, съвсем слуайно разбира се, точно в момента когато Кремъл се сети, че Крим си е техен.
Не съм чувал някой а запад да е поискал да купи тръбата на украинците, но дори и да е така - какво ги бърка Путин и компания на кого е?
Да, проектът изглежда изгоден. Само дето не съм чел договорът и затова си мълча. Ти нали знаеш, че без да си прочел и малките буквчки, нищо не трябва да подписаш. Но ако си по-информиран по въпросът...
Потребител · 15:03 · 09.10.2018
@Shopeto Я Шопе провери кой е Директор в Бурисма Холдингс и на кого е син?
Потребител · 15:29 · 09.10.2018
@Shopeto Проблемите на Русия с Украйнските кражби на газ започват от 1990/1992/1994/1998/2000/2001/2004/2005/2006,2007/2008/2009/2010/2013/2014/2015 година, няма нищо общо със Теориите ти за; Мирната,Добра и Почтена Славянска Украйна станала жертва на Кремълските крадци заради това че имат граница с Русия.И конспиративните ти теорий.
Shopeto · 17:41 · 09.10.2018
@Потребител Това не са никакви "конспиративни" теории, а факти:
- Кремъл окупира Крим и си го присвои с една пародия на референдум.
- Кремъл подпали една война в източна Украйна, при която досега има ... колко жертви? Вече май спряхе да ги броим.
- Кремъл врътна кранчето на газта, та трябваше половин Европа да ходи при Путин и да му обяснява да не се прави на интересен, че ако не е тая газ, Русия ще умре от глад.
Ще дойдат ли и от теб някакви факти или както винаги само голи твърдения и обиди?
Потребител · 14:48 · 10.10.2018
@Shopeto During this conflict, Russia claimed Ukraine was not paying for gas, but diverting that which was intended to be exported to the EU from the pipelines. Ukrainian officials at first denied the accusation, but later Naftogaz admitted that natural gas intended for other European countries was retained and used for domestic needs. The dispute reached a high point on 1 January 2006, when Russia cut off all gas supplies passing through Ukrainian territory. On 4 January 2006, a preliminary agreement between Russia and Ukraine was achieved, and the supply was restored. The situation calmed until October 2007 when new disputes began over Ukrainian gas debts. This led to reduction of gas supplies in March 2008. During the last months of 2008, relations once again became tense when Ukraine and Russia could not agree on the debts owed by Ukraine
Потребител · 14:54 · 13.10.2018
@Shopeto Вярно е шопе жертвите не можеш да ги преброиш вече нали повече от 100 те затруднява, 9622 са жевртвите от Донецака и Луханска Област 3035 за невоюващи граждани. 4110 са убитите от Укаинските въоръжени формирования.
evropeets · 21:22 · 07.10.2018
Това са глупости г-н Чуков, България трябва да развива алтернативни източници на енергия и да намаля зависимостта от Русия и Газпром. Западна Евпропа вече успя и потреблението на руски газ не превишава 30%. Българските политици обаче предпочитат да лапат черните руски пари и да поддържат монопола на Овергаз и Газпром, вместо да мислят за своя народ. От всички Потоци полза има единствено Русия, която няма какво друго да продава освен газ.
Обран · 21:43 · 07.10.2018
@evropeets "трябва да развива алтернативни източници на енергия"....тъпак, гъзът ти виждам като алтернативен източник на метан! Ще те тъпчем с китайски фасул от 2002ра и ще ти забием една тръба от зад! Аман от тъпи тролове!

Хайде дай пример как ще стане? Ще се окичим със соларни панели, ще направим още 3 АЕЦа, хайде кажи!
Shopeto · 07:56 · 08.10.2018
@Обран С крясъци и обиди като теб, във всеки случай няма да стане...
Не ми е даже до темата или дали си прав или не. Не можеш ли поне да се опиташ да го изразиш нормално, без всичките тези отрицателни емоции?
Потребител · 12:53 · 08.10.2018
@evropeets Европец...НЕ. СИ ! Ти си бай Ганьо...Тупаш се по косматите гърди и с викове Болгар,Болгар...се пльоскаш в басеина и пръскаш европейците. в. него,само,че не с вода а с мръсотия от гьола в който си се натопил.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент