22:30 ч.

11.02.18

2 мин.

0

4

0

Електронното правителство ще даде кадри на бизнеса

от Камен Колев, зам.-председател на БСК |

Електронното правителство ще даде кадри на бизнеса

Електронното управление, за което се говори от години, трябва да бъде въведено по-бързо. Първо, защото то ще подобри решително условията за правене на бизнес, ще намали корупцията, ще направи по-евтини и по-бързи услугите. Тяхното качество ще се подобри, както и ефективността на администрацията. Освен това, друг ефект от въвеждането на електронното управление може да е намаляването на самата администрация. Бизнесът има нужда от кадри, говорим за липса на много работна ръка, за внос на такава от трети страни. А след въвеждането на електронното управление администрацията също ще е източник на кадри. Отдавна има взето решение за електронното правителство, харчат се пари за него, но няма значими резултати.


Едва 8% от регистрите имат възможност за двустранен обмен


т.е. да се интегрират. Все още една трета от тези регистри са книжни - администрацията се рови в хартиените документи, за да предостави съответната услуга. Друг проблем е, че няма връзка между самите регистри. Всичко това влияе върху условията за бизнес. Не е маловажен фактът, че това създава и условия за корупция, за административен произвол. Не един и двама българи са се сблъсквали с този феномен при контактите си с чиновници - те могат да ви връщат по няколко пъти, да не ви отговорят. Ако се електронизира този обмен на информация с администрацията, винаги ще остава следа, ще има проследяемост и ще могат да се санкционират тези служители, които не си вършат работата. Докато сега това е невъзможно.
Не мога да кажа дали същата тази администрация дава отпор на въвеждането на електронното правителство, тъй като тази евентуална съпротива не е видима. При всички случаи обаче


администрацията не е заинтересована да въвежда електронно управление


Така че е нужна действително политическа воля, за да се случат нещата. Ние много пъти сме предлагали страна, която е въвела електронното правителство като Естония например, да ни помогне. Харчейки всяка година по 200-300 милиона, всъщност ние не надграждаме, както би следвало да става. Това е като при строеж - когато нямате средства, донякъде правите, следващата година - надграждате и т.н. Но ние не надграждаме, а се правят отделни модули, които не си кореспондират помежду си и няма смисъл от тях. Те трябва да се интегрират в едно, за да могат да се превърнат в работещи. С други думи - трябва еднократно, отгоре, да се направи това електронно управление и да се пусне в действие. Както вече казах, може да се вземе добрия пример на Естония и да се възложи да се направи, ако ние не сме в състояние.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:03 · 15.02.2018
Пълна лудост е, ако някой си мисли, че от държавен чиновник става нещо друго, освен портиер или пъдар. Никой нормален не би назначил такъв човек.
Потребител · 17:33 · 12.02.2018
Oh, v kamennata era ste si drugari , v kamennata . Mafiotskata organisaziya na givota v stranata progonva horata i shte obesludi stranata . Tova e dumata na naroda - a sega da vi vidya ot k'de shte vsemete nowi danakoplatzi? Horata vi napuskat , ne im haresvat svetlite vi grigi .
Потребител · 09:00 · 12.02.2018
Държавен чиновник да работи на частно. МУАААААА. Вие луди ли сте. Та той е станал ДЪРЖАВЕН с връзки и лизане. за да не работи.
Потребител · 03:22 · 12.02.2018
Дърцжавните служители които не си вършат работа мога и сега да бъдат проследени и наказани, но никой не си върши работата.И разбира се че не искат въвеждането на елктронно правителство,колкото повече такова няма толкова по добре за тях.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент