21:00 ч.

12.08.18

4 мин.

0

7

0
Двойно прегряване запали Румъния

Поне две поуки за Нинова от икономическия модел на съпартийката й в Букурещ


"Вижте ги румънците какво направиха, в България толкова хора могат да се съберат само на концерт на фолк звезда!". Това са най-честите коментари в социалните мрежи за кървавия съботен стохиляден митинг в Букурещ, който прати в болница близо 400 протестанти и 35 жандармеристи. И независимо, че протестите на площад "Виктория" са запазена марка вече всеки месец, този път митингът изуми света с агресията на жандармерията и безпрецедентните насилствени мерки срещу мирните граждани. Осъждането на полицейската репресия от страна на високорейтинговия президент Клаус Йоханис даде криле за митинги до дупка, а изходът от тях е трудно предвидим.
Слоганът на сегашния протест "Справедливост, а не корупция" не е нов, различни са организаторите. Този път това са румънските емигранти в Европа и Америка, които за разлика от нашите, освен че са много повече, са и потомци и на миграционната вълна веднага след края на Втората световна война. Техните родители бяха сред най-дейните участници в историческия митинг преди близо 30 години, когато


на същия този площад на победата бе свален диктаторът Николае Чаушевску


20 искания скандираха протестиращите в събота. Политическите не са изненада. Протестиращите са гневни на корупцията и факта, че сред управляващите продължават да надничат имената на редица обвиняеми и дори осъдени за злоупотреби. Затова се искат нови избори, електронно гласуване и нов парламент, в който една трета от новите депутати да са избрани от емигрантската квота. Ако това се случи, ще е абсолютен пробив в европейската парламентарна система и може да бъде последвано и в други европейски държави с бързо нарастваща диаспора зад граница. Каквато, между впрочем, се очертава и за България. Сред надписите на плакатите в Букурещ изпъкваше и добре познатия в у нас "Корупцията убива", което може и да е чиста случайност. Но пък няма нищо случайно във факта, че протестите са наказателен вот за социалдемократите в Румъния. И то поредния.
"У нас е така - избираме си комунисти, после идва революция, след това пак си избираме комунисти, после пак идва революция", обясняваше един от организаторите на протеста в събота. Повече от ясно е, че мечтата на премиера Виорика Дънчила да довърши мандата и да управлява 3 години изглежда малко вероятна след съботните кървави вълнения.
По скоро тя ще последва съдбата на двамата си предшественици Михай Тудосе и Сорин Гриндяну и ще затвърди традицията в последните години


кабинетът да си отива на всеки 6-8 месеца


Ако това се случи, ще се отрази на стабилността не само на северната ни съседка, но и на евроизборите. Защото в предизборната надпревара социалистите без съмнение ще бъдат нападнати от опонентите си в Европарламента за липса на политическа и икономическа стабилност в държава от общността след управление на неин партиен лидер. Още повече, че сегашната министър-председателка е бивш евродепутат. А най-вече защото става дума за Румъния. Страната, която миналата година направи шести в света икономически ръст от 7%, изпреварвайки дори Китай. Как от икономическото чудо за 2017 година тази държава за броени месеци стигна до многохиляден протест с искания за развитие на икономиката и предприемачеството ? И как дни след като кабинетът обяви, че планира двойно увеличение на държавните пенсии, протестиращите поискаха нова пенсионна реформа?
Отговорът е - прегряване. И в политически, и в икономически смисъл. Румънската икономика се изстреля благодарение на два основни пункта в програмата на социалдемократите - ниски данъци и бързо увеличаване на възнагражданенията в публичния сектор. Последва потребителския бум и рекордните 8,8 % ръст за третото тримесечие на 2017 г. Икономистите обаче от дълго време предупреждават, че този ръст ще е временен, защото крие големи рискове за Букурещ, свързани с раздуване на инфлацията, на търговския дефицит, поевтиняването на валутата и увеличение на дълговите показатели. Последните макроикономически данни за Румъния показват, че властите не са успели да предотвратят никоя от тези опасности. Вдигането на заплатите и свалянето на данъците е довело до инфлация над 4 %, най-голямото обезценяване на национална валута в бившия соцлагер, увеличаване на дефицита по външнотърговското салдо с 2,7 млрд. евро и най-важното - нарастване на външния дълг със 65 на сто спрямо 2016 г. Ревизия на очакванията за тазгодишния ръст на икономиката се правят всеки месец, но по всичко изглежда, че той няма да надхвърли 4 %. Според законите на икономиката това означава рязко обръщане на позитивната тенденция и възможност за влизане в криза още след 2-3 години.
Независимо дали Румъния ще успее да смени не сработилия си икономически модел и да обърне тренда нагоре, остават поуките за България. Защото по всичко личи, че тази година ние ще сме лидер по ръст на икономиката, а оттам и по европейски интерес. За разлика от румънците, българският кабинет успя да направи ръста устойчив без да помпа голяма инфлация, без дефицит и без нарастване на дълга. Инфраструктурните проекти са големият ни плюс пред Румъния. Едва сега съседите ни обещават да направят 350 км магистрали и жп линии до 2020 г. Голямото предизвикателство у нас ще бъде бюджетът за догодина и доколко кабинетът ще устои на всевъзможните искания за завишени социални разходи. БСП също не трябва да забравя, че исканията за бърэо вдигане на заплатите в публичния сектор, увеличаването на пенсиите и свалянето на данъците е равнозначно на по-голям електорат, но и на румънски модел. Който, както се оказа, води до улични боеве и бели автобуси.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 02:22 · 17.08.2018
герберастите са дребните служители на комунистите, тези които са гледали и още гледат в чинията на другите, милиционерчетата, шофьрчетата, пр обслужващ персонал от недоучени рабфачета,домакинчета,склададжийчета..не че не е имало нужда и от тях, но далеч от строителите на това по което и досега ходите, в което живеете, където слушате е опери,концерти, където учите, където работите, по което пътувате и което ядяхте без ГМО и изкуствеии химикали и т.н.
Емигрант · 20:00 · 14.08.2018
Който реве против "герберастите",е за БКП растите,което означава,че е тъпо,червено говедо,дето е свикнало да грухти а другите да се грижат да му е пълна копанката и да бъде чесано по дебелия търбух,тоест да краде,да мами,да не бачка,да прелива от пусто в празно и да се катери по планинските върхове,осеяни с чинии на извънземните за да муа кебапи и да се налива с топла бира под звуците на тамбури и маанета!!
Emigrant · 19:49 · 14.08.2018
Българинът не се вълнува от това,че е добре.Той се страхува да не би Вуте дс стане по добре от него.Курвата Курвелия само ръчка и дроби евтини попари за червени шопари.Риве да се вдигат пенсиите,но ако лудите я вкарат във изпълнителната власт,първа ще резне гушките на тези дето са гласували за нея.
Потребител · 03:59 · 14.08.2018
ИМЕННО ЗА ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ РЕФОРМИ, КОИТО ЩЕ ИМ ДРЪПНАТ КОКАЛА ОТ УСТАТА, ГЕРБЕРАСТИТЕ ТРОПАТ ХОРОТО АМА КОЙ,КОГА,КАК., АМА ПРЕДИ 60, АМА ПРЕДИ 30 ГОДИНИ....ТЕ РЕФОРКИМИ СРЕЩУ ЯЗВИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ ЖИВОТ НЕ САМО НЕ МОГАТ, НО И НЕ ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ. А С ГЕРБЕРОМАСТИЙСКИ АНАЛИЗИ ОТИВАМЕ КЪМ БУКУРЕЩ.
Потребител · 03:45 · 14.08.2018
НЕПРАВИЛЕН, БЕЗДАРЕН ,НЕКОРЕКТЕН АНАЛИЗ ЗА ПРИЧИНИТЕ НА СИТУАЦИЯТА В БУКУРЕЩ . ТОЧНО, КОРЕКТНО И ПРАВИЛНО ОПИСАНИ САМО С 6 ДУМИ ОТ ПЪРВИЯ КОМЕНТАТОР ПО-ДОЛУ...ОПИСАНИ И ВЪВ "ВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ" НА БСП. И НАИСТИНА ТЕЗИ ЯЗВИ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ И У НАС, ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНАТ, А НЕ ДА СЕ ПИТАМЕ АМА КОЙ, АМА КОГА И КАК. И У НАС Е 12 БЕЗ 5.
Потребител · 04:21 · 13.08.2018
У нас всички били доволни и даже се завръщали младежите.. ъъ, нищо не казах
Потребител · 21:17 · 12.08.2018
Хората в Румъния протестират срещу корумпираното си правителство, измами, нагласени търгове и избори,злоупотреби с власт,кражби, и правене на закони облагодетелсващи корумпирани политици.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент