Да не говорим наизуст за Истанбулската конвенция - Коментар - Стандарт Нюз


21:55 ч.

28.01.18

3 мин.

0

21

0

Да не говорим наизуст за Истанбулската конвенция

от Димитър Димитров, политолог |

Да не говорим наизуст за Истанбулската конвенция

Истанбулската конвенция е документ на Съвета на Европа и е доброволно присъединяване на група страни. Доброволното присъединяване на България може да бъде ограничено в смисъла, по който вътрешното законодателство ще има приоритет в определени области, където ще действат нормите на конвенцията. Аз не съм юрист, компетентен в международното право, но мисля, че и за други конвенции, към които сме се присъединявали, като например Конвенцията за правата на малцинствата, сме направили едно важно уточнение – че правата, които се дават на малцинствата, могат да бъдат само индивидуални, а не групови. Благодарение на това, например в образователните програми, изучаването на майчин език може да бъде индивидуално право, може да бъде и избираем предмет. Ако беше другояче, щеше да трябва да осигурим на всички малцинства задължително образование на майчин език. Ето защо е добре Министерството на правосъдието или правната комисия в НС или който и да е друг управленски формат, да изясни какво ще следва от подписването на конвенцията в настоящия й вид. Освен това, вече бе декларирано, че ще получим нов превод, който би трябвало да направи по-ясно дефинирането на понятието „джендър", което се оказа проблемно. Хубаво е


да има достатъчно ясно и нееднозначно тълкувание на категориите


които подлежат на въвеждане и ще бъдат наши задължени при бъдещи промени в законодателството. При наличието на такава дефиниция трябва да бъде определено с допълнителна декларация или съпътстващ текст докъде и в какъв обем това понятие ще бъде въведено като норма в законодателството. Това е единият въпрос – да има компетентен, юридически текст, който да дава представа за последствията и докъде те са съвместими със законодателството, конституцията и т.н. Както и къде ще се наложи да се промени закодателството, тъй като очевидно някакви промени, около които всички са съгласни, ще има – например ще се криминализира домашното насилие. Защото сега редът е по смисъла на гражданските дела, относително тромав е и като започнат процедурите, този, срещу когото са насочени, в крайна сметка може да ги прекрати, извършвайки убийство. Докато не е наличен такъв текст, обсъждането се базира често на някои измислени очаквания, свързани с прилагането на нормата. Защото това е проблемът – как ще приложим нормата и около това трябва да има относително съгласие. Докато това не съществува,


се отваря едно широко поле за популизъм


БСП вече иска да има референдум за конвенцията, която ние още не знаем как да тълкуваме. Това ще е поредният повод да се обяснява кой от какво го е страх, от какво се страхуват хората, кой насажда страх, кой откровено злоупотребява с повода. Като го е подкарала така Социалистическата партия, време е да поискат референдум и за смъртното наказание. Така много хора ще ги заобичат, около 60% от българите ще бъдат съгласни. Поне да е ясно кой иска да бъде европеец по призвание и за кого това няма значение – важното е да се добере до властта.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:37 · 11.02.2018
тази Истанбулска конвенция е първо ратифицирана от Турция т.е. страна извън ЕС и то много други не ЕС държави. Те какво общо имат с "Външното европейско законадетелство"? А НИЕ СМЕ В ЕС И В ПОСЛЕДВАЩИТЕ ВЕКЕ ЗАКОНИ НА ЕС ЩЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ИМ ГИ КОПИРАМЕ,АНАДЪК,КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА, ТЕЗИ ИЗВЪН ЕС НЯМА ДА СА ДЛЪЖНИ, АМА ДЕБИЛЕТЪТ,БАКО,ТА И НА 80% !!!
Потребител · 09:31 · 11.02.2018
МАЙ ТИ СИ ДЕБИЛ,ЪТ.КАТО Я РАТИФИЦИРАМЕ ВЛИЗА В СИЛА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ЕЗИК,НА КОЙТО Е НАПИСАНА.СЛЕД ТОВА СЪЗДАТЕЛИТЕ И ЩЕ ПРОМЕНЯТ ЗАКОНИТЕ НА ЕС,ПО ТЕЗИ УЖ НЕЯСНИ ЗА ДЕБИЛИТЕ
ПОСТАНОВКИ И ТОГАВА ВЕКЕ ЩЕ ТРЯБВА И НИЕ ДА СИ ГИ ПРОМЕНИМ,ВЕКЕ ЩЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕНО ЩОТО СМЕ РАТИФИЦИРАЛИ ПРЕДХОЖДАЩАТА ГИ КОНЕНЦИЯ.ЯСО ПАЛИКАРЕ И МИНПРЕД,А НИ КЕ СЕ ОЖЕНИ ЗА СИМИТЛИ,КАТО У ЛЩКСЕМБУРГА НА КАДЕТТЪТ,ДЕТ ЦЕЛУВА ВЪЗБУДЕНО МАЖАГИТЕ И ОТДОЛУ СИГУР СЕ ИЗ....ЗВА
Потребител · 09:20 · 11.02.2018
ТО И НОВОПРИЕТОТО ИЗМЕНЕНИЕ Е ЯВНО ЗРАДИ БТК,НО ОТ НИКЪДЕ НЕ СТАВА ЯСНО ТОВА,А ЩЕ ВАЖИ ЗА ВСИКИ БАНКИ У НАС И ША ВИДИТЕ КРЕДИТИ,ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН!
Потребител · 19:27 · 29.01.2018
Този чичко написал статията явно го е страх за службата му. Долна работа, иначе тук таме се изказва правилно. Хора, отивайте на село и ставайте независими от софийската гилдия герберски маниупулатори или ги изхвърлете от властта. От позицията на премиер, ти да се изтъпаниш и да страхуваш хората и да им нареждаш какво щяло да стане и че България щяла да подпише конвенцийката, от таз наглост и самозабрава по-голяма не бях чувал.
BarakBaghdadi · 20:13 · 29.01.2018
@Потребител Ей го и другото БСП-арско тролче :
"Хора.....герберски маниупулатори или ги изхвърлете от властта"....после ми говорете, че БСП не яхнало темата за Конвенцията за да гу набута на ГЕРБ....няма да мине, както не мина и пследният вот на недоверие ;-)
Потребител · 19:23 · 29.01.2018
Господа офицери, уважавах Barak и доста от коментариите му до днес. BARAK, ТИ ИЛИ СИ СТАНИШЕВ ИЛИ СИ МУ НЕВИДИМИЯ ГЛАС В НЕТА. Аз уважавам социалните политики, и социализма, имайки напредвид 22 годишния ми опит на живот в редица западни държави и хамерика в това число от 18. Но то тук изпусна въздух много лошо. Тази конвенцийка да си рисуват и нда си я подписват, а необразования манипулант борко борков, много умело само промива мозъците на недообразованите. Време ие на герберската сган да си ходи и на милионерите от бсп също
BarakBaghdadi · 20:03 · 29.01.2018
@Потребител Курнелия ти ли си? Не си я чел, нали?
Потребител · 18:11 · 29.01.2018
Ако се облечеш като хитлер ще те пратят в лудница. Ако се облечеш като наполеон също. Ако се облечеш като жена ще кажат че имаш права. Извратено общество
Аман · 15:29 · 29.01.2018
Може да си превеждате на БГ как си искате, но като се приеме тази конвенция става задължително въвеждането на законови мерки,които да осигурят прилагането й,т.е.барабар с нетипичните социални роли,т.е ще трябва да се приемат еднополови бракове и всички други глупости,за да се "защитят"например мъж,който се вживява,като съпруга,на децата от малки трябва да се преподава,че какъвто и пол да имаш може да се представяш за нещо друго.И всичко това за да се чувстват добре някакви 0.000незнам колко си процента от хората с видими психични проблеми.
Потребител · 10:49 · 29.01.2018
Ако беше толкова лесно ,защото се говори за промяна на чл. 12,14 ,60 ??Май няма да стане само с отстраняване на 4 думи защото по -нататък се къса смисъла.А ,че дебили бродят по улиците е страшно , но по - страшно е ,че взлизат по форумите и се правят на професори.
BarakBaghdadi · 11:29 · 29.01.2018
@Потребител Българският превод е както трябва, няма джендър, а има само пол, значи може? В 14.1. "non‐stereotyped gender roles" е преведно дословно "нестереотипни роли на пола", което е доста мъгляво, но не е чак толкова страшно, в 4.3 пише "социален пол", а такова животно в БГ няма. Мисля, че "социалният пол" резбуни цялата тази полемика и активизира КУРнелия. Самият документ е добър и не си заслужава да иде на боклука за две думи. Надявам се ГЕРБ да бъдат разумни и да постъпят балансирано както винаги, а не да клекнат под натиска на БСПто и всичките им истерично пищящи тролове :-)
BarakBaghdadi · 11:36 · 29.01.2018
@Потребител ...и не е нужно да си професор за да знаеш, че Българската Конституция е написана на Български, и че е над всички незадължителни конвенции...обща култура трябва само ;-)
Потребител · 10:14 · 29.01.2018
Абе неграмотници,
Българският превод е само за вътрешна употреба!
Пред международни съдилища значение имат само оригиналите -на английски и френски!
BarakBaghdadi · 10:33 · 29.01.2018
@Потребител Какви международни съдилища те гонят бе?? Това е само "конвенция", зависи само от нас как да бъде приета...ако бъде
Бългаският закон е написан на български дебиле, анадък? Ако тая конвенция се приеме, ще трябва да се преведе и тълкува и ще бъде приложена по пългарският превод и талкование, анадък?
Потребител · 12:47 · 29.01.2018
@BarakBaghdadi Външното европейско законадетелство е с приоритет пред националните, респективно Конституцията, така че измамно е твоето предположение. Или мислиш, че Църквата не разбира проблема и си търси поле на изява?! Става въпрос за унищожаване на вярата ни, което единствено ни остана в наследство от прадедите ни. Водата, въздуха и тн.т. взеха, но не им стига. Остава да сложат ръка върху възпитанието на децата ... Никога западнякът не ни е мислил добро. Затова и цар Калоян е бил принуден да ги уважи тук, не в Брюксел. Или още чакаш американски инвестиции?
BarakBaghdadi · 13:11 · 29.01.2018
@Потребител Това е Конвенция, не е доброволна и ако бъде приета, тряба да мине през Парламента. Не знам дали си забелязал, но тази Истанбулска конвенция е първо ратифицирана от Турция т.е. страна извън ЕС и то много други не ЕС държави. Те какво общо имат с "Външното европейско законадетелство"?

Нищо и няма да Конвенцията, просто е написана на модерен еврогейски език, който просто трябва се преведе правилно на Български. Прочетена Конвенцията е само срещу насилието срещу жени.
BarakBaghdadi · 13:12 · 29.01.2018
@BarakBaghdadi *Това е Конвенция, и е доброволна....
Потребител · 09:08 · 29.01.2018
В България се говори само наизуст. Всичко друго е невъзможно.
И да, направих си труда да прочета конвенцията.
Говори се само за борба с (домашното) насилие. Точка.
BarakBaghdadi · 22:45 · 28.01.2018
Истанбулската конвенция е лесна, има само две съмнителни неща, които като се пропуснат и всичко ще е ОК!
На вякъде, където пише "gender" да се преведе "пол". В глава 4, т. пише и двете "sex, gender", превежда се само "пол" (ко е туй джендър??), глава 14, т.1 "non‐stereotyped gender roles", се пропуска в превода...и готово, останалото се е ОК. За какво е тая буря в чаша вода КУРнелио????
Потребител · 10:15 · 29.01.2018
@BarakBaghdadi Ееей че хитро! Нямало да се превежда 14.1!
Ма ти си много умен! Имаш ли поне 14 години?
BarakBaghdadi · 10:39 · 29.01.2018
@Потребител Хайде кажи защо не? Или си мислиш, че всичко спуснато ни отгоре го копи/пействаме в Конституцията си на на френски/английски пез да го пипаме?

Не съм казал цялата точка, а само 4 думи! Тъй като в българската конституция няма понятие джендър, а само пол (анатомичен), е логично това да бъде пропуснато или да бъде тълкувано по начин, който да не противоречи на Конституцията, анадък?

Боже какви дебили бродят по улиците!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент