Чиновници, работата не е място за почивка

Администрацията да си изпълнява задълженията към гражданите, които й плащат заплатата

Чиновници, работата не е място за почивка | StandartNews.com

Борба с бюрокрацията да води правителството, обеща премиерът Бойко Борисов. Ще бъдем неотстъпчиви, ще надделеем над бюрокрацията - в КАТ, в Кадастъра, в Агенцията по вписванията, в общините, в консулските служби в чужбина, заяви Борисов. Защо бавната администрация продължава да спъва граждани и фирми и как да бъдат преборен досегашният манталитет на чиновниците коментира социологът Мира Радева.

През последните 30 години, в т.нар. преход, обществото ни изпадна в ступор. До там се стигна, тъй като по време на социализма мнозинството от хората бяха свикнали да работят и действат под нечия команда и под нечий натиск. А след промените обществото изпитваше твърде голям дефицит на способност да се самоорганизира и всеки да разбира работата си като мисия.

Всъщност това, което казва премиерът Бойко Борисов, е, че всички трябва да работят на техните си места както трябва. Защото и днес продължава тоталитарният начин на мислене, според който работата е място, на което си почиваш от частните дела, които си вършиш в извънработно време. Тогава не можеше да се изкара с една заплата и хората работеха на две-три места, отиваха да си починат на работа, за да си имат гарантиран доход и пенсия, а след края на работното време хукваха кой да сади домати, кой да сади лозя, кой да строи къщи, кой да пише романи.

При социализма след работа всъщност започваше истинската работа

И според мен това отношение към професионалните задължения, това безхаберие, доведе до днешния упадък. Защото един огромен стълб на обществото, какъвто в крайна сметка е целият бюджетен сектор, не е подсигурен с хора със съответния морал, със съответното усещане за отговорност на позицията, която заемат. И до ден днешен като отидеш в която и да е администрация, се срещаш с хора, които не са научени как да се държат и говорят. А данъкоплатецът изисква определено отношение, след като чиновникът получава заплатата си от него. В съдебната власт не е ли същото? С години се влачат едни дела, хората са недоволни, защото съдията няма достатъчно време да си напише делата или ги пише през пръсти.

Основният дефицит в българското общество е

липсата на доверие един в друг

Никой на никого не вярва, защото никой на никого не дава рамо. И когато попаднеш на някой, който проявява отношение и получаваш това, което е всъщност напълно редно и законно да получиш, вече те е страх този човек да не изчезне.

Пожелавам успех на правителството на Бойко Борисов в неотстъпчива борба с бюрокрацията в различните държавни институции. Хората, които са на бюджетни заплати, трябва да бъдат обучени във всяка една ситуация как е редно да се действа и да се въведе някаква система за оценка и за наказание. Не може така - един си върши работата, друг - не, а получават еднакви заплати. Тогава къде е стимулът за този, който е съвестен?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай