07:45 ч.

04.05.18

3 мин.

0

3

0
Брюксел ще остави без хляб 300 хиляди наши семейства

Новите пакети за мобилност противоречат на основната цел на ЕС - за свободно движение на хора, стоки и капитали


 


На 15 и 16 май всички превозвачи излизаме на общонационален протест против опитите на Брюксел да въведе сериозни рестрикции на автомобилния пазар. Рестрикции, които неминуемо ще доведат до лавина от фалити на стотици хиляди български превозвачи. Затова ще блокираме столицата, всички магистрали, основни пътища и входно-изходните артерии на страната. Ненапразно сме избрали датите 15-и и 16-и май, тъй като именно тогава се очаква в София да дойдат един куп отговорни люде от Европейския съюз. В сряда на среща с парламентарната транспортна комисия призовахме депутатите и правителството да ни подкрепят, като застанат начело на нашия протест. Вече срещнахме пълна подкрепа в лицето на министър Ивайло Московски, който заплаши да подаде оставка, но да не застане срещу българските превозвачи, както и сред много депутати.


Проблемът идва от т.нар. "Първи пакет за мобилност" и "Втори пакет за мобилност", които вече са изготвени, обсъждат се и скоро трябва да бъдат внесени в Европейския парламент. И двата пакета


са насочени основно против интересите на България


Казвам основно против България, защото всички останали страни отдавна работят за решаване на проблема и се договарят на най-високо ниво. А приемат ли се тези "мобилни пакети" в този вид, който досега се коментира, между 200 хиляди и 300 хиляди български семейства ще останат без хляб. Тава са семейства на водачи на товарни автомобили и автобуси, чиито работодатели след приемането на двата пакета ще фалират. Причината за това са новите изисквания относно времето за работа и почивка на шофьорите, които драстично ще увеличат разходите на превозвачите и ще предизвикат лавина от фалити. Като се започне от това, че след всеки две седмици работа шофьорът трябва да се върне в България, за да почива, и то без някой да го пита самият той има ли желание да за това, или не. На второ място - на водачите трябва да бъде осигурен хотел за 45 часа седмична почивка, разходите за който, разбира се, трябва да поемат превозвачите. Аз дори и не искам да коментирам дали водачът, достигнал лимита си от работни часове в някое село или малко градче, ще намери там хотел и дали в него ще има свободни места. Според мненията на много от самите водачи обаче, които от години работят на Запад, условията в поне половината от хостелите са много по-лоши от тези в шофьорската кабина, в която водачът си има и интернет, и телевизия, и хладилник, и удобно легло, и всички нормални условия за почивка. Но някой в Еврокомисията е решил, че на водачът му е зле да си почива в кабината


и те задължава да плащаш за някой мизерен хостел


за да печели икономиката на някои държави. Същото се отнася други нововъведения, като това за размера на командировъчните например, които трябва да са еднакви с тези на страната, на чиято територия в момента е водачът, и пр., и пр. И всички тези нови, уж "хуманни" за водачите условия, се правят само и само, за да изгонят българските превозвачи от техния пазар. Изобщо всичко в тези два т.нар. "пакета за мобилност" е един тюрлюгювеч, който един човек, въпреки иначе доброто си отношение към ценностите на Европейския съюз, не може да го приеме. Как да го приеме, след като зад него прозират икономически интереси на няколко конкретни държави, като Германия и Франция, а не на някаква политика, основаваща се на старите общоевропейски ценности. Най-малкото, защото така съставени, тези два "мобилни пакета" рязко противоречат на основната цел на ЕС за свободното движение на хора, стоки и капитали. И най-големият майтап е, че същите тези европейски чиновници по един начин разсъждават за товарните превози, а по коренно различен - за автобусните превози. Така например товарните превозвачи вече ще имат право да извършват каботажни превози само в рамките на 3 дни, докато за автобусите каботажът е напълно либерализиран. Което означава, че силните превозвачи от някои държави като Холандия и други ще изнесат автобусите си да работят по Испания, България и др. държави, докато ние нашите камиони не можем да ги изнесем по ЕС и ще фалираме.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

опетков · 07:59 · 05.05.2018
Смешен плач. Никой няма да фалира, но ще се орежат печалбите на паразити-пеликани, като този на снимката. Добре, че са западняците да се погрижат за правата на нашите роби-шофьори на ТИРове.
ХоХо · 17:54 · 04.05.2018
Не очаквайте нищо от тези хлебарки, които налазиха държавната администрация. Те отдавна са надхвърлили нивото си на некомпетентност. Едиснвеното, което мога и правят е да целуват гувечите на партийните си шефове.
Потребител · 08:47 · 04.05.2018
Абсолютно съм съгласен!Нашите политици обаче - спят.!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент