22:35 ч.

09.05.18

2 мин.

0

10

0

Боян Петров е нашето изкупление

от Райко Байчев |

Боян Петров е нашето изкупление

Само хора като него можеха да ни откопчат от хипнозата на овчия живот


Паниката за Боян Петров този път е напълно оправдана. Боян е сред малкото българи, с които можем да се гордеем, с открито сърце. Във фалшива страна, с фалшиви звезди, в които машината за известност бълва лъскаво опаковани боклуци, Боян е златното изключение. Ние твърде много обичаме низината, зоната на комфорт, кухненския живот, четирите стени.


Този човек катери върхове в страна, в която любовта към висотите се възпитава с поставени на тавана в спалнята фосфоресциращи звезди. Това е човек, който е така целеустремен, че всяко сравнение с него би ни създало неудобство пред обикновеността на грижите ни.


Ние отдавна сме забравили какво е дух, какво е воля, какво е битка. Мани ги тия работи. Всичката мощ, която е трябвало да имаш, е била връчена на Боян Петров.


Този човек е голямото изкупление на собствената ни окаяност - затова и в изчезването му има нещо лично, то е много повече от индивидуално загубване, а някакъв общ, колективен страх от това, че го няма.


Само хора като Боян можеха да ни откопчат от хипнозата на одомошарения, овчи живот и да напомнят, че там някъде има върхове за изкачване, там някъде е вълнуващо и страшно, там някъде те очакват трепет и изпитания, различни от ежедневното блъскане, офисния комфорт и упокойките на социалните мрежи.


Появявиха се гласове - безотговорен бил, имал семейство, две деца, съдбата му дала урок с катастрофата, трябвало да си седи мирен у дома. Вечните български гласове, чиито размах на мечтите се простира до идеята да си усвоиш балкона.


Съществуват хора, които никога няма да могат да простят безразсъдството, смелостта, любовта към опасностите. Че има неща, които превъзхождат семейното добруване и еснафските удоволствийца, е факт, към който има особено ниска възприемчивост.


Дано Боян издържи. Преди време беше казал, че винаги усеща енергията, която хората му изпращат и, че тя го пази и вдъхновява. Човек не трябва да е мистик, за да разбира добре, че това е самата истина. Боян трябва да оцелее и този път. Очаква го още много и на много високо.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 01:00 · 11.05.2018
Най-напред настоявам авторчето да си обърше жълтото по устата. Никой не му е дал право да говори от първо лице множествено число, защото аз не искам да се принизявам до това нищожно авторче. Трето, бих искала да обърна внимание на авторчето, че по света има много български отрепки, а у нас още повече, но има и хиляди учени и отрудени българи, които са допринесли за България или за друга страна много повече, отколкото може да допринесе един катерач.
Потребител · 01:04 · 11.05.2018
@Потребител Уважавам делото на такъв смел човек, но когато смелостта граничи с безумие, по-добре да си замълчим. Никой от нас не е виновен за случилото се. Дай Боже човекът да е жив и здрав, но не позволявам да ми го натикват пред очите, като пример за подражание или Господ Бог.
Потребител · 01:06 · 11.05.2018
@Потребител По-скромно го давайте и се обърнете да се поогледате, а ако трябва авторчето да си свали и поизтрие изпотените от патос очилца, да си осмуче биберона и да заспи, щом е сляп за достойните българи в нашето общество, за които макар, че не се пише всеки ден по вестниците, тe си съществуват и работят за семейство и България.
Потребител · 01:14 · 11.05.2018
@Потребител Обръщам се към редакцията на вестника: Хора, вие нямате ли преглед или предварителна преценка на материалите, които публикувате в този вестник? Ами такива развихрени фантазии са може би достойни за часове по литература, например в часа за Дон Кихот или за Малкия Принц.
Потребител · 01:15 · 11.05.2018
@Потребител Нека приземим балона и стъпим на земята, защото нас ни заобикаля реалността, а не възторга на поета. Това младо и неопитно авторче дошло от класната стая да обижда и принизява българина. Ще ми говори за революции, не е уместно по вестниците да си изкарваме детинщината.
Потребител · 22:25 · 10.05.2018
Супер статия.за съжаление рядко може да се прочете нещо такова в българските медии.
Потребител · 19:37 · 10.05.2018
Пийте си ракията на остъклените тераси момчета и псувайте комунистите и Бойко. За друго не ставате
Потребител · 15:04 · 10.05.2018
Ей, пикльо! Ще имаш право, да говориш за "одомошареният ни овчи живот" когато спреш да живееш при мама и татко, имаш съпруга и деца и се грижиш за тях със същото себераздавене и хъс с които си се опитал да напишеш тази статия!И като имаш дете го прати на Хималаите да се катери и му ракопляскай ,че не е "овчедушен" и "одомашнен".А този "катерач" не съм го пратил аз да мре сред ледовете, когато децата му и жена му го чакат и треперят за него в къщи.И не си позволявай да ми натрисаш вината са нелепата му смърт.
Потребител · 10:17 · 10.05.2018
Хубаво си го написал мойто момче, ама хайде да не говориш за МОЯ и на милионите българи живот ,че бил овчи, защото мойто момче и ти си в това число.И още нещо! Добре е (така и така сме родени българи)да се уважаваме като българи, за да могат и другите нации да ни уважават,а ти с тази статия не допринасяш за това.И да - правилно: Не съм го пратил аз, нито някой друг Българин с ОВЧИ живот да катери върхове по хималаите.За това нямаме вина!
Shopeto · 07:57 · 10.05.2018
Всичто това е много хубаво, само дето не разбрах ти, господин автор на този коментар, от върха на коя планина обясняваш на Българина каква мижитурка е?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент