Бенгалски огън в коалицията

Бенгалски огън в коалицията | StandartNews.com

През изминалата седмица изказване на вицепремиера Валери Симеонов накара някои наблюдатели да се запитат какво се случва в управляващата коалиция. Лидерът на НФСБ отдавна е доказал, че обикновено казва това, което мисли. И в този смисъл няма някакъв план или конспирация. Логиката казва, че по-скоро няма проблем в управляващата коалиция. Емоцията може и друго да говори, но аз на няколко пъти съм имал възможност да споделя, че обективно погледнато, причини за притеснения в отношенията между ГЕРБ и Обединени патриоти няма. Един ден може на самия Борисов да му писне, както и на Симеонов, и тогава да дойдат проблемите. Но те ще дойдат отвътре, не отвън. Но не мисля, че този момент вече е дошъл. Пък и смятам, че Борисов би искал Валери Симеонов да е в по-близкия обсег, защото така става малко по-видим, по-контролируем и предвидим. Представете си един Валери Симеонов в парламента - той би бил за Борисов много по-лош вариант на един Радан Кънев. Той беше в такава позиция не в правителството, а в парламента и беше някаква вътрешна опозиция. Борисов едва ли иска това.

Валери Симеонов като че ли създава високо напрежение навсякъде - и спрямо останалите лидери на Патриотите, и спрямо министри. Но той просто има такива таргети - нарича си нещо и си го следва. Ако има нещо много чаровно в това, то това е неговата искреност. Понякога ми се струва, че той греши, но дори тогава е упорит, което е сравнително дефицитно на политическия терен. Неговите позиции, ако и да са резки, може би плашат мнозина, но не са малко и онези, които се радват на това, което той прави. Така че поне засега Борисов даже

има повече ползи от близостта на Валери Симеонов

Понякога той служи за любимо упражнение на Борисов -доброто и лошото ченге. А Симеонов често е лошо ченге и премиерът после може да е в състояние да каже - ето тук имаме проблеми, дайте да измислим нещо.
Иначе казано, Борисов предпочита по един обществен проблем да се сражават две страни и той накрая да излезе с решение на проблема. Валери Симеонов често играе едната страна, която се сражава и прави отсрещната страна по-сговорчива, за да дойде Борисов и да разсече възела.

Що се касае до антикорупционния закон, всичко може да се превърне в оръжие за политическа репресия. Колкото повече баланс и взаимен контрол са заложени в проектозакона, толкова по-добре. Голямата опасност е този закон да се превърне в зависим от управляващите. В този смисъл мисля, че все още е отворен пътят за някакъв междинен вариант, в който различните центрове на власт в България се поставят във взаимна зависимост, така че да могат да се контролират.

Мораториумът за лекарствата като друга гореща тема от седмицата е много трудна, защото засяга хора. Правя уговорката, че с много внимание се отнасям към нея и ми е тъжно, че трябва политически да я анализираме. От известно време насам като че ли има два фронта, както и предвиждахме, спрямо ГЕРБ. Един от левицата и един от традиционната десница. Червените и десните

започват да звучат все по - синхронно

което малко притеснява ГЕРБ, защото това на местно ниво не означава нищо добро, а идват кметски избори. Тези неща могат да изглеждат малки на този етап, но всъщност са важни, защото ако се окажат тенденция, ще дадат възможност на БСП да вземат цивилизационна продемократична добавка гласове, по модела анти-ГЕРБ. На "Позитано" добре знаят ефекта на това, защото през 2013 г. имаше такава ситуация и тогава между 100 и 200 000 градски, прозападни, либерални, да не кажа сини гласове, отидоха при червените, само и само да не е ГЕРБ. Защото много сини хора винаги се чудят кое е по-малкото зло - дали БСП или ГЕРБ. И ако дебатът стане не корупция-некорупция, а демокрация или диктатура, това дава възможност на БСП да се представи като борец за демокрация. Това между другото се случва на три пъти вече.

Един път с Димитър Главчев, когато изгони Корнелия Нинова и някак си аз за първи път видях традиционно десни медии да симпатизират на червения лидер. После стана това с приватизацията. И сега пак направиха нещо подобно с този мораториум върху лекарствата. Не бях виждал десни медии така прочувствено да цитират Стефан Данаилов и да са срещу този мораториум. Не бях виждал отдавна трите остриета на лявото в България - президентът Румен Радев, омбудсманът Мая Манолова и лидерът на БСП Корнелия Нинова да са в една линия. Играта на ГЕРБ винаги е била да ги раздели, а сега ги обедини срещу себе си, плюс синята добавка. Т.е. ГЕРБ направиха от нищо нещо с този мораториум. Да си призная, така и не разбрах налагаше ли се всичко това. Но ако то се впише в по -сериозен контекст и ако се превърне в тенденция, това е известен бонус за БСП. Разбира се, за да се консумира този бонус, ще трябва да минава време. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай