19:40 ч.

09.04.18

2 мин.

0

5

0

Българите се страхуват от нова световна война

от редактор |

Българите се страхуват от нова световна война

Растящото напрежение между Запада и Русия, продължаващият конфликт в Сирия и изострените заради него противоречия между световни и регионални сили, както и непредсказуемото поведение на Северна Корея засилват опасенията от мащабен военен сблъсък. Третата световна война вече не е сюжет от филмовата индустрия, а реална заплаха. Така смятат и мнозинството българи според последния сондаж на агенция "Галъп Интернешънъл", проведен между 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона. Проучването е независимо от външно финансиране. 53% от анкетираните българи смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната. Общо 34% от запитаните (близо 1.9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак,


мнозинството не очаква ядрен конфликт


– общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят. На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика.


62% от анкетираните българи намират, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Явно


обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия


които са характерни за Борисов, коментират от "Галъп". Доказателство за това е и отношението къв преговорите с турския президент Реджеп Таип Ердоган. 62% приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33% смятат, че преговорите с него са излишни.


В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч


по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната


и особено спрямо корупцията. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71% и т.н.


По-рано бяха публикувани резултатите от първата част на проучването на "Галъп". Според тях 88% от българите са съгласни с позицията на правителството относно случая "Скрипал".


81% от запитаните не виждат реални доказателства за вината в ситуацията със отравянето на бившия руски шпионин. За 6% от българите доказателствата до този момент са достатъчни.


При липсата на яснота по случая, мнозинство от 52% смятат, че Западът е виновен за създалото се напрежение, докато 18% сочат Русия.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 23:39 · 13.04.2018
някои от политиците в света толкова са преяли че са се забравили готови са от своето опиянение да затрият света но дали ще им се отдаде не се знаее
Потребител · 09:02 · 10.04.2018
Нe сe боитe българи Султанът щe ни помогнe , тои e личeн приятeл на Боико.
Потребител · 20:19 · 09.04.2018
81% са ии слепи и лесни за манипулиране, или просто не ги интересува.
Потребител · 04:57 · 10.04.2018
@Потребител Ати просто си западна подлога и промит тъп мозък.
Потребител · 20:15 · 09.04.2018
Еми кат сне си бърливи...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент