22:15 ч.

08.06.18

2 мин.

0

2

0
Ало епидемия за наивници

Телефонните измами няма да секнат, докато държавата не се намеси драстично


Човек го боли сърцето като чете как клети пенсионери падат в капана на ало измамниците. Полицейските хроники ежедневно са пълни с такива ужилени наивници. Някои са по-щедри към мошениците и от националната лотария.


Като 65-годишната софиянка, която била подведена да даде 400 000 лева и половин килограм злато между 2 и 6 юни. Още по-абсурдно е, че възрастната дама е вярвала, че оказва съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници. На същата въдица е клъвнала и 75-годишна балъчка от Хасково, която изтеглила от банка всичките спестени 5000 евро, за да ги даде на мнимо ченге. Още по-голям балък се оказа 76-годишен мъж от софийско село, който за половин година изгорял с 600 000 евро. Човекът дори е продавал имоти, за даде исканите от него пари.


Това са истории само от последните дни, а подобни драми се случват постоянно. При това в тях липсват шока и ужаса на жертвите и техните близки и роднини, когато разберат как нагло са били ограбени. Без почти никакъв шанс измамниците да бъдат открити, а парите върнати. Още повече, че ужилените от ало бандитите не получават дори съчувствие.


Хейтърите в социалните мрежи злорадстват, че изкукалите старци сами са се прекарали. Други се дивят как пенсионери са успели да спастрят толкова пари. Трети философстват, че като си лапни шаран, никой не ти е виновен. И ако паричките ни ти ги прибере измамникът в слушалката отсреща, сигурно ще ги похарчиш за врачки, бъркани от знахари лечебни отвари или амулети от самозванци.


Ало измамите обаче се превърнаха в епидемия, срещу която държавата трябва да вземе сериозни мерки. Като за начало може да се направи разяснителна кампания за най-честите номера, ползвани от мошениците. За да се набие в главите на българите, че няма как полицията да ти иска пари, за да лови измамници, ако приемем, че това е най-вървежният трик на телефонните обирджии.


Така, както се правят кампании за разумно шофиране, защо да не се просветят и потенциалните жертви на ало бандите.


Много е странно и как по телевизиите постоянно въртят репортажи с баровските къщи на телефонните измамници, които най-често са цели цигански кланове. И много добре се знае кои се замогват по този гнусен начин и какви са схемите им. В същото време полицията така и не успява да хване мошениците. Които дори не си пускат бради и не ходят с качулки като неуловимия беглец от затвора Владимир Пелов.


Ако се погледне статистиката, МВР води за разкрити около 15% от всички случаи на телефонни измами. Това означава, че се залавя най-много един от шестима тарикати. Твърде малко за такъв социален бич, в какъвто се превърнаха ало измамите. Въпрос на време е поредното ужилване да завърши и с ужасна семейна драма, която да потресе държавата. И тогава всички като един, от депутати до блюстители на реда и общественици, ще скочат да предлагат драстични и категорични мерки срещу тази напаст. Както винаги се случва у нас.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

ани · 03:31 · 12.06.2018
Сливен,съсед циганин безработен той и цялата фамилия купи поредния 4 апартамент във входа,кара "Порше "джип и никой при сделките с имоти не се интересува откъде са парите.
Shopeto · 10:27 · 09.06.2018
Какви "драстични" мерки се предлагат? Може би бесене по площадите всеки втори петък?
Естествено, че има такива животни, дето не ги е срам от стари и болни хора да крадат. Винаги ги е имало и ще ги има. Не е проблемът, че полицията не ги гони или съдилищата не ги осъждат. Проблемът са законите, които пречат да се проследи пътят на парите. Но повечето политици се страхуват, че собствените им кирливи ризи ще изплуват, ако следователите получат повече свобода за действие. Та не очаквайте някой депутат да "скочи" след поредната драма.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент