Закриваме паралелки, от които бизнесът има нужда

Закриваме паралелки, от  които бизнесът има нужда | StandartNews.com

И в професионалните гимназии се учат чужди езици, но родителите не са информирани

Ваня Кастрева е началник на Регионалния инспекторат по образование в София. Тя коментира защо продължава тенденцията за наплив в езиковите гимназии, а в същото време в професионалните училища се закриват паралелки.

- Остарели обществени нагласи са причина за наплива към определени училища

- Трябва да се обърне специално внимание на кариерното ориентиране на учениците

- Г-жо Кастрева, стана ясно, че след първото класиране за прием в професионалните и профилирани училища всички места в елитните гимназии са заети. Защо учениците предпочитат елитните пред професионалните гимназии?
- В днешния глобален свят владеенето на чужд език е необходимост за професионалната и личната реализация. Понякога обаче недостатъчната информираност за учебните планове, по които работят различните училища, и доверяването на различни обществени нагласи, водят до създаването на такъв изключително голям натиск за прием в езиковите училища. Безспорно, в тях има изключително високо ниво на обучението по чужд език, но се досещаме, че както всяка институция, така и те имат своя капацитет. Наредбата е регламентирала класирането по изведени критерии и не може всички деца да влязат там, а само тези, които са показали най-добри резултати.
- Защо професионалните гимназии не са атрактивни за ученици и родители?
- Невинаги те имат информация за учебните планове. В професионалните ни гимназии също се учи достатъчно разширено чужд език. В гимназиите говорим за 18 часа задължителна подготовка, а при професионалните - за 13, така че разликата не е голяма. Останалите във времето обществени нагласи са една от причините родителите и основно децата да се насочват към общообразователната подготовка по чужд език. Прави ми впечатление, че дори самото наименование на профила подвежда родителите, защото не са информирани. С еднакъв хорариум е обучението по чужд език както в чуждоезиковия профил, така и в хуманитарния и природо-математическия в 8-ми клас. Родители и ученици трябва да правят задълбочено проучване и да се доверяват на специализирана информация от самите училища.
- След първия етап на класиране ще бъдат закрити 25 паралелки. Кои са те и защо няма интерес към тях?
- Липсата на интерес към тези паралелки си обяснявам отново с обществените нагласи и с това, че учениците искат да сменят средата, да са самостоятелни и далеч от училището, в което вече са се обучавали. Става дума за паралелки в професионални училища, които наистина са необходими на пазара на труда, популярни сред бизнеса и търсени като реализация след това, но не са пожелани от родителите. За съжаление Професионалната гимназия по екология и биотехнологии се лиши от възможността да продължи обучението в паралелката по специалност "Технология на хомеопатични фитопродукти". Професионалната гимназия по подемно-строителна техника се лиши от паралелката "Подемно-транспортна техника, монтиране на пътни транспортни средства", а Професионалната гимназия по фризьорство и козметика" - от паралелката "Организация и технология на фризьорските услуги". Знаете, че дори последната спомената е за професия, от която има нужда. Обучението в едно професионално училище като качество на уменията и знанията винаги е на доста по-високо ниво от знанията, които ще придобиеш в един център за професионално обучение. Професионалната гимназия по транспорт и енергетика няма да обучава в паралелката си "Експлоатация на автомобилния транспорт". Да, те имат и доста други паралелки, но тази е закрита. Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии няма да обучава в прием след 7-ми клас в паралелката "Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки" - нещо, за което говорим непрекъснато. Това е тема, свързана с бита ни. Специалистите в тази сфера са изключително важни. Професионалната гимназия по електроника и автоматика няма да има прием в паралелка "Икономическа информатика с английски език". Професионалната паралелка в направление "Туризъм" специалност "Планински водач" на 92-ро училище, която беше обявена за първи път - направихме опит да я популяризираме в София, защото има потребност от тази професия - е закрита. Извън професионалните училища, без възможности за прием след завършен 7-ми клас остана 74-то училище, което е в район "Връбница". Технологичен профил с информационни технологии не е излишен в съвременния свят, но за съжаление училището няма да може да продължи, защото няма интерес от страна на учениците. Вярвам обаче, че извън тези 25 паралелки в различните училища, всички останали ще имат шанса в следващите класирания не просто да запазят учениците, които са класирани при тях, но и да запълнят паралелките си, където това е необходимо. Защото класирането не означава записване на учениците и финализиране на процедурата по закриване на паралелките.
- Спрямо предходните години запазват ли се предпочитанията на бъдещите осмокласници към определени паралелки и школа?
- Да. Общо взето, най-трудно е на професионалните гимназии. Още повече, че те нямат пряк контакт с учениците. За мен е изключително важен още един момент, който трябва много да се развива - кариерното ориентиране на учениците. Това е процедура, която би трябвало всяко училище да провежда. На ниво регион имаме изключително добре работещ Център за кариерно развитие. Но първата стъпка, която трябва да се направи, за да се реализира изпълнението на държавния план прием и да се променят обществените нагласи, е доверието. То трябва да съществува между училището, което да е първият консултант за това къде детето да продължи, и кариерните консултанти, на които трябва да се доверим като родители и като общество, за да предложим на децата си наистина най-доброто образование. А то невинаги задължително е свързано с най-желаните училища. Всяко дете носи своя капацитет, има своите предпочитания и нагласи и това трябва да е добре познато на родителите, да бъде и приоритет на училището, в което се обучава то. Без да съществува конкуренция между училищата. Интересите на училището винаги трябва да бъдат след интересите на конкретния ученик. Това е конкуренцията между средните общообразователни училища и гимназиите по принцип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай