За 20 професии вече има програми за дуално обучение

Преговорите с ЕК за замразените пари по оперативната програма вървят добре, твърди образователният министър Николай Денков

За 20 професии вече има програми за дуално обучение | StandartNews.com

Втора част на интервюто. Първата част - ТУК

- Господин министър, как върви процесът по отстраняване на нарушенията по оперативна програма "Наука и образование" и каква сума ще бъде орязана от европейските пари за тези 8 проекта, които се оказаха с проблеми?
- Започнаха преговорите с ЕК, вече бяха проведени две срещи. Необходимо ни е още известно време, за да направим крайния списък от промени, които трябва да се извършат в управлението на програмата. Но процесът започна оптимистично - не се изисква да се прави отделна агенция. Това беше едно от предложенията, което би отнело доста време, би забавило проектите и оттам рискът да се загубят средства в края на 2018 г. ставаше изключително голям. Така че с ЕК имаме разбиране, че трябва да се търсят форми, които бързо да решат проблемите. Амбицията ни е до края на мандата на служебното правителство този списък от промени да бъде договорен, да бъде приет официално от българска страна. Така че следващото правителство просто трябва да го реализира. Каква сума ще ни удържат, зависи от това какъв ще бъде този краен списък. Корекции ще има, но правим всичко възможно те да бъдат минимални. Средствата от ЕК за момента са замразени, а не спрени. Продължаваме да плащаме по вече действащите проекти от националния бюджет.

- Преди време излезе едно изследване, според което децата до 15 години нямат функционална грамотност. Как може да се промени това?
- Да, това е проблем в няколко посоки. От една страна, нашето учебно съдържание все още е твърде много свързано с наизустяване и възпроизводство на факти. Но имаме друг проблем, който е свързан с отпадащите деца, децата с нисък социален статус, деца, идващи от етнически малцинства, които не успяват добре да се впишат в учебната среда и от там не успяват да усвоят материала добре. Има случаи, при които те идват в първи клас и не знаят добре български, така че контактът с учителите е много труден. Как ще учите материала, ако тепърва учите езика? Едно от най-ефективните решения е всички деца да бъдат в детските градини от 5-годишна възраст, за да могат да научат езика, да се научат на ред, който след това да им помогне да влязат директно в учебния процес. През последните години имаме спад на децата, които участват в предучилищна възраст. Това се отразява много ясно в статистиката, която гледа не само средното ниво, а разликата между най-добре и най-зле представящите се. В България тази разлика е много голяма. Защото някои от училищата се справят изключително добре, докато в други училища имаме събиране на критична маса от деца, които трудно се справят. Именно затова и през последната година се променят условията за приемане в първи клас. Слага се много повече акцент върху териториалното, върху приема по местоживеене, защото това позволява по-добре да се миксират децата, основно в ранна възраст, когато се изграждат тези навици, за да може добрите да дърпат нагоре по-слабите. Световната практика показва, че това е най-правилният начин да се стартира учебният процес, а делението да стане вече много по-късно и то да е по интереси към наука, технологии или пък култура, изкуство и т.н.

- През последните години много се говори за дуално обучение в България, но как може да се стимулира комуникацията между бизнеса и училищата така, че да се подготвят наистина кадри, от които компаниите имат нужда?
- Основното е да има взаимен интерес. Там, където има фирми, които са близо до учебните заведения и те са заинтересовани да работят с тях, нещата ще се случат. От следващата година очакваме, даже са 20 вече професиите, в които има учебни програми за работа по дуалната система. Второто е училището да бъде готово да позволи този контакт с бизнеса, т.е. учениците да могат да ходят на работа в 11-ти и 12-ти клас, а преди това да има материална база, в която учениците от 9-ти и 10-ти клас да могат да придобият практически умения. И трето, изключително важно е това да бъде престижно. Т.е. учениците да разберат, че това за тях е перспектива за развитие, която в кратки срокове ще им даде възможност за добра заплата, да могат да направят семейство, да си отгледат децата.
Има много сериозно развитие през последните две години. То се дължи, от една страна, на три проекта, които бяха задвижени от Швейцарската конфедерация чрез така наречения проект "ДОМИНО", от Австрийската стопанска камара и Германско-българската индустриално-търговска камара. От друга страна, в Пловдив с развитието на икономическа зона "Тракия", фирмите, които се намират в тази зона, влязоха директно в контакт с висшите училища и с професионалните гимназии и започнаха да ги убеждават, че това е перспектива за развитие. И третата линия, това е проектът за дуално обучение "Домино 2", който е подготвен по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Този проект трябва да стартира от месец април т.г. Ще поканим професионалните гимназии да кандидатстват с проекти, така че от новата учебна година 2017-2018 още няколко да започнат да преподават нови професии по дуалната система. И не на последно място е програмата за развитие на специалисти в сектора на информационните и комуникационните технологии. Има интерес от около 19-20 професионални гимназии техни паралелки да започнат да работят по тези планове и програми.
Има и вече чисто български проект за дуално обучение, в който не участват чуждестранни фирми. Той е в Панагюрище. Там има голям бизнес около минно-добивната промишленост и се търсят специалисти. Те развиха свой собствен клъстър, който включва и професионална гимназия за подготовка на специалисти за техните нужди по дуалната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай