Все повече българи учат навън, но успяват в родината

Все повече българи учат навън, но успяват в родината | StandartNews.com

Ели Тончева е управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина „Едланта". Пред "Стандарт" тя коментира тенденциите сред младите българи, които искат да получат дипломи зад граница, както и каква част от тях след това се опитват да се реализират в родината.

- Госпожо Тончева, расте или намалява интересът към образованието в чужбина през последните години ?
- Засиленият интерес към образованието в чужбина се запазва. Почти всеки млад човек, който има добра подготовка и нужното владеене на чужд език обсъжда с близките си възможността да учи на Запад. Основанията за това са много. Преди всичко, западноевропейските университети предлагат богат избор от бакалавърски и магистърски програми, които са съобразени със съвременните изисквания на индустрията. Учебните заведения разполагат с модерна база, общежития и спортни съоръжения. Повечето специалности дават възможност освен знания да се придобият и практически умения с работа по конкретни проекти, възложени от бизнеса. Съответно това пък гарантира и добри възможности за реализация след дипломирането. Освен това обучението се провежда в среда, която стимулира креативността на младите хора, учи ги да боравят с най-съвременна техника. Много важно е също, че студентите придобиват така наречените "меки умения", които включват работа в екип, мениджърски умения и правилно разпределение на времето.

- Все пак какъв е водещият мотив човек да отиде да учи навън - престиж, възможност за по-добре платена работа след дипломиране или по-интересно и пълноценно обучение ?
- По-добрата квалификация, която може да се получи в европейските университети дава и по-добри възможности за професионална реализация. Много от специалностите включват задължителен стаж, което също е от значение.
Важен мотив е и възможността за живот в страна с уредени и регламентирани отношения във всички сфери.

- Към университетите от коя държава има най-голям интерес от българските кандидат-студенти и защо ?
- Великобритания продължава да е дестинация номер 1 за българските кандидат-студенти, които са решили да учат навън. Най-вече защото предлаганите програми са с най-голямо разнообразие на специалности. Безспорно е също, че престижна диплома от британски университет отваря врати навсякъде по света. Другото, което привлича младите българи е възможността да се ползва финансиране под формата на студентски заеми. На второ място по интерес си остава Германия, чиято образователна система има доста сходства с нашата. Там се предлагат и все повече програми на английски език, както за бакалаври, така и за магистри. На трето място по популярност е Холандия, където семестриалните такси са достъпни, а всяка една програма в университетите за приложни науки включва задължителен стаж. На следващите места по интерес са Дания, Франция, Италия.

- Как се отрази Брекзит на интереса на българските младежи към британските университети ?
- Първоначално имаше известно стъписване, но скоро българите разбраха, че още нищо не е решено окончателно. Ако пък нещо ще се промени, то няма да се случи веднага. Важното е, че тези българи, които започват да следват във Великобритания през 2018 година ще могат да ползват тези студентски заеми, които покриват 100% от таксите за обучение.

- Доколко образованието в чужбина е достъпно за повечето българи, не се ли превръща в шанс само за деца на заможни семейства ?
- Един от митовете за образованието в чужбина е, че то е достъпно само за младежи от семейства с големи доходи. Това обаче е абсолютно невярно. Например в Германия, Шотландия, Дания и Швеция образованието е безплатно за граждани на Европейския съюз. Разбира се, в Германия има административна такса, която в момента е в размер на 350-500 евро. За Холандия таксата е в рамките на 2060 евро за предстоящата учебна година. В Англия, Уелс и Шотландия може да се ползват студентски заеми, стипендии и финансова помощ. Все пак в Дания, където стандартът е много висок, повечето студенти трябва да се самоиздържат чрез допълнителна работа или да разчитат в по-голяма степен на своите близки.

- Към кои специалности в чужбина има най-голям интерес в момента ?
- Тенденцията е да се търсят по-профилирани специалности, най- често свързани с бизнес мениджмънт. Инженерните дисциплини също се радват на засилен интерес. Напоследък много младежи кандидатстват за дисциплини, свързани с театрално и филмово изкуство, музика, дизайн. Неща, които преди се смятаха за не толкова перспективни. Но съвременните технологии ги прави много примамливи и все по-предпочитани от младежите. Дизайн на компютърни игри е една от най-популярните специалности през последните години. Специално във Великобритания много са търсени анимация и дизайн, защото там имат успехи с реализация на кадрите си, много от които работят в Холивуд. Друга много популярна специалност е психологията, нараства и интересът към специалността "изкуствен интелект". Рядко са младежите, които иска да се занимават с чиста фундаментална наука – химия, математика, физика.

- Имате ли представа каква част от дипломираните в чужбина българи се връщат в родината ?
- Мога да кажа, че напоследък има тенденция все повече завършили в чужбина българи, често и с натрупан практически опит, да се завръщат и реализират в родината. Някои от тях работят в
клонове на големи международни компании. Други започват свои проекти, често пъти финансирани от европейски фондове. Тези млади българи освен с една солидна подготовка в чуждите университети, се връщат в България и с придобити лидерски качества и умения за работа в екип, което е важно условие за всеки, който иска да развива собствен бизнес.

- Връщането в България не се ли приема като крачка назад за тях ?
- Не, лично аз познавам страшно много млади амбициозни хора, които са се върнали в България. В интернет също има много такива примери, както в онлайн медията за успешни българи Uspelite.bg.
За мен е много ценно, че тези млади образовани и успели българи не са се поддали на негативното внушение на лошите новини, които заливат информационното пространство. Това са хора ентусиасти и патриоти, които имат качества да реализират своите идеи. И аз вярвам, че те могат да донесат едно по-добро бъдеще за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай