Виновните за "Белене" са кандидат-президенти

Виновните за "Белене" са кандидат-президенти | StandartNews.com

След 20 години България няма да има ядрена енергетика

И до днес никой не е информирал "Атомстройекспорт", че проектът е спрян, казва Петър Димитров

Бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров в кабинета "Станишев" стана обвиняем номер 3 за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене". Той е разследван за сключване на неизгодна сделка с "Атомстройекспорт" за продажбата на стария реактор ВВЕР-1000, произведен от чешката "Шкода", който не бе използван в новия проект. "Не знам за какво ме викат, дойдох да участвам в предизборната кампания", каза Петър Димитров на влизане в следствието. Според държавното обвинение Димитров не е изпълнил задълженията си и не е контролирал работата на бившите директори на НЕК Велков и Папазян, които също вече са обвиняеми. "Стандарт" потърси мнението на бившия министър Петър Димитров за сагата около АЕЦ "Белене".

- Г-н Димитров, обвинен сте в безстопанственост за 77 млн. евро, чувствате ли се виновен?

- Не е редно да коментирам, тъй като върви следствие. Адвокатите ми смятат, че не е редно да давам интервюта.

- Не искате да влизате в обяснителен режим ли?

- Да, да. Тове е и целта на това предизборно мероприятие. Да вляза в обяснителен режим, друга цел едва ли има. Защото делото е почнато 2014 г., прекъснато, прекратено от прокуратурата, и сега се възобновява по време на президенската кампания.

- Съвестта ви е чиста, така ли?

- За това, за което ме обвиняват, тя няма как да не е чиста. Не бих могъл да приема себе си за ядрен експерт, който със затворени очи да знае каква е цената на едно или друго оборудване. Но е явно че има само един купувач – монополист, и той си е продиктувал цената, на която е съгласен да го вземе. Няма други варианти.

- Казвате, че виновните сега са кандидат президенти...

- Ами дайте да посмятаме. През 2009 година дадохме 300 милиона аванс за това оборудване. В края на 2009 година вече беше официално заявено по време на преговорите с руснаците и сигурно щяха да ни върнат нещо от тези 300 милиона. Вместо това обаче толкова години това оборудване се изработваше в Русия и никой не им е пратил официално съобщение от НЕК, от 2009-а до 2013 г. не информират "Атомстройекспорт", че проектът е спрян, че не бива да се работи по оборудването, че не бива да се харчи повече... И да им се предложат някакви условия. Още повече, че ние сме дали авансово една значителна сума и тогава от тази сума сигурно нещо щяха да ни върнат. Аз мисля, че до ден-днешен никой не е уведомил "Атомстройекспорт", че проектът е прекъснат. Арбитражът на тази основа съди България. Сега плащаме за всичко това. От тази гледна точка аритметиката не е трудна.

- И кой е този кандидат президент?

- Е, имате бивш министър там (кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков бе министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Борисов" 1 - бел.ред.).

- Казвате, че настъпва краят на българската ядрената енергетика, кога ще бъде финалът?

- Ами на единия блок на АЕЦ-Козлодуй срокът е 2017 година, а на другия 2019 година. Сигурно ще ги удължим с 20 години, въпреки смелите обещания, че това ще стане за 30 години. И като изтекат тези 20 годинини каква енергетика ще имаме? Погледнете "Белене" за колко време се опитваме да го направим. Ако ще правим нещо ново в "Белене" или в "Козлодуй", то трябва да започне сега. Иначе след 20 години няма да имаме ядрена енергетика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай