09:00 ч.

14.02.17

5 мин.

0

3

0

Важното е да не си свързан с чужда ДС

от Антония КЮМЮРДЖИЕВА |

Важното е да не си  свързан с чужда ДС

Платформата на БСП е реалистична и си заслужава усилията, казва Славчо Велков


- Г-н Велков, Корнелия Нинова заяви, че един от начините БСП да покаже готовността си за промяна, е участието в кандидат-депутатските листи на общественици, журналисти, интелектуалци, които не са били пряко свързани с партията. Вие сте един от тях. Какво Ви мотивира да влезете в политиката?


- Аз съм от гражданската квота на партията. Мотивира ме личната покана на председателя на БСП Корнелия Нинова, с която се познаваме повече от 20 години. Разбира се, това не беше достатъчен мотив. Поисках предизборната платформа и внимателно я проучих, дори участвах в обсъждането й в един от нейните раздели. Затова реших, че тя е достатъчно реалистична, не е популистка и може да бъде изпълнена. Както и, че е финансово добре разчетена и си заслужава усилията.
- Какво ви впечатли в раздела за вътрешна сигурност, отбрана и обществен ред, където вие сте експерт ?
- Отварям веднага една скоба и като университетски преподавател казвам, че националната сигурност е политика на защита на националния интерес и тя има своите много сериозни измерения не само като вътрешна и външна сигурност, охрана на границите, а и своите икономически, социални, политически, енергийни, здравни, етно-религиозни и други аспекти. Така че националната сигурност е много широк спектър от политики на защита на националния интерес, а той е осъзнатата потребност на нацията. Ако погледнете разделите на програмата на БСП, те са измерение на националната сигурност. Да кажем - социалното измерение, много добре разработено и изпълнимо, без обещание за двойни пенсии и заплати, енергетиката, икономиката, външната политика и сигурността, образованието. Програмата има стратегическа цел далеч във времето, а не е само за един мандат.
От нея личи, че тук става дума за национален интерес, а не за корпоративен или партиен. Изготвена е и е обсъждана от широк кръг специалисти. Не случайно се канят хора от т.нар. гражданска квота, които са експерти в някои от тези направления, които изброихме.
- Ако бъдете избран в следващия парламент, къде ще насочите своите усилия ?
- Ако живот и здраве, избирателят ни даде кредит на доверие, моите усилия ще бъдат насочени най-вече в подпомагане на изработване на нова стратегия за сигурност, която да гарантира в достатъчна степен защитата на България, на нейните граждани, в съответствие със заплахите от миграция, бежански поток, тероризъм, битова, криминална, организирана престъпност и т.н.
- Преди време определихте тероризма като "война по време на мир" и "война без край. И заявихте, че е крайно време за създаване на единна европейска политика по противодействие на тероризма. Как може това да се случи ?
- Продължавам да твърдя, че трябва да има единна европейска политика по противодействие на тероризма с основен мотив, че сигурността на външната граница на България, разбира се, и на Гърция и Италия, е сигурност на страните в Европа. Ние буквално сме в средния край на ЕС. И няма как всяка отделна държава със своя собствена национална политика да се справи с предизвикателството, което е глобално. Проблемът няма как да се реши на парче. В тази връзка се правят вече стъпки. Бяха формирани няколко мощни структури за общоевропейска сигурност и вероятно ще се направи още повече в тази посока. Госпожа Ангела Меркел вече е отрезвена от това, което се случи в Германия.
Именно по линия на тероризма Берлин предприе мерки за усилена депортация на големи групи имигранти. Това ще се случи и на територията на други европейски страни.
Нашето правителство трябва да ползва в това отношение законите, които е изготвил парламента, за да може да се справя със заплахите
- Корнелия Нинова заяви, че приоритет на партията е с общи усилия да се сложи край на „паралелната държава", което съдържа борба с корупцията, въвеждане на правила във всички сектори и възмездие за тези, които не спазват правилата. Какво е Вашето мнение по въпроса?
- Смятам, че Нинова има достатъчно основания да го каже и вероятно достатъчно данни и факти. Казаното от нея не е нещо ново. Говорим за една виртуална държава, извън онази, която ние виждаме, но вътре в нейния състав, която не допринася с нищо за развитието на България и благосъстоянието на гражданите, а напротив -отнема. Когато говорим за корупцията по висшите етажи на властта, наричана мафия в Италия, става дума за престъпната симбиоза между организирана престъпност и изпълнителна или друга власт.
- Трябва ли да се направи пълна ревизия на работата на предишните кабинети?
- Когато президентът Румен Радев каза на служебния премиер Огнян Герджиков да направи пълен преглед и анализ на състоянието на ведомствата, вашите колеги написаха "ревизия". Това е термин, който е характерен по-скоро за финансови параметри. Става въпрос за това - да се направи трезва оценка за състоянието и необходимостта от реформиране.
- Как бихте оценил свършеното от екипа на бившия премиер Бойко Борисов в сектора "сигурност"?
- Не съм човекът, който да дава оценки. Мога да кажа, че в сектора "сигурност" не всичко е направено. Въпреки твърденията, че имаме нула имигранти, преминали на турско-българската граница, в същото време от доклада на МВР става ясно, че е много засилен потокът от северозападната граница. Ако имаме нула на южна граница, откъде е потокът на северозападната граница ? Не казвам, че нищо не е направено, защото има хиляди честни професионалисти, особено в системата на МВР, в областта на противопожарната дейност, които са вършили работата си много добре. Не можем обаче да кажем, че всичко е направено. Когато говорим за борба с корупцията, това трябва да започне от изкореняване на корупцията сред тези, които трябва да пазят това да не става, които трябва да пазят правата на гражданите. Да се прочисти собствения имот.
- Не е ли притеснително, че в кандидат-депутатските листи има хора, свързани с Държавна сигурност? Вие също имате картонче, нали?
- Бил съм свързан с Държавна сигурност. Подчертавам - с българската ДС. Това е стара дъвка, в интернет я има от 2012 г, но никъде не е написано, че Славчо Велков е бил и кадрови офицер от ДС, освен, че има картонче. Притеснява ме това, че се забравя другото. Да не би господ да ми е дал званието "полковник" в МВР? Слава Богу, има много живи хора, които помнят това нещо. Важно е човек да не е бил свързан с някоя чужда Държавна сигурност. Това вече е страшно. Аз няма от какво да се притеснявам.
- Дали междуличностните вражди могат да попречат на БСП в предстоящите избори.
- На мен никакви междуличностни вражди не могат да ми попречат. Аз съм боец.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:08 · 15.02.2017
И двамата тъпунгери изказали мнение виждат нещата много ограничено. И тенденциозно.Лаици,които вземат отношение по въпроси,които не са в сферата на възможностите им за разбиране и осмисляне.Обикновени селски клюкари - едно ниво по-ниско от топ серсемите-запалянковци.Нисък добитък и с ограничени възможности изпълнител.С разсъжденията си сами показват какво им е нивото и качеството му.
Потребител · 10:20 · 15.02.2017
Този ,не разбрах от кои е-общественик,интелектуалец,журналист-май не е нито едно от трите !
КОРНЕЛИН НИНОВ -47-% · 09:52 · 15.02.2017
Добре не си свързан с чуждите служби - но тук в България си вършил пакости доносничил си на ДС за щяло и нещяло - Доносничил си на службите че майка ми е била на ЦЪРКВА и след този донос е уволнена от работа - доносничил си че някой казал виц за партийния секретар -и той е пострадал и ред други неща . Съвеста ти не е чиста РАЗБИРАШ ЛИ. Как се чустваш между милионерите в БСП - Как те направиха тези милиони ? С пот и кръв по челата си -така ли те направиха милионите си - КАЖИ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай



Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент