Трябва да се премахне монополът на Здравната каса

Първо да се запушат дупките в системата и после да се увеличава вноската, казва Аркади Шарков

Трябва да се премахне монополът на Здравната каса | StandartNews.com

В петък избухна скандал в сферата на здравеопазването. Тогава стана ясно, че управителят на НЗОК проф. Камен Плочев е поискал актуализация на бюджета на касата. Здравният министър Кирил Ананиев настоя за оставката му, защото Плочев действал без да информира здравното министерство. Как се стигна до този скандал, какво ще е неговото развитие и кои са най-големите проблеми на НЗОК коментира пред "Стандарт" здравният икономист Аркади Шарков.

-Господин Шарков, защо се стигна до настоящия конфликт между шефа на НЗОК проф. Камен Плочев и здравния министър Кирил Ананиев?
-Винаги можем да спекулираме защо има конфликт между едно или друго ведомство. Да не забравяме, че здравеопазването е сфера, в която се преплитат страшно много интереси. Също така е хубаво да не забравяме, че макар и строго административни структури, НЗОК и Министерство на здравеопазването са и политически органи. Така че е възможно да има всякакви интерпретации на конкретния сблъсък. Когато единият иска оставката на другия, юристите са тези, които трябва да коментират по кой параграф се иска тази оставка. Устройственият правилник на НЗОК гласи, че единственият контакт на управителя на Касата до парламента се осъществява чрез министъра на здравеопазването. От друга страна, самият управител се назначава от парламента и е отговорен пред него. Тоест, твърде много са омесени самите понятия. В крайна сметка, каквото и да спекулираме, вредата от липсата на кохерентна и ясна политика в здравеопазването се нанася на пациентите и на данъкоплатците.

-Как ще коментирате решението на Плочев да иска актуализация на бюджета на НЗОК, при условие че за тези дългове към чужди здравни каси има договорки за разсрочено плащане?
-Проблемът е финансово-счетоводен, както винаги се оказва в цялата тази система. Не е новост да се иска актуализация на бюджета. Такава се иска всяка година. Дори да има един определен разход, той винаги бива надвишен. Проблемът е, че тези разходи не се оптимизират. Т.е., актуализация на бюджета има всяка година, в началото на годината се определят едни параметри, всичко е наред, но през септември-октомври Касата започва да няма пари да се разплати с всичките доставчици. Такъв беше проблемът с аптеките. Така че проблемите са много. Според някои решението е в увеличаването на парите. Лично според мен първо следва да бъдат запушени някои дупки, които има в системата. Някои процеси, както административно, така и финансово, трябва да бъдат оптимизирани и чак тогава да се говори за увеличение на здравноосигурителната вноска. Защото, ако попитате някого на улицата „смятате ли, че здравеопазването ще се подобри, ако взимаме още 2 процента от вашата заплата", мисля, че отговорът няма да е „да". Нещо такова се случи, когато имаше увеличение от 6 на 8%, но здравното осигуряване не е много по-добро от тогава в аспекта „качество".

-Камен Плочев е поискал обаче тази актуализация без знанието на министъра...
-В здравната сфера двата органа са обвързани, т.е. следва да има някакъв синхрон в действията им. Дали единият действа през другия, това отново е в сферата на политическите игри. Интересно е, че в сферата на здравеопазването който и да заеме отговорния пост в единия от двата органа, това е все едно да си избере електрически стол. За „добър ден" или „добър вечер" са оставките в здравеопазването. Нищо ново – тази сфера е толкова натоварена с негативи и голяма отговорност. Много е важно да кажем, че несъмнено двете структури са обвързани една с друга, но разликата е, че НЗОК като обществен разплащателен орган би следвало да има своята самостоятелност. Касата има своята отговорност както към парламента, така и към нас като данъкоплатци. За което в нея има Надзорен съвет, който отговаря за действията й. А в съвета има представители на Министерство на здравеопазването. Макар и да има публичен спор между двата органа, те имат отговорност към пациентите.

-На чия страна е правото в този конкретен спор?
-За това трябва да се изкаже правото, аз съм икономист по професия. Тук следва да говорят юридически запознатите лица. Винаги може да се спекулира за едната или другата страна. Но в конкретния случай това е по-скоро политически проблем, отколкото икономически, макар че подбудите да излезе наяве са икономически. В крайна сметка е хубаво да се съсредоточим върху по-сериозните проблеми в здравната сфера. Не мога да кажа в конкретната ситуация кой е виновен. Има отговорни органи и въпросът трябва да бъде проучен.

-Как според вас ще се развие ситуацията?
-Проблемите с всяка една ръководна позиция е доверието, което тя има, и политическата подкрепа. Ясно е, че тук липсва една политическа подкрепа от страна на управляващата коалиция към управителя на НЗОК. От друга страна пък видяхме, че има политическа подкрепа от страна на опозицията. Въпросът вероятно ще се върти известно време в публичното пространство и ще бъде забравен, докато не назрее някой друг по-голям проблем. Все пак, конкретният казус следва да бъде решен възможно най-скоро независимо в каква посока, за да може НЗОК да продължи с рамковия договор и с другите проблеми в здравната сфера.

-Възможно ли е да има забавяне на подписването на Националния рамков договор?
-Докато Здравната каса има своя представител, надали спорът ще попречи на подписването на договора. Възможно е да има някакво административно забавяне. Въпросът е, ако договорът вече е завършен, той следва да бъде подписан от проф. Плочев независимо от това какво се случва между него и министъра на здравеопазването. Все пак някои от нещата са заложени.

-Губещите от проблемите в сферата на здравеопазването са пациентите. Този конкретен случай сега как ще им се отрази?
- Както сме пациенти, така сме и данъкоплатци и следва да получаваме качествено и навременно здравеопазване. Проблемът с подобен тип скандали е, че се създава деструкция на процеси, които би следвало да бъдат започнати. Трябваше да бъде изградено аналитично звено към НЗОК. От друга страна, да погледнем какво се случва в Министерство на здравеопазването и проекта за Национална здравноинформационна система, който скоро ще отбележи една година от своето начало. Това е европейски проект, но два-три пъти такива проекти, които стартира министерството, се провалят поради лошо администриране. Това е проект за 20 милиона и касае статистиката в здравеопазването – здравната информация, на която ние като икономисти и анализатори можем да базираме своите прогнози. А прогнозите в здравеопазването са крайъгълен камък в предикцията на бъдещето и анализа на това в каква насока то ще се развие. Така че често от политически неразбории следват административни неуредици. НЗОК няма и подуправител, от известно време този пост стои вакантен.

-Кой е най-големият проблем на Здравната каса?
- Тя е монополист в тези 8%, които всеки един от нас плаща. Проблемът с този монопол е, че НЗОК е обществен орган и парите са ничии. Парите са на всички нас, а ние нямаме достъп до тях. В публичните органи никой няма отговорност към парите, които стоят там. За демонополизация се говори вече 15 години, но никой не е стартирал крачка в тази посока. Разликата между публичното и частното е, че частният фонд го е грижа за парите, които влизат в него и ги изразходва по най-оптималния начин и в полза на своите пациенти, защото има отговорност към тях. Ако се случи демонополизация, тя трябва да бъде поетапна, защото шоковата терапия има лоши примери в Чехия и Унгария. Демонопополизация обаче не означава да се увеличи здравната вноска от 8 на 10% и да бъдат разпределени тези два процента към различни фондове. Демонопополизация значи или еднакъв процент да има НЗОК с други каси и хората да имат избор, или Касата да заеме по-социалната роля – за хората под прага на бедността, пенсионери, деца, и да остави на работещите хора възможността да се осигуряват където намерят за добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай