Таблет в клас вместо тежка раница

Таблет в клас вместо тежка раница   | StandartNews.com

Електронният дневник гарантира много по-добър родителски контрол върху децата, казва Асен Александров

 

Асен Александров е един от най-иновативните и обичани училищни директори. Шефът на 51 СУ "Елисавета Багряна" е математик и китарист, лично написал химна на училището, бивш съветник на образователния министър. "Стандарт" разговаря с него за авангардните му идеи за промяна в образованието.

 

- Господин Александров, Вашето 51-во училище е едно от първите, които въведоха обучението чрез електронни устройства по иновативен начин. Какво правите с тях в клас и как това се посреща от децата?
- Въвеждането на обучението чрез таблети и смартфони не бе нещо еднократно, то е процес, който продължи четири-пет години. За целта трябваше първо да преквалифицираме преподавателите, които не владеят тези умения в голяма степен. Пратихме ги на обучения както у нас, така и във Финландия и Естония. Нужно бе и да подсилим безжичната мрежа в училището, така че децата да работят без проблеми. Положителното е, че вече има и много образователни приложения -както българското Уча.се, така и чужди, които обаче вече са преведени на български от доброволци. Издателствата също качиха в интернет онлайн версии на учебниците си. Това позволява едно дете да не носи тежка раница от осем килограма - тема, която бе станала болна през последните години, а просто да вземе със себе си таблета и да кликне на съответния линк. При това чрез въпросните образователни приложения децата получават много повече информация. Ако в учебника си те имат кратък текст и две-три картинки, тук могат да кликнат върху линк, да отворят филмче и допълнителна информация, което им е още по-интересно. Имат възможност да работят и в "облак" - направили сме на всяко дете акаунт, чрез който то може да отвори примерно папката по математика или история на пети А клас и да види каква допълнителна информация е качила учителката или учителят му. Това е и едно от основните предимства при подготовката на новите уроци, което ни позволява да създадем така наречената "обърната класна стая". Тоест детето още преди часа влиза, вижда новата информация, проверява допълнителни неща. На следващия ден, когато то вече влезе за новия урок, има някакви предварителни знания и учителят е в ролята просто на съветник, на медиатор, а понякога и на съдия. Защото не са редки случаите децата да са попаднали покрай търсенето на знания и на фалшива информация. Една от нашите по-съвременни задачи е вече да ги научим да различават фалшивата информация от истинската.
- Какво друго може да се прави през "облака"?
- Може например да правим контролни от вкъщи. Учителят качва тест и казва: той ще бъде отворен за решаване от пет до шест без двайсет. В този период всеки ученик от класа може да влезе и да реши теста. Ако той е със "затворени" отговори, детето моментално ще види и резултата, съответно - и оценката си. Ако трябва и да се пише, естествено, е нужно малко повече време учителят да провери знанията и да нанесе оценка.
Предимство е и това, че може да се види колко време ученикът отделя на предмета - тоест колко минути е посветил на един или друг образователен "къс", качен от учителя. По този начин може да бъде създадено и електронно портфолио за активността на учениците. Децата могат да качват и свои собствени текстове, разработки или есета.
- Как възприемат таблета вместо учебник родителите?
- Повечето приветстваха идеята, но имаше и някои, които възразяваха, защото това щяло да натовари повече зрението на децата им. Разговаряхме с тях, че всъщност това е най-смисленото нещо, за което могат да бъдат използвани новите технологии. И без това децата, когато са извън училище, са нонстоп в чатовете и в интернет. Мисля, че повечето се съгласиха с нас, особено след като това компенсира тежестта на раниците.
- А има ли учители, примерно в по-напреднала възраст, които по-трудно да се справят с технологиите?
- Според мен проблемът не опира до възраст, а до желание и усет. Но напоследък при нас се създаде една такава атмосфера, че дори и онзи, който няма желание или не се справя, се притеснява да го признае пред останалите. На онези, които имат проблем, естествено, помагаме - обучаваме ги, пращаме ги и на допълнителни обучения.
- Махнахте хартиените дневник и бележник, не се ли притеснявате, че електронните лесно ще се хакнат?
- Не. Много по-лесно е да се подправи целият хартиен дневник, а за бележниците и аз сам бях наясно, че децата си правеха копия, нямащи нищо общо с оригинала. При електронните дневници се копира информацията всеки ден. Дори и да се загубят данни, те са само за деня. А и в дневника се отразява кой кога и на какъв материал е бил изпитан. Един учител винаги знае приблизително за каква оценка е детето, така че аз лесно мога да кажа "Абе, Гошко, каква е тука тази шестица?", и да го препитам пак на същия материал. За подправянето на една-единствена двойка не си струва усилията, особено като се има предвид, че детето трябва и да е добре технологично подготвено.
- А как възприемат родителите въпросния дневник? Има ли такива, които нямат достъп до интернет?
- Премахването на хартиените носители до момента е направено в 50 -60 училища в страната и родителите по-скоро са доволни. Те получават в реално време както положителна информация - "Детето Ви е много добре подготвено", така и данни, че руши дисциплината или е дошло без екип за физкултура. Или че въобще не е дошло. По този начин се променя и форматът на родителските срещи - след като родителят вече знае бележките и поведението на детето си, срещите с учителя са по-скоро за това да се обсъдят силните и слабите му страни, в какво трябва да бъде стимулирано, на какво да се наблегне. Съдейки по факта, че всички наши родители са ни дали имейли за контакт, не вярвам някой да няма достъп до интернет, това вероятно е по-скоро свързано с друг тип училища и региони. Но въпреки това предвиждаме в близките дни да монтираме във фоайето на училището един монитор, на който родителят може да дойде, да вкара кода на детето си и да види неговите резултати.
- Вие ратувахте за промени в учебните програми и планове...
- В момента българските учебни планове и програми са едни от най-закостенелите, най-"втвърдените" спрямо други страни. Само у нас детето от първи до седми и после от осми до дванайсти клас учи едно и също с всички свои връстници от класа, който е като едно голямо семейство. В редица държави детето е в един клас по математика, друг по физика, трети по литература в зависимост от нивото, което е достигнало. Нашето училище прави това по отношение на чуждите езици и се надяваме другите да ни последват. Още в началото правим на децата, например по английски, един стандартизиран тест. Някои имат нула точки - никога не са говорили езика. Други имат десет точки - примерно гледали са малко чужда телевизия. Има и такива, които показват още в осми клас 90 точки, което съответства на ниво B1, което според нашето министерство на образованието трябва да бъде постигнато едва в края на десети клас. Какво, да ги оставим да скучаят наравно с тези, които сега ще сричат азбуката ли? Разпределяме ги на три нива, тъй като нито на едните да им е скучно, нито другите да се притесняват, че някой знае повече от тях, и да не смеят да питат.
Що се отнася до останалите учебни предмети, мисля, че принципът трябва да бъде подобен. Децата от различни училища и региони са на различно ниво, например по отношение на литературата. Смятам, че учениците от една английска гимназия много по-лесно ще "смелят" доста повече произведения, отколкото в професионално училище. Защо трябва да учат едно и също. Не може ли просто програмите да бъдат рамкови и в тях да се казва - от този до този клас се учи за тази и тази епоха и тези и тези жанрове. Нека учителят определи, ако трябва да се изучат 15 разказа, кои да бъдат те. А на държавните зрелостни изпити да не се задава конкретно произведение, а тема за есе. Независимо дали ще е "Героичното" или "Любовта", ученикът сам ще трябва да подбере произведенията, с които да илюстрира тезата си. А и така матурите ще проверяват по-скоро начина на мислене.

 
Стела Стоянова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай