Страх ни е от зарази и убийства

Страх ни е от зарази и убийства | StandartNews.com

Оглеждано е бившето поделение на сапьорния батальон, казва кметът на Бояново Кръстьо Драганов

- Господин Драганов, как приемате информациите, че в Бояново ще има лагер за мигранти?

- Ами питайте хората и ще разберете. Аз не мисля, че има човек, който да е съгласен. Да кажем, че ги приемем, но още нищо не е изяснено дали ще бъдат на свободен режим, дали ще бъдат постоянно затворени.

- Вие нямате ли официална информация, разговор с представител на община Елхово или на държавата?

- Преди малко ми звънна кметът на Елхово господин Петър Киров и ми каза да очаквам разговор с областния управител, но този разговор още не се е осъществил. Областният управител трябва да е навътре в нещата и да каже.

- А вярно ли е, че са идвали тук представители на държавата и общината и са оглеждали поделенията?

- Вярно е, идвали са тук, правили са срещи.

- С кого са правили срещи?

- С шефовете на ВиК и Енергото са били на място тук. Проблемът е, че в тези бивши поделения е прекъснато водозахранването и ако сега има изграждане на бежански лагер, трябва да се възстановява.

- А какви поделения имаше тук, господин кмете?

- Имаше три поделения - ракетно-зенитен полк, сапьорен батальон и зенитен дивизион.

- А за кое от тези поделения става въпрос?

- Става въпрос за сапьорния батальон. Искам да подчертая, че хората в Бояново не са добре настроени към приемането на такива мигранти. И мисля, че това е естествено. Чужденците идват с друга религия, с друга култура, с други нрави. От друга страна те са ваксинирани, предполагаме, за други болести, може да плъзнат зарази. Хората са притеснени и то много, и това е истината. Говори се за 2000 човека в лагер. В същото време нашето село е 730 души. Аз не виждам как ще ги охраняват, това е безумие. И ограда да им сложат, те ще я прескачат.

- А така ли мислят хората в селото?

- Да, така мислят. Аз съм говорил с тях. Може да има и убийства, и изнасилвания, не дай Боже. Не е като едно време, когато бяхме 3500 души, а и казармите бяха пълни. Сега повечето хора в Бояново са възрастни. Всеки ден камбаната удря и някой си отива. Населението става все по-малко.

- Но нали имате и училище?

- Имаме даже две училища. Успяхме да запазим средно училище, в което учат 60 ученици, но и нашият техникум добре се развива. Запазихме и детската градина, но всичко е на магия, дето се вика. Хората с право се страхуват. Искам да имам яснота, да мога да ги събера на едно общоселско събрание и да изложа истината каквато е. Ако те кажат, ще тръгнем на протести. Никой не иска тези неща, но сме длъжни да го направим. Мен сън не ме хваща. Звънят момчета, които са родени в Бояново, а живеят другаде, интересуват се от самотните си родители, как ще ги опазват. Повечето от тях нямат място къде да ги приберат в градовете, но се страхуват за майките си и бащите си в Бояново, ако дойдат бежанците. Направо не знам какво ще става. Все пак е хубаво, че окончателно няма нищо решено, поне до мен не е достигнало. Това ме успокоява, че още не са почнали да копаят и да правят някаква дейност. Въпросът е, че ако има решение, бързо ще го изкопаят. През 2014 година пак имаше такива приказки и а-ха, да започнат да правят лагер, но се спряха. Аз не виждам в тези палатки през зимата как ще живеят хора, какво отопление ще имат.

Истерията ще провали идеята

Гинка Чавдарова, изп. директор на Националното сдружение на общините

- Г-жо Чавдарова, не е ли опасна идеята за настаняване на бежанци в пустеещи села? Все пак това е друга религия, друг манталитет? Това е ваша идея?

- Не, не, не коментирам. Аз казах само, че има такава наредба, която дава правомощия на общините да им помагат в битовото устройване. И то само тези общини, които пожелаят това. Точка по въпроса. Този, който раздува въпроса, е за негова сметка.

- А кои са тези общини, които са пожелали бежанци?

- Няма такива. Аз не напразно подчертах, че няма такива. А и при тая истерия, която се разгоря, не виждам коя община ще поиска вече бежанци.

- Може би са прави - как ще се уредят битовите им въпроси - вода, ток, детски градини, училища, лекар - това са проблеми на села с хора, камо ли за пустеещите?

- Аз за села не съм говорила. Имах предвид малки пустеещи градчета, където има свободни места и в детските градини, и в училищата. За да не ходят в столицата и големите градове, където там местата са проблем. Там се чака с години на опашка.

- А от тези 160 млн. евро, които премиерът Борисов уреди от Брюксел, трябва ли една част да иде в тези общини?

- Доколкото знам, нула лева ще идат за общините. Тези пари са за охрана на границата.

Да заселим с етнически българи пустеещите села

Атанас Зафиров, депутат от БСП

- Г-н Зафиров, има идея бежанците да се заселват в места с "демографски срив", за да оживят района. Как гледате на това?

- Категорично не приемам идеята чужденци да се заселват в такива райони. По този начин ние какво казваме на българското общество? Че ще създаваме анклави, че ще правим нови точки на напрежение в страната? Че ще сменяме религията? Че българските майки ще трябва да раждат друговерци? Трябва ясно да се каже, че тези хора са абсолютно чужди по манталитет и те не могат да бъдат интегрирани така лесно както си го представляват управляващите. Трябва ясен анализ какъв е профилът на тези хора, някой правил ли е такова проучване? Какви са им професионалните възможности. Ние ще ги заселим там, но какво ще работят тези хора?

- Доколкото е известно, идват ниско образовани...

- Да, но аз наскоро получих данни, че от първата вълна, която пристигна, е имало много висококвалифицирани специалисти. Но тогава никой не им обърна внимание и те заминаха след месец-два в друга посока. Сега се пропускат нискоквалифицирани хора с неясна биография.

- Парите от Брюксел - 160 млн. евро, трябва ли да идат и при общините, които евентуално ще приемат бежанци?

- Тези пари трябва да се ползват единствено и само за охрана на българската граница! За допълнителни възнаграждения на граничарите, за нова техника и за нищо друго. Ако тия пари се дават за изграждане на бежански лагери, трябва да се върнат моментално. И без това сумата е обидно малка за България.

- Какви трябва да са според вас лагерите - от затворен или отворен тип.

- Категорично от затворен тип. Лагерите трябва да бъдат извън населените места, пропорционално разпределени в цялата страна, за да няма центрове на напрежение. На тези хора, разбира се, трябва да се осигурят някакви условия, но те трябва да са наясно, че не са дошли тука на курорт.

- Има ли нещо особено в етническия състав на бежанците?

- Ами как да си обясним факта, че 50% от тях са афганистанци? От каква война бягат те? Какво правят в България? Ясно трябва да им се каже, че не им е тука мястото.

- Какво трябва да се направи незабавно?

- Трябва да се започне незабавно мащабна кампания на даване на българско гражданство на етническите българи в чужбина. Ако има пустеещи градове и села - да се населяват с българи, а не с бежанци. Това е решението и това е спасението.Иначе след време българите ще бъдат малцинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай