Станах длъжник, защото направих услуга на "Агресия"

Станах длъжник, защото направих услуга на "Агресия" | StandartNews.com

С бившата ми съпруга говоря само с нотариус, казва Стефан Асенов

Стефан Асенов е мениджър в "Credit". Той е бивш зет на убития на 8 януари 2016 г. собственик на модна къща "Агресия" Александър Антов. Вече няколко пъти в медиите се тиражира различна информация, свързана със Стефан Асенов. За първи път обаче той реши да проговори пред в. "Стандарт". Кое е истина и кое лъжа и кой се опитва да очерни името му, попитахме г-н Асенов.

- Г-н Асенов, разследваха ви за убийството на шефа на "Агресия" и ваш бивш тъст, какво се случи, какъв е резултатът?

- Разследването все още се води, не зная докъде е стигнало. Надявам се скоро да се разкрие истината, повече не зная. Мисля, че разследването беше насочено към мен от хора, имащи интерес да се върви в тази посока и от близки хора, които за съжаление са от много години на хапчетата и подвластни на врачки.

- Наричат ви лихвар, но всъщност с какво се занимавате?

- Имам няколко фирми, предмета на дейност на една от тях, в която имам участие, е кредитиране. Дружеството е регистрирано по закона за финансовите институции в БНБ като "небанкова финансова институция". Основната дейност е отпускане на заеми. Самото кредитиране се извършва само по банков път, няма досега случай в който да са предоставени пари на ръка. Само за последните 3 месеца

платените данъци към държавата са над 40 000 лв.

Лихвар според мен е човек, който дава пари на ръка и събира лихви, които влизат в джоба му, без да ги декларира и плаща данъци. Според закона се позволява извършване на такава дейност само от лицензирани дружества, каквото е дружеството, в което имам дялове. В цял свят съществуват такива организации, това позволява алтернативно финансиране и се намалява монопола на банките. Може да попитате хората, на които са довършени изоставените от строителите жилищни сгради, които са си получили апартаментите благодарение на това дружество - дали сме лихвари и дали те са доволни?!

Подозирам, че атаката срещу това дружество е изцяло целенасочена, с цел опетняване на името му. Елементарно, всеки, който иска, може да провери в списъка, публикуван в сайта на БНБ, дадено дружество дали има лиценз или не. Предлагам на хората, стоящи зад тези поръчкови статии, да погледнат своите фирми и да си платят задълженията вместо да се чудят как да очернят изрядните данъкоплатци.

- Вярно ли е, че сте разследван за купища далавери?

- Никога срещу мен или моя фирма не са постъпвали жалби или сигнали за измами и далавери, никога не имало проверки за каквато и да е незаконна дейност. Аз

никога не съм ходил с охрана и не съм имал причина да се притеснявам

от каквото и да е. Не съм участвал в схеми с цел избягване и заобикаляне на закона. Нямам кредити (освен за магазина на бул. България - бившия на "Агресия") и на никой друг не дължа пари. За разлика от хората, които толкова държат да ме очернят.

- Твърди се, че сте ипотекирали магазин на "Агресия", защо сте го направили и кога е станало това?

- Не знам как бих могъл да ипотекирам чужд имот, мога да ипотекирам само имот, който е моя собственост. Това е поредното доказателство, че всяко добро може да бъде опорочено с нужната воля и малко пари, предполагам.

Историята относно този магазина е следната. През 2010 г. "Агресия" натрупва огромни дългове около 7 000 000 лв. към банка. През 2015 г. имуществото на дружеството е обявено за продан от частен съдия изпълнител, въпросният магазин също. След договорка с бившия ми тъст Александър Антов и за да се запази бизнесът му, аз взех назаем 480 000 лева и купих на търг магазина. Съответно, за да гарантирам тези пари, направих ипотека на магазина към моя кредитор и в края на краищата станах длъжник. През март 2016 г. след 4-5 срещи с адвокатите на бившата ми съпруга Мая Антова те отказаха всякакви варианти за задържане на магазина и тя доброволно го освободи. Всички разговори относно магазина са водени в присъствието на нотариус, защото още тогава предполагах, че това може да се прави с определена цел, както по-късно излезе в някой "добронамерени медии", че аз съм взел магазина. Или пък как се опитвам с разни машинации да придобия активите на "Агресия".

Малко са хората които знаят какво е сегашното състояние на дружеството, а аз съм един от тях. Като такъв не виждам чисто икономическа причина да взимам каквото и да е от тази фирма, освен ако не искам да стана длъжник с няколко милиона. Юридически също е невъзможно да се придобие каквото и да е без съгласието на собственика. Ето за това говорех какво е в България да направиш добро и как може да се опорочи.

- Какво направихте с парите от ипотеката, става дума за голяма сума - 480 000 лв.?

- Какво да направя с кредит освен да го връщам. Благодарение на услугата, която направих, станах длъжник.

- Заплашвали сте бившата си жена, защо? Заради разследването ли?

- С бившата ми жена се чувах по телефона някъде до 16-17 януари тази година, след това не съм. Виждах я случайно два пъти и говорих с нея, все пак тя е майка на двете ми деца, но не съм я заплашвал. Тя ходи със сериозна охрана и те биха потвърдили, ако има заплаха или биха реагирали. Позволявам си да я посъветвам от вашите страници вместо да хвърля ресурс да се занимава с интриги, да обърне внимание на фирмата си, ако още има шанс да я спаси от дълговете, натрупани през последните месеци.

- Наскоро в пресата се появи информация, че сте близък с премиера Бойко Борисов, вярно ли е това?

- Нямам честта да познавам лично премиера г-н Борисов, още по малко бих си позволил да използвам неговото име за каквито и да е цели. Всичко това идва от определени кръгове, които са готови на всичко и всякакви интриги и подли номера само и само да ме очернят. Затова те не посочват източници, а просто казват - "чухме". Много е дръзко от тяхна страна да си позволяват да замесват премиера в тази долна история. Всичко, което казвам

може да бъде проверено и да се види каква е истината

- И на финала - каква според вас е истината за убийството на Александър Антов, вие поддържате ли контакт с някой от семейството?

- Не зная каква е истината за убийството на Александър Антов. Има разследване и съм убеден, че органите ще разкрият извършителя.

С изключение на бившата ми съпруга, с всички останали съм в прекрасни взаимоотношения. Предпочитам да контактувам с достойни и доблестни хора. Досега мълчах и не желаех да давам интервюта и нямам желание да давам повече. Многократно в някои определени медии се появиха директни обвинения срещу мен, същите тези медии си позволяват да изземват функциите на съд, прокуратура и полиция. Предполагам, че това е продиктувано от определени кръгове, с определени интереси - може би финансови, но определено злонамерени. Тези хора не се спират пред нищо, нито в живота, нито в бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай