Сигурността увеличи руските туристи с 20%

Сигурността увеличи руските туристи с 20% | StandartNews.com

Освен от море и плаж, може да печелите от поклоннически туризъм и военноисторически маршрути

Олег Сафонов, директор на Федералната агенция по туризъм на Русия

- Тероризмът е проблем за цяла Европа, как се отразява на туризма?

- Терористичната заплаха по цял свят значително се увеличава. Станахме свидетели на наистина ужасни терористични атаки. Това наистина е голям проблем - обезпечаването на сигурността на туристите. Обсъждали сме го с нашите български колеги и се радваме, че българската страна прави всичко възможно, за да гарантира сигурността на нашите граждани. На срещата през февруари с премиера Бойко Борисов получихме гаранции. Надявам се да не се случва нищо лошо. Трябва да се борим с тероризма навсякъде, във всички страни и да обединим усилията си, както призова и нашият президент.

- България е добре позната като туристическа дестинация в Русия. Очаквате ли ръст на руските туристи след събитията в Турция и като се има предвид нестабилната обстановка в Тунис и Египет?

- Тази година активно си съдействаме с нашите колеги от България, имате млада, енергична министърка. Съвместната ни работа доведе до това, че потокът от руски туристи към България значително се повишава. Имаме данни за май, увеличението е с повече от 20 % , прогнозираме такъв ръст за цялата година. Това е много добра цифра.

- Какво търсят руските туристи в България и какво още можем да им предложим?

- Руските туристи търсят топлото море и златния пясък, но възможностите на България са много по-големи и интересни. Като например поклонническия туризъм, ние сме свързани с една вяра - православието.

- В сърцето на София е погребан най-новият руски светец Свети Серафим Соболев...

- Да, аз бях там, посетих гроба на Свети Серафим. Радвам се, че има такъв руски храм в сърцето на София. Има голям интерес от поклонници, които искат да посетят мястото и да се поклонят на светеца. Руските туристи се интересуват и от военноисторическите маршрути в България. Балнеолечението също - имате много добри санаториуми, лечебни минерални извори. Интересни са възможностите и за кулинарен и културен туризъм. Изобщо има много направления, които засега не са добре развити по наше общо мнение.

- Виждате ли някакви проблеми?

- Смятам, че основният проблем е този с визите. За съжаление цената им оказва влияние на туристическия поток. Много се радвам, че България отчита този проблем и бяха предприети необходимите мерки, за да може това да не затруднява руските граждани. И наистина направиха много - децата посещават България без визи, за различни мероприятия може да се получат по-евтини визи, издаването е бързо. Има и други проблеми - трябва по-добро представяне на туристическите програми, които България предлага на руския пазар.

- А има ли ръст на българските туристи в Русия ?

- Надявам се, че ще видим увеличение на туристическия поток, защото ни се иска не само наши граждани да пътуват в България, но и българите да идват тук. Туризмът е път с двупосочно движение.

- Санкциите, наложени на Русия, отразиха ли се на туристическия поток?

- За съжаление това също е един от проблемите. Разбира се, че санкциите, които незаконно бяха наложени на Руската Федерация се отразиха негативно. Отразяват се на икономиката на цялата страна, отразяват се и на туризма. Считам, че това е един от негативните фактори, които, за съжаление, затрудняват развитието на туризма между нашите две страни.

/Пред БНТ/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай