Сега е моментът ЕС да начертае бъдещето си

Победата на Макрон е прекрасна новина за Франция и Европа, казва евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк

Сега е моментът ЕС да начертае бъдещето си | StandartNews.com

Евроатлантическото лице на България беше окаляно с участието на националистите във властта

 

 

-Европа отбелязва днес 9-ти май. Има ли повод за празнуване?

-9-ти май е най-добрият повод да си припомним, че Европа се намира в най-продължителния период на мир от своята история. Само си представете какъв е бил нашият континент преди 70 години - опустошен от войни, насилие и страдание. Днес Германия и Франция вече не са смъртни врагове, а лидери на един икономически гигант с важна роля на глобалната сцена. Европейският съюз е уникален проект по своята същност и смятам, че през последните месеци европейските граждани си дадоха ясна сметка, че си заслужава да се борим и работим за него всеки ден. Резултатите от изборите във Франция са най-доброто доказателство за това. Разбира се, това далеч не означава, че ЕС няма проблеми.
-Ще съумее ли ЕС да запази своята цялост въпреки Брекзит?
-Безсъмнено преговорите за напускането на ЕС от Великобритания ще поставят подобни въпроси и ще дадат повод на евроскептиците да прокламират разпад на ЕС. Смятам, че колкото по-скоро договорим ново равностойно партньорство, което да гарантира свободата, справедливостта и мира в Европа, толкова по-скоро ще можем да излезем от тази ситуация по-силни и по-обединени. Европейският съюз трябва да направи от Брекзит success story (успешна история) и да използва момента, за да се реформира, включително в посока на по-дълбока интеграция. Неоспорим факт е, че като пълноправен член на ЕС, Великобритания многократно натискаше спирачката и играеше ролята на последно препятствие за определени политики. Сега е моментът да начертаем нашето бъдеще.
-Коя от петте визии на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за бъдещето на Европа е най-удачна?
- Това предстои да бъде решено от всички държави членки в следващите месеци. "Europe a la carte" е политическа реалност, която вече не може да бъде водеща доктрина за управлението на Съюза. В този контекст, приветствам подписването на Римската декларация от лидерите на 27 страни членки. Вярвам, че с този документ те не само заявиха желанието си за по-засилено и солидарно сътрудничество на база общите правила, но и подновиха ангажимента си за единна Европа.
-Къде е мястото на България в тези пет сценария и за кой от тях трябва да пледира страната ни?
-Аз лично съм твърд противник на варианта за развитието на Европа на различни скорости, особено след като лидерите на четирите най-големи европейски държави – Германия, Франция, Испания и Италия заявиха, че продължават съвместно напред. По този начин те изпратиха ясен сигнал на останалите членки, че Европа на различни скорости не е мит, а възможен бъдещ сценарий. В момента в ЕС липсват реални възможности за справяне с много от днешните предизвикателства, а взимането на решения с единодушие често блокира жизненоважните усилия за придвижване на Съюза напред. Ето защо смятам, че трябва да се вслушаме в гласа на европейските граждани, а провелите се наскоро избори в Холандия и Франция кристализират сценария, който е най-подходящ и за България. А именно - сценарий номер 5 - правим много повече заедно. Държавите от ЕС решават да споделят повече правомощия и ресурси и да вземат повече решения заедно във всички области. Тези решения се взимат бързо на европейско равнище и своевременно се прилагат в държавите членки. Тук е моментът да отбележа своето притеснение. Не съм сигурен дали България е способна да защити този сценарий с участието на евроскептици и националисти във властта.
-Спря ли възходът на популистката вълна в Европа, или все още е факт?
-Политиката на празните обещания и нереалистичните мечти е обречена на провал. За съжаление обаче, популизмът е язвата на съвременните демократични общества и срещу него трябва да се борим ежедневно. Обнадеждаващ е фактът, че във водещи европейски държави популистите не успяха да спечелят изборите, но техните резултати ни задължават да се научим да комуникираме по-добре с гражданите. Живеем в ера на информационен бум и за всеки един от нас става все по-трудно да филтрира подобаващата информация, а това много лесно кара хората да залитат в крайности. Така се стигна и до Брекзит, а веднага след това се оказа, че много от аргументите в кампанията за напускане всъщност не са истина.
-Какво показват резултатите от президентските избори във Франция?
-Разгромяващата победа на Еманюел Макрон, който между другото е част от семейството на европейските либерали, е прекрасна новина както за Франция, така и за целия ЕС. След Холандия, сега и Франция избира пътя на либералната демокрация, а това е добра отправна точка за ЕС да започне да се реформира. Вярвам, че г-н Макрон ще бъде истински изразител на волята на европейските граждани, включително и на глобалната сцена, в рамките на Съвета за сигурност на ООН, където Франция ще остане единственият наш представител след напускането на ЕС от страна на Великобритания.
-Според вас готова ли е България да поеме председателството на Европейския съюз?
-Миналата седмица евроатлантическото лице на България беше тежко окаляно. Участието на националистически формации в управлението на страната поставя под огромно съмнение способността ни да формулираме европейския дневен ред. За съжаление, цената ще трябва да я платят всички български граждани, най-вече моето и следващите поколения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай