Със СИБАНК планът Юнкер стигна до 1000 фирми

България е сред водещите държави в използването на финансови инструменти, казва д-р Кирил Величков

Със СИБАНК планът Юнкер  стигна до 1000 фирми | StandartNews.com

Д-р Кирил Величков е ръководител Управление „Европейски проекти и финансови институции" СИБАНК, мениджър на Център за компетенции на KBC Group за Европейски финансови инструменти. Д-р Величков бе сред първенците в конкурса "Млад банкер 2015", част от кампанията на вестник "Стандарт" "Новата генерация".

- В края на април в Брюксел се проведе КBC форум за европейските финансови инструменти, на който Вие бяхте модератор. Какви са новините покрай плана "Юнкер"?
- KBC Group организира такъв форум за пета поредна година. Той е насочен към европейските финансови инструменти и ползата от тях върху развитието на икономиката на Европа, конкретно за малките и средни предприятия. На KBC-форума за европейски финансови инструменти ние каним ключовите играчи, като Европейската комисия, Европейския парламент, Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, ЕБВР, Банката за развитие на Съвета на Европа. Каним и наши клиенти. На този форум обсъждаме какво предстои дългосрочно. Преди 5 г., когато беше първият форум, темата за финансовите инструменти не беше такъв хит, но ние следяхме европейските тенденции. За нас е изключително важно да знаем какво предстои, защото разбираме, че тези инструменти ще повлияят на икономиката и могат да са изключително полезни на нашите клиенти. И искаме максимално ефективно и навременно да пренесем тези европейски възможности към българския бизнес. Сега на форума отново обсъждахме бъдещето на тези инструменти. На прага сме на новия планови период на ЕС - 2021-2026 година. И в момента се случват две интересни неща. Първото е, че започва планирането на този период. Второто е предстоящото председателство на ЕС в България. Страната ни ще е председател в един изключително важен момент за целия ЕС. Не само защото ще има планиране, но и Brexit, както и цялата по-специфична международна ситуация. На форума обсъждахме и развитието на Capital Markets Union - една от целите му е да направи бизнеса не толкова зависим от банковото финансиране. Но по-скоро се говори за синергия между двете. И другото послание от този форум е, че все повече финансови инструменти ще могат да се очакват и прилагат - както в България, така и в ЕС. Преди две години се сформира Център за компетенции за КВС Груп за Европейски финансови инструменти, който е позициониран в СИБАНК. И в СИБАНК аз отговарям за него. България е една от водещите държави в използването на тези инструменти. Миналата година съм бил на 6 големи европейски форума, където канят СИБАНК заради добрите практики по ефективно използване на финансови инструменти. СИБАНК е лидер в това отношение, но хубавото е, че и България е много напред. Това означава, че българският бизнес има предимството да е подготвен за това, което предстои, и да работи с банките, които са изградили нужния капацитет в това отношение.
- Бихте ли разяснили повече за тези финансови инструменти?
- Основните начини за подкрепа развитието на европейската икономика са два. Единият е чрез грантове, в който и ЕС, и България имат опит. Вторият подход е чрез финансови инструменти, като пример за това е и Планът Юнкер. Благодарение на тях търговските банки отпускат чувствително по-изгодни кредити, с използването на различни гаранционни инструменти, при което от клиентите се изискват по-малко обезпечения. Могат да се финансират и по-рискови клиенти, по-големи експозиции, по-иновативни предприятия и стартиращи фирми. Защото проблемът на финансиране на фирмите е не толкова цената на кредита, а рискът по сделката. Банките имат ресурс да финансират, но когато рискът е по-голям, те понякога се въздържат. Именно тези гаранционни инструменти позволяват на банките да кредитират предприятията. На европейско ниво има промяна от подхода за грантове към все повече и повече такива инструменти.
- Как тези инструменти идват в България?
- Ще дам пример с програмата COSME. СИБАНК като търговска банка участва в общоевропейски конкурс. Кандидатствахме в Европейския инвестиционен фонд в Люксембург в конкуренция със 7500 потенциални финансови институции в целия ЕС и сме деветите, които подписаха договор по програма COSME. Това е и първия договор по Плана Юнкер в България. По него СИБАНК България получи възможността да отпусне 100 милиона евро кредити, като
COSME ни дава 50 % покритие на риска по кредити за малки и средни предприятия. Благодарение на програмата СИБАНК отпуска кредити с не повече от 70 % обезпечение и при преференциална цена. Близо година и половина я прилагаме и към момента сме раздали над 900 кредита за близо 95 милиона евро. Това е изключително успешна програма.
- Научи ли се бизнесът да търси тези финансови инструменти?
- В периода 2011-2015 г. България беше една от пилотните държави за програмата "JEREMIE", чието прилагане в България беше една едно от най-успешните в целия ЕС. В началото 5 банки спечелихме този конкурс. JEREMIЕ даваше 80 % покритие от риска за сделки. Благодарение на нея намалявахме на 50 % обезпечението на кредита и цената на сделката се намаляваше между 1,5 и 2,5 %. Но в първите 6-9 месеца и в банката, и сред клиентите имаше сравнително малък интерес. Защото всички казваха: ние си искаме грантовете. Изключително важно тогава беше пълната топ-мениджмънт подкрепа на банката, за да промотираме тази програма. След множество вътрешни и външни семинари, на които обяснявахме за ползата, изведнъж клиентите започнаха да влизат в банката и не просто питаха за кредит, а за JEREMIЕ -кредит. Това стана нарицателно за изгоден кредит. Програмата имаше толкова силен ефект, че банки, които нямаха JEREMIЕ, в един момент се принудиха да се съобразят с тези условия, т.е. това повлия на пазара. Към средата на 2016 г. ние договорихме първата операция по плана "Юнкер" в България чрез COSME. И си мислехме с колегите, че това ще бъде невероятен хит, подобно на JEREMIЕ. Събрахме около 200-300 фирми в "Шератон", за да промотираме програмата. Разказвам пред публиката за COSME, а хората ме гледат без ентусиазъм. Питам ги: Защо, ето, планът "Юнкер" дойде, СИБАНК успя, това е супер за бизнеса. И накрая един човек каза: "Ние си искаме JEREMIЕ". А аз му отговорих: "COSME е сестрата на JEREMIЕ". Това стана нарицателно и програмата тръгна. И сега СИБАНК е една от най-бързо усвояващите и прилагащи програмата банки в ЕС.
- В кои сектори предимно се вляха тези 95 млн. ?
- Хубавото е, че тези над 900 проекта, които само ние сме финансирали по COSME, са разпределени в цялата страна. Това е била и ролята на банката - да направи програмата достъпна за бизнеса навсякъде. Всъщност ние превеждаме на бизнеса тази програма в нещо разбираемо. Естествено, ние подчертаваме, че преференциалните условия се получават благодарение на плана "Юнкер", но за бизнеса е много важно да разбере ползата за него. Това е пример как планът "Юнкер" стига до 1000 фирми. Това, което обясняваме на бизнеса, е, че благодарение на COSME могат да получат бързо, просто и без бюрокрация финансиране при преференциална цена и облекчени изисквания за обезпечение. Но за да може да се направи това, една институция трябва да е много подготвена.
На практика ограниченията по COSME са изключително малко, те са свързани със сектори, които и банката не финансира стандартно -– например хазарт. Особеност при COSME е, че най-големите сделки са до 3 млн. евро. Друго изискване е персоналът на фирмата да е до 250 души.
Ние прилагаме успешно и още една програма програма по плана "Юнкер" - "InnovFin". По нея кредитът може да е до 7,5 млн. евро и има 50 % гаранция за сделката.
- Използва ли банката и свои ресурси?
- Финансовите инструменти се делят на две групи - евтин ресурс и гаранции. За евтин дългосрочен ресурс СИБАНК работи много активно с Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа. От друга страна са гаранциите. С този тип инструменти банката не получава пари, а само използва гаранцията, която намалява риска по сделките. Могат и да се комбинират двата инструмента, така стават още по-атрактивни условията за нашите клиенти.
- Какво най-често ви питат клиентите, които искат да се възползват от тези евтини кредити ?
- Ние не очакваме нашите клиенти да са специалисти по тези инструменти, а и имаме 24 такива инструмента. Нашите колеги са подготвени, в зависимост от спецификата на бизнеса, на проекта, на конкретната фирма, да подберат най-подходящият инструмент или комбинация от инструменти така, че клиентът да получи най-изгодното за него решение. Ние работим активно и с Националния гаранционен фонд, понякога комбинираме европейски с български инструменти. Тогава условията са още по-преференциални. Бизнесът, който има опит по грантовите програми, не рядко се е сблъсквал с високо ниво на бюрокрация, на формализъм, на безброй изисквания при кандидатстването, на забавяния, на неплащане на част от гранта, на проверки. Едно от големите предимства на тези инструменти е, че те се случват през търговска банка и СИБАНК е положила максимални усилия да опрости всичко. Важното за нас са ползите за нашите клиенти - преференциална цена, по-малко обезпечение, бързо, без бюрокрация. Това е голямата разлика. Ние сме финансирали над 2500 успешни европроекти на наши клиенти с грантове. Но има моменти, когато ти искаш да направиш една инвестиция в рамките на 1-2 месеца и да почнеш да печелиш от нея, тогава е много по-изгодно да работиш с финансов инструмент. Това е планът "Юнкер" в действие, преведен на езика на бизнеса.
- Какво бихме могли да очакваме занапред?
- В България ще продължат да действат европейските програми COSME, "InnovFin", МСП-инициатива. Ще продължи да действа и Националният гаранционен фонд - българската институция, предлагаща такива програми.

Третото интересно нещо, което започна да се развива много активно, е Фонд на фондовете, който ще управлява над 600 милиона евро за такива инструменти. Един конкурс вече е пуснат, но ще има още конкурси за нови финансови инструменти, които ще се прилагат чрез търговски банки. Грантовете също ще продължат да работят и след 2020 г., но тенденцията е да има повече финансови инструменти. Грантовете са хубави, но те са доста луксозно нещо, защото са еднопосочен подарък към фирмата. Грантът помага, но има край. Докато благодарение на тези финансови инструменти, като се погаси кредитът, банковата гаранция или евтиният кредит може да се даде наново. И с единица ресурс европейската институция може да финансира много повече проекти, отколкото с единица ресурс грант. И поради това самият ЕС върви към по-масовото използване на тези инструменти.
- А банките, които използват тези инструменти, ще бъдат по-конкурентни на пазара?
- Един от факторите, които различават банките, е кой по какъв начин и доколко разбира тези инструменти, доколко и как ги предлага на своите клиенти. Чрез тези инструменти банката помага на клиентите да правят бизнес изгодно, евтино, с малко обезпечение, без бюрокрация. И ще има все повече такива инструменти. България е напред в това направление. Аз обикалям много из цяла Европа и където има и KBC-държави, смело казвам, че България е напред.
- На 11 май има форум за плана "Юнкер" у нас, на който сте поканени. Какво ще е участието Ви?
- Ние ще споделим нашия опит по прилагането на финансовите инструменти. Поканили сме и наш клиент, който да разкаже за практическия си опит от използването на програма COSME и как това е подпомогнало бизнеса му, защото за нас най-важното са нашите клиенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай