С ГЕРБ начело още сме най- бедната страна в ЕС

За БСП най-важната задача е да спасим България от демографската катастрофа, казва Димитър Горов

С ГЕРБ начело още сме най- бедната страна в ЕС | StandartNews.com

Димитър Горов е кандидат за депутат от "БСП за България" в листата за 11-и МИР Ловеч. Роден е на 1 септември 1971 г. в Ловеч. По образование е икономист със специалност "Счетоводство и контрол", завършил е Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Бил е директор на "Информационно обслужване" АД - клон Ловеч. От 2000 г. до 2004 г. е председател на Българска социалистическа младеж в Ловеч, а от ноември 2005 г. е лидер на БСП в общината. Бил е общински съветник в местния парламент и депутат в 41-о, 42-о и 43-о Народно събрание.

- Г-н Горов, как виждате следващия парламент?
- Следващият парламент ще има трудна задача да формира работещо правителство. Правителство, което трябва да решава проблеми. Управлението на ГЕРБ създаде няколко големи кризи. И най- голямата- социалната. Цели групи бяха изключени от възможността достойно да живеят- пенсионери, хора с увреждания, млади семейства, майки с деца. Какво направи ГЕРБ, за да се подобрят условията за живот на тези групи? Грижата на държавата остана във фризера. Докато цените на различни продукти и услуги растат - тези хора останаха със същите доходи години наред. ГЕРБ се хвалят с висока усвояемост на евросредства, със строежи, с инвестиции, но каквото и да казват, 8 години след като Бойко Борисов е на власт, България продължава да е най-бедната страна в Европейския съюз.

- Какво според вас вдигна БСП на крака в последната година?
- БСП показа енергия и адекватност. Заставахме на ясни позиции, които защитават българина и българското и посочвахме острите проблеми пред България. Истинска загриженост за демографската криза имаме само ние. Нацията ни изчезва. За нас най-важната задача е да спасим България от демографската катастрофа. Други важни проблеми, които посочихме, и бяха забравени от ГЕРБ- здравеопазването, сигурността, доходите, работни места. ГЕРБ създадоха паралелна държава, в която всяка година се крадат 10 милиарда лева. Готови сме да сложим край на паралелната държава! Тогава ще има пари и за пенсии, и за детски надбавки, и за помощ на младите семейства.

- Какви ще са вашите приоритети спрямо програмата на БСП в следващия парламент като депутат?
- Като икономист, естествено, моят приоритет е възраждане на българска индустрия и икономика. В програмата си сме заложили стимули за развитие на малкия и среден бизнес- защото те са моторчето, което движи голямото колело. Например, ние предлагаме да има нулева ставка на данък „печалба" при годишен оборот до 150 хиляди лв. за стартиращи предприятия, създадени от предприемачи до 35 години, които за 2 години открият минимум 5 работни места. Създаваме държавен фонд „Индустрия" със средства, насочени към слабо развитите региони за производство. Ще сложим таван на субсидиите в земеделието, които може да получава един производител. И парите ще се разпределят между малките и средните производители на плодове, зеленчуци, месо и мляко. Те ще се плащат не на декар заградена площ, а на килограм произведена продукция. Търговските вериги ще продават 50% българска продукция.

- Коя е слабата страна на БСП и коя е силната?
- Слаба страна, ако може така да се нарече- прекалената толерантност на БСП. И вътре в самата партия, и навън. Но това, към което няма да сме толерантни, е сигурността на българина на битово ниво. Затова предлагаме на всеки три села – полицейски пост, който да отговаря за тяхната сигурност и безопасност. Премахваме термина „маловажен случай" в Наказателния кодекс. И този, който е откраднал пенсията на възрастен на село, и този, който е присвоил милиони от обществени поръчки- ще носи отговорност. Непримирими ще бъдем и по темата за бедността и доходите. Готови сме да вдимгнем парите за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 360 на 420 лева. Ние разделяме въпроса за доходите на три групи: първата са хората с най-ниски доходи, които мизерстват. Втората е така наречената средна класа- хората, които печелят около 1500 лева, които със сигурност не можем да кажем, че живеят спокойно и хората с високи доходи над 10 000 лева на месец. За първата група предвиждаме минималната работна заплата да расте според законов механизъм, който взима предвид прага на бедността. Дългосрочната цел е да нямаме хора, които живеят с доходи под този праг. За средната класа - са насочени повечето ни мерки в икономиката, които да им осигурят нормална среда за развитие. За хората с най-високи доходи - тези, които печелят повече от 10000 лв. на месец - за тях данъците ще се увеличат от 10 на 20%. А това са допълнителни 55 милиона лева в хазната.
Другите си остават на 10%. Въвеждаме семейно подоходно облагане – на младите семейства, които работят, ще бъде намаляван данъкът за всяко родено първо и второ дете с по 50 лева на дете месечно. На млади семейства, които искат да си купят първо жилище, ще помогнем с намаляване или опрощаване на лихвите по кредита. Готови сме да вдигнем парите за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 360 лв на 420 лв.
Ще преизчисляваме старите пенсии на
базата на средноосигурителен доход. Взимаме като база този от 2013 г. и така ще стигнем до увеличение на пенсиите от 20% до 30%.

- Какви са проблемите на Ловеч, където вие сте кандидат и как ще ги решите?
- Аз вече 5 години представлявам Ловеч в националния парламент и основен мой ангажимент е да търся решения на регионалните проблеми- на национално ниво. Ловеч е моята кауза. Искам градът да дава възможности на младите хора за работа. Затова смятам, че трябва да бъде насочен значителен процент от фонд "Индустрия" към Ловеч. Проблемите, по които ще продължа да работя- да съдействам да бъде запазена ловешката болница. Необходимо е, с общи усилия, да запазим професионалните гимназии и обвързаността им с нуждите на бизнеса.
Болната тема на Ловеч е водоснабдяването, то трябва да се подобри, за да не се стига пак до режим на водата.
Изобщо трябва да има промяна на модела, по който се движи и работи държавата. За да може всеки един наш град да дава перспектива и условия за нормален живот на младите хора. А не да сме свидетели на сегашните диспропорции в развитието на различните региони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай