При грубо нарушение шофьорът да се праща на изпит

При грубо нарушение шофьорът да се праща на изпит | StandartNews.com

- Господин Стратиев, статистиката от последните няколко дни за войната по пътищата е повече от ужасяваща. Манталитетът ли ни пречи на пътя?
- Ако решим, че това е причината, означава да се примирим със случващото се на пътя. Трябва в много кратък срок да се промени този манталитет. Като човек работил дълги години по тези проблеми, за мен контролът е много важен. И със силата на закона, със силата на санкцията нарушителите малко или много ще променят своето поведение на пътя. Така че едно от нещата е по-голям контрол.

- Това означава ли повече полицаи да има на пътя?
- Категорично не означава, че трябва да има повече полицаи на пътя. Това, което много пъти съм повтарял, е, че е необходимо една много развита техническа система за контрол на нарушенията. Нещото, което сериозно би помогнало на пътната безопасност, е изграждане на такава система. Преди години имахме контакти с фирмата, която е изградила във Франция системата за контрол, където нещата са много по-различни оттук. След изграждането на тази система там действително има огромна разлика в броя на загиналите на пътя. И тези специалисти на базата на информацията, която имаха за България като пътна мрежа, водачи, транзитен поток и т.н., определиха една цифра от около 400 стационарни камери. Ние в момента продължаваме да имаме само 25. Мисля, че това трябва да се случи рано или късно. За съжаление през последните години не се случва нищо подобно.

- Защо?
- Когато министър на вътрешните работи беше Цветан Цветанов за 4-5 г. загиналите от 1061 намаляха на 601 - цифри на нивото на 1962-63 г. Така че беше успех и вървяхме в правилната посока да догонваме страни, които бяха пред нас по отношение пътната безопасност. Тогава нашите съседи, гърци и румънци, бяха много по-зле от нас. След това някак си пътната безопасност остана малко по-назад. Виждам сега, че премиерът за втори път се занимава с тази тема. Хубаво е, че премиерът се ангажира, но защо досега не са взети подобни мерки? Конкретно за Ловеч като говорим, се видя, че четири последователни години в областта драстично нараства броят на загиналите и би трябвало да има реакция.
За съжаление към момента нещата са такива, но въпреки това има нотка оптимизъм, тъй като очаквам на базата на това, което се случва от юли месец насам, до края на годината да има около 70 загинали по-малко тази година. Но непременно трябва да се развива системата за контрол.

- На извънредната среща при премиера в неделния ден са обсъждани конкретни мерки срещу войната по пътищата. Сред тях са видеорегистратори, задължителни предпазни колани в колите за обществен транспорт и задължителен евростандарт. Какво мислите за тези мерки?
- Има разлика между поставен от производителя колан и тези, които са монтирани - не смея да коментирам по какъв начин. По отношение на евростандартите си позволявам да кажа, че автомобилите преди 2005 г. не могат да влязат в евростандартите, така че при технически преглед с тях трябва да се правят компромиси. Видеорегистраторите се поставят с цел, когато стане произшествие, да се подпомогнат разследващите органи. Да, действително ще подпомогнат разследващите органи, но идеята е да не се случват такива инциденти и на пътя да няма разследващи органи.

- Доколко е необходима друга обсъждана мярка - въвеждане на регистрационен режим за автосервизите и автоморгите?
- Крайно време е това да се случи. Когато отиваш в един сервиз, той трябва да е компетентен да направи това, което искаш или да реши проблема, който имаш с колата си. Тези автосервизи се ангажират да ти вземат парите, без да се ангажират с това да гарантират, че всичко е така както трябва да бъде. Така че е добре да се лицензират и човек, когато отиде в един сервиз, да знае какво е компетентен той да ремонтира. Имал съм такива смешни случки - отиваш в сервиза и виждаш, че те са по-некомпетентни от самия водач. Така че това не е лоша мярка. И въобще по отношение на транспорта би трябвало да се регламентират доста неща. Не мисля, че това ще засегне онези, които действително работят компетентно, с умения, познания и разбира се, с подходящи условия, а не на тротоара или в някакви гаражчета.

- Обмисля се и преглед на цялата система на подготовка на водачите. Не е ли болна отдавна тази тема?
- Така е. Спори се кой да ги готви, кой да ги изпитва. В общи линии стандартът за обучение на водачите е между 150 и 170 часа, а нашият е 32 часа. Това обучение не е достатъчно само да ти даде умението да потеглиш и да караш при една спокойна обстановка. Това обучение би трябвало да е доста по-продължително. Примерно почти никой не се обучава да управлява на магистрала, пък магистралите вече станаха доста. Трябва да се обучават и да шофират в тъмната част на денонощието, в зимни и летни условия. Така че има какво да се помисли по този въпрос и е добре да се работи в тази посока, защото в момента хората се стремят единствено към шофьорската книжка без да се интересуват, че излизат на пътя неподготвени, което е много рисково за тях и за останалите.

- Планира се при констатиране на тежко нарушение на Закона за движение по пътищата водачите да бъдат извеждани от пътя и отвеждани в най-близкото районно управление на МВР. Вашият коментар?
- Не ми се ще да го коментирам. Има тежки, по-тежки и най-тежки нарушения. Ако ги степенуват, тежките да отиват в районното, по-тежките - в областното управление, пък най-тежките - директно в министерството или в Главната дирекция. Да, но кой ще остане да контролира на пътя? Ще ги возят напред-назад, а през това време няма да има контрол. По-добре е при грубо нарушение шофьорът да бъде викан на проверовъчен изпит, имат право по закон на това.

- МВР ще направи предписание за опасни участъци от пътища, какъвто е и този в Ловешка област...
- Това се прави от десетки години. Всяка година до края на март месец пътната полиция предоставя на Агенцията "Пътна инфраструктура" местата с концентрация с пътно-транспортни произшествия. Вследствие на което пътната администрация сформира една група, която проверява тези места и се дават предписания - в групата има инженери, специалисти по организация на движението.

- Мислите ли, че ако коланите бяха поставени, жертвите при катастрофите от последните дни щяха да са по-малко?
- Категорично. Специално за автобуса, катастрофирал в петък край Микре. Този автобус е сравнително нов и допускам, че има колани. И задължение е било на шофьора да предупреди всички пътници да си поставят коланите и дори да провери дали са ги поставили поне при тръгване на пътуването. И категорично нямаше да има толкова загинали.

- По-високите глоби за превишена скорост правят ли шофьорите по-отговорни?
- Механичното увеличаване на глобите е признак на липса на познания в сферата на пътната безопасност. Затова говоря, че трябва да се изгради една техническа система за контрол на безопасността, касаеща и скоростта, и движение по бус ленти, светофари и спазване на предимство, което значи, че шофьорът е наблюдаван.

- Добър ли е сега действащият Закон за движение по пътищата?
- Законът за движение по пътищата е объркан. Давам ви един пример. Имаше голяма сага с "абсолютното право" на пешеходците. Всъщност това право е залегнало във Виенската конвенция и е валидно за всички държави - че пешеходецът, преди да стъпи на пътя, трябва да се огледа. И всъщност се махнаха думите "абсолютното право", без да погледнат, че в друг текст на закона това правило си остана - че пешеходците са длъжни преди да стъпят на пътя, да се огледат, независимо дали са на пешеходна пътека или не. И това е в интерес на пешеходците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай