Предстоят мъжки времена, има нужда от силна ръка

Предстоят мъжки времена, има нужда от силна ръка | StandartNews.com

Търсим кандидат, което е безспорен авторитет за всички вляво, казва Кирил Добрев

- Г-н Добрев, проведохте вътрешнопартийно допитване как БСП да се яви на изборите. Приключиха и конференциите ви по места, които номинираха кандидати за президент и вицепрезидент на левицата. Кои са личностите с най-висок резултат?

- Вътрешнопартийното допитване, което направихме, определи формулата, по която да се явим на предстоящите президентски избори. В новата история на БСП това е второто подобно допитване след това за смяната на името. С този референдум, на който гласуваха над 70 хиляди души, развенчахме няколко мита. Първо, че ние в БСП сме си самодостатъчни, второ – че нямаме коалиционна култура и трето - че сме по-близо до "Атака", отколкото до АБВ. Широка лява коалиция - това е желанието на по-голямата част от членовете на партията. След допитването стартираха конференциите, които излъчиха вече и своите номинации. Сред тях има много хора, които не са от редиците на БСП и са национално познати фигури. Не бих искал да обявявам техните имена, защото все още не сме разговаряли с тях. Иначе безспорно най-желаната партийна кандидатура е на лидера ни Корнелия Нинова.

- Появиха се и екзотични предложения като Симеон Сакскобургготски и Огнян Герджиков, който между впрочем е обсъждан и в РБ. Има ли опция БСП да ги подкрепи?

- Ако има някаква екзотика, то тя не е в имената, а по-скоро от това, че номинацията им идва от редиците на БСП. Това не е случайно, защото партията е доказала, че е националноотговорна. Освен „екзотиката", имаме и много сериозни номинации - на акад. Георги Марков, проф. Андрей Пантев, доц. Иво Христов. Какво ни предстои тепърва? Сега БСП трябва да отиде на преговори с партиите от „БСП Лява България", след това с АБВ и Движение 21 и десетките неправителствени и патриотични организации. След това ще трябва да докладваме пред Националния съвет как са протекли преговорите и около кои имена има обединение и съгласие.

- На какво се дължат „генералските настроения" в БСП? Ген. Румен Радев или ген. Михо Михов ще станат ли част от кандидат-президентската двойка?

- Последните събития в Западна Европа и особено в съседна Турция засилиха страха и несигурността в българския народ. Това естествено води до поставяне на първо място сигурността на страната. Ген. Румен Радев и ген. Михо Михов се открояват като номинации. Дали ще станат част от кандидат-президентска двойка, зависи веднъж от тяхното мнение и втори път от предстоящите преговори с евентуалните коалиционни партньори. Предстоят мъжки времена, времена на твърда ръка, на отстояване на национални интереси, на демонстриране на характер. Въобще, време е за мъже - казвам го без да вкарвам полов признак.

- Ако все пак премиерът Бойко Борисов види себе си в ролята на обединител и се кандидатира за президент, ще се изправи ли Корнелия Нинова срещу него ?

- За разлика от Бойко Борисов и ГЕРБ, БСП е сериозна партия. 30 дни извършваме допитване, разговаряме с коалиционни партньори, бъдещи такива, с граждански структури, минаваме през конференции и отиваме на Национален съвет. Чрез всичко това, което сме направили, БСП стигна до близо 100 хиляди човека. Това е разликата между нас и ГЕРБ, където Борисов изтегля ухото на някой и го посочва за кандидат-президент. Вече не е достатъчно обаче премиерът да те среше и да ти оправи бретона, за да станеш президент. В същото време обаче, когато става въпрос за самия него, той е доста обран и предпазлив. Припомням, че Корнелия Нинова му даде 48 часа да вземе решение дали ще влиза в тази битка. Вместо да отговори мъжки, Борисов реши да иронизира и да се направи, че не е чул и разбрал. Той ще загуби всеки един балотаж, на който се яви лично.

- От АБВ ви поставиха ултиматум – до края на месеца да излъчите кандидат-президентска двойка, иначе ще издигнат своя. Татяна Дончева пък отсече, че тя е подходяща за президент. Как ще се справите с амбициите на партньорите си?

- Ние защитаваме принципни позиции. Още от самото начало се разбрахме да загърбим личните амбиции в името на това левицата да има силна кандидатура. Още не са зараснали раните от раздялата ни и с Първанов, и с Дончева, но в името България да има достоен и социален президент, ние от БСП проявяваме изключително разбиране. От вътрешнопартийния референдум стана ясно, че все още БСП е разделена в отношението си към бившите партийни членове, но в името на победата и единството в ляво са готови да застанем рамо до рамо да водим предстоящата битка. Кандидатът трябва да бъде достатъчно авторитетна и безспорна личност за всички от ляво.

- Обвинявате ГЕРБ, че бавят номинациите, а вие също ще издигнете своя кандидат през септември? Защо е тази игра на котка и мишка?

- Не обвинявам никого. Това е въпрос на тактика. ГЕРБ имат самочувствието на безспорен победител. Това им дава възможността да издигнат кандидат в последната минута и народът да гласува. Само че не са предвидили няколко важни момента. Първо, народът втори Плевнелиев няма да избере. И второ, конгресът мина и БСП вече не е същата. Тя е алтернатива не само на думи.
ГЕРБ има няколко опции за кандидат президент и чакат нашия, за да издигнат подходящия свой. Ако ви е направило впечатление, в общественото пространство упорито се тестват кандидатури на сегашни министри, които от сутрин до вечер висят по телевизията и обясняват в какъв рай живеем и естествено г-жа Цачева, която за 1 месец прие 3 парада. Ние имаме кандидатури, които са по-силни, по-внушителни, и са в състояние да победят.

- Каква е целта на срещите с работодателски организации?

- След конгреса ни предприехме стъпки за доказване на БСП като ясна опозиция и аргументирана алтернатива. Това включва нашите конкретни предложения в различните сфери. Конкретно с работодателските организации обсъждаме две основни теми – предложенията ни за връщане на държавата в икономиката, като дебело подчертаваме, че това ще става на пазарен принцип и защитата правата на работниците, които отстояваме. Искаме нормална икономическа среда в защита на работещите хора. Няма две мнения, че законодателството е лобистко и непоследователно и създава проблем Едно от предложенията, което събира силна подкрепа, е законопроектът ни, с който премахваме политическите назначения в ръководствата на държавните и общински предприятия.

- Настоявате за предсрочни парламентарни избори. Не крие ли рискове в сложната международна обстановка?

- Вижте, това управление е вредно за Бългрия. То вкарва страната в огромни дългове. Скоро си говорихме на едно събрание, че Тодор Живков искаха да го вкарат в затвора заради факта, че е натрупал 7 млрд. дълг. Сега са двойно повече. Проблемът, е че тези борчове не ги взимаме за инвестиции, а за плащане на текущи сметки. Второ- държавата е разграден двор. Оградата на границата е такава, каквато я остави Орешарски, бежанците влизат и си излизат както си искат. Какъв по- голям риск от това да не се усеща държава....

- БСП ще подкрепи ли антикорупционния закон или ще рискувате да ви обвинят, че не искате да борите корупцията?

- В този си вид антикорупционният закон няма да бъде подкрепен от нас. По няколко причини. Този закон не предлага нищо ново. 80% от нормите вече съществуват. Това е закон за пред Брюксел и заблуждава нащите партньори. Подходът е сбъркан- разчита се на анонимки и виновен до доказване на противното и правят механично обединение и на сега съществуващи звена. Аз не им вярвам, защото корупцията се шири там, където пропастта между бедните и богатите е огромна. Както знаем това правителство го няма никакво в социалната сфера и въобще в политиките си с нищо не показва, че бори бедността.

- Внесохте законопроект за връщане на държавата в икономиката, настоявате за увеличение на социалните помощи и придобивки. Това не е ли популизъм?

- Не мисля така. Миналата седмица имахме масирани срещи във Видинския край. После в Монтанско. Там положението е същото. Безработица 50%, никакви инвестиции, защото липсва клалифицирана работна ръка. Основният работодател е общината и арендаторът. Какъв е проблемът общинска или държавна фирма да обработва тази земя? Да складира, преработва и продава продукцията на абсолютно пазарен принцип? Нима държавата няма да бъде по- справедлив работодател от местния феодал?

- БСП чества 125 години на Бузлуджа. Има ли бъдеще пред столетницата?

- Аз вярвам в бъдещето на БСП. Винаги съм казвал, че БСП трябва да се променя, да е в крак с времето. И тя винаги е намирала сили в себе си да го направи. Последният конгрес показа именно това. От баща ми съм запомнил, че за дългия си път човечеството не е измислило нищо по-справедливо от лявата идея. В лявото е вкоренено именно това – чувството за справедливост, за нетърпимостта към неравенствата, за солидарността към другия. За правото на образование и на живот и на онези, които могат и на онези, които не могат да си платят. Това дава надежда, нищо, че живеем в комерсиален свят. Така че наша мисия е да направим БСП партията на тези, на които не им е достатъчно само те да живеят добре, на тези, които не искат да бъдат част от течението и посредствеността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай