Правят карта на малкия бизнес

Правят карта на малкия бизнес | StandartNews.com

Академия ще събужда предприемаческия дух на българина

Връщаме вярата на компаниите, че държавата застава зад тях, каза Мариета Захариева

Мариета Захариева вече повече от година е изпълнителен директор на Изпълнителната агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. Ведомството работи по създаването на дигитална платформа, която да подпомогне родните компании при износа им зад граница и да привлече чужди инвеститори. На въпроси как може да се изпълни тази цел, Захариева отговаря за "Стандарт".

- Г-жо Захариева, агенцията за малки и средни предприятия работи по проект, който ще свърже родните предприятия с партньори в чужбина. Той стана популярен и като "Икономически Фейсбук". Каква е целта му?

- Най-важното нещо в този проект е, че създаваме карта на България с малките и средни предприятия, които са реално работещи и по възможност изнасящи. Или такива, които имат потенциал да изнасят. Основната цел на нашата агенция е да стимулира малките и средни предприятия да излязат на чуждите пазари и да увеличат приходите си. Агенцията досега го е извършвана по по-скъпи начини - организиране на търговски мисии и представяне на панаири и изложения. Ефектът в този случай е минимален. Защото много малко фирми успяват да участват в такива изложения. Един панаир струва 500-600 хил. евро, а ние за тези пари можем да направим в пъти повече. Особено в ерата, в която живеем. Неслучайно всички говорят за 4-та индустриална революция. И тя има два ключови аспекта - информацията и комуникацията. Ние ги обединяваме и създаваме тази дигитална платформа. Тя е и цялостна инфраструктура за българската икономика. Свързана е с много хора и не е само едно киберпространство. Първото ниво е регионална мрежа от хора, които са разпределени в 7 основни града към момента - София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Враца и Русе. Тези регионални мениджъри са служители на агенцията.

- Каква е тяхната роля?

- Те трябва да направят връзката с малкия бизнес. Те са на място всеки божи ден и обикалят фирмите, които са в регионите, познават бизнеса. Те са както представители на държавата пред фирмите, така и на бизнеса пред държавата и останалия свят. Първият етап от платформата е тяхно дело - изработване на централизиран електронен регистър на малкия и среден бизнес.

- Какво е нужно, за да се включат компаниите в него?

- Нужна е основна информация за фирмите - брой служители, дейност, пазарите им, евентуално за къде изнасят, какъв е капацитетът им. Търсим начини да ги подпомогнем, посъветваме, да им дадем кураж да кандидатстват по някоя от европейските програми. И въобще търсим начини да сме им от полза. Ние сме връзката с всички останали звена в държавата, което е важно за фирмите по места. Ние връщаме вярата на компаниите, че държавата застава зад тях.

- Колко фирми вече участват в този регистър?

- Вече са около 500. По статистика малките и средни предприятия у нас са 315 000. Ние обаче искаме да работим с лидерите по отношение на качеството, защото те биха могли да ни представят по най-добър начин в чужбина и да изнасят най-много. В някои градове има изградени бизнес центрове, но ние строим такива и там, където няма. В централата има и 7 човека, които са комуникационно звено. Всеки от тях има отрасли, за които отговаря. Именно те правят връзки при проявен интерес от чужбина. Идеята е тази комуникация да е в реално време чрез платформата. В агенцията има и международен търговски екип - те представят агенцията и България в чужбина. Те специализират по пазари. Търговските представители на България в чужбина са последното ниво за връзка, те са 62-ма в целия свят. От тях има и много активни хора, те са на място, индикират интереса. И той веднага става ясен на фирмите у нас. Или когато по време на дадена правителствена делегация зад граница се прояви подобен интерес - това би могло веднага да се сведе като информация до компаниите в България. Така чужди фирми могат да намерят партньори у нас. Информацията в реално време достига до електронната платформа и тя веднага е достояние на заинтересованите фирми у нас. Имали сме такива случаи. Например в посолството ни в Париж френска фирма търсеше партньори за производство на кожени изделия. Обявихме това, благодарение на медиите и само за дни - наша фирма се свърза с френската и сега работят съвместно. Ако това е по-синхронизирано, всяка една възможност ще може да се оползотвори. Ние след това пък ще проследяваме дали родните компании са коректни.

- Ще заличавате ли фирми от регистъра, ако те не са коректни?

- Да. Ще има печат за качество, който ще гарантира за производството и работата на компаниите. И те ще трябва да отговарят на определени условия. Ще се оценяват по точкова система, която в момента се изработва - трябва да са добри платци, да са коректни, да имат референции. Затова в регистъра няма да могат да влязат всичките 315 000 фирми. Ще се прави профил на предприятието, от който ще става ясно дали то работи качествено, дали е редовен платец и си изпълнява договорите. Защото все пак държавата ще дава подкрепата си за тези фирми и по един или друг начин ще е отговорна. Става въпрос и за имидж. Време е да започнем да се представяме по подходящия начин. Българските стоки са много търсени, има много голям интерес към тях. Но нямаме самочувствие, а и трябва да покажем какво можем. А когато държавата стои зад бизнеса, нещата се приемат и на различно ниво. Така ще стимулираме външно-търговските отношения по естествен начин. Но фирмите трябва да са активни. Знаем, че собственикът на малкия бизнес няма време, той е всичко, от сутрин до мрак е на работа, няма анализатори, отдели, които да му помагат в развитието. Затова тази платформа ще е важно ядро на информация по отношение на пазари, европейски субсидии, видна само за участниците. фирмите могат да се възползват и от консултантските възможности на агенцията. Някои компании например нямат дори сайтове, нямат хора, говорещи английски. Затова разделяме фирмите на няколко нива - такива, които имат чужди пазари и лесно могат да се подпомогнат да ги увеличат. Второто ниво са фирми, които току що са започнали да изнасят. И третото - работят само на вътрешния пазар, имат желание, но им трябва първия импулс. Ние правим и обучения по отношение на износ, на маркетинг. Цялата тази информация освен за СТИВ-овете ще бъде достъпна и за референтните на нашата агенции в чужбина. В началото фирмите се опасяваха да контактуват с нашите служители, защото се чудеха как така и защо държавата отива при тях. Това не се бе случвало от десетилетия. Но по-важно е, че ще има аналитична информация. Работата ни ще може да бъде измерена, ще е ясно къде и какво се изнася. Това ще е мотивиращо и за невключилите се още фирми. Ние ще направим и Академия в страна, която ще трябва да събуди прословутия предприемачески дух на българина, който той носи, но просто трябва да повярва в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай