Правим Фонд за даровити деца

Пуснахме златни монети за 900-годишнината на Ордена на тамплиерите, казва Великият Приор на Велик приорат България Румен Ралчев

Правим Фонд за даровити деца | StandartNews.com

- Ген. Ралчев, преди седмица приключи ХХVІ Конвент на Ордена на рицарите тамплиери Велик приорат България. Какви решения бяха взети?

- ХХVІ Конвент се проведе в курорта Св. Влас. Имахме заседание на Великия съвет. Пролетните конвенти и пролетните заседания на Великия съвет правят отчет за изминалата година. Така че на първо място приехме финансовия отчет. Бяха утвърдени разходите за 2017 г. и бе потвърден финансовият проектоплан за 2018-2019 г. Това е много важно, тъй като тази година имаме по-големи разходи, свързани с тържественото отбелязване на 900-годишнината от основаването на Ордена на рицарите тамплиери от Йерусалим. Гласувахме награди на заслужили рицари и дами. Създадена бе нова длъжност - Велик офицер. Приехме и нови 25 рицари и дами.

- Какво представлява длъжността Велик офицер?

- Началник на кабинета на Великия приор. Разширяването на дейността на Ордена в България изисква създаването на по-голяма група тамплиери, които да подпомагат Великия приор в неговата дейност, свързана с работата с църквата, с различните национални конкурси които правим, с нашите представители към другите велики приорати. Това изисква много енергия.

- Кой зае длъжността?

- Димитър Владимиров - бивш посланик, човек с дългогодишен административен и управленски опит. Повече от година и половина той дефакто изпълняваше тази длъжност.

- По време на Конвента бе представена книгата "Орденът на оръжието" на Маноил Манев. Какъв бе отзвукът?

- "Орденът на оръжието" е книга, написана от български рицар тамплиер Маноил Манев. Той държеше първото й представяне да бъде пред братята и сестрите. В книгата много умело са вплетени историята на Ордена на тамплиерите като цяло, редица предания по българските земи за участието на тамплиери в историята на страната ни и най-новата история на Велик Приорат България. Част от главните действащи герои в тази книга са членове на Ордена днес, включително и аз присъствам в нея.
Показана бе и изложба от картини на деца, участващи в конкурса "Рицарят в мен" от Бургас и областта.
Непосредствено преди началото на Конвента открихме паметна плоча с барелеф, изобразяващ деветимата рицари, учредители на Ордена на тамплиерите, по случай 900-годишнината от създаването на Ордена.
На конвента присъстваха делегации от Украйна, Русия, Сърбия, Македония и Германия.

- Представихте ли резултатите от магистралния съвет - висшия орган на световната организация на рицарите тамплиери от Йерусалим - OSMTH?

- Да. По време на нашия Велик съвет запознах ръководството на Ордена с промените, които настанаха в световната организация. Беше избран нов Велик Командер - Джордж МакЛейн, който влезе в длъжност веднага. Поради изтичане на мандата на Великия Майстор Пат Рей, бе избран нов Велик Майстор - Дейвид Ейпълби, адвокат, полковник от резерва, американец, бивш Велик приор на американския Велик приорат. Той ще встъпи в длъжност тази есен по време на нашия магистрален съвет в Белград, Сърбия.

- Велик приорат България е един от най-големите приорати. Какво е мястото му в световния Орден - като ръководни позиции и като влияние?

- Запознах Великия съвет с факта, че бях избран на длъжността доайен на Великите приори, защото като Велик приор имам най-дълъг стаж в системата на Ордена. Длъжността освен израз на голямата почит, има и административни права. Доайенът води част от заседанията на Магистралния съвет. Запознах братята и сестрите и с нашето присъствие в различните комисии и представителства на OSMTH. Имаме двама рицари в нашата дипломатическа мисия към ООН във Виена. На последния Магистрален съвет наша дама бе избрана за представител на OSMTH в дипломатическата ни мисия в Женева. Имаме и 4 дами в различни комисии на OSMTH. На шега обявих, че независимо, че дамите във Велик приорат България са около 30 %, тяхното присъствие в международните органи е 90 %.

- Кои са следващите събития във връзка с честванията за 900-годишнината от основаването на Ордена?

- Всички мероприятия през 2018 г. са свързани с тази годишнина - 900 години от създаването на Ордена. Още миналата година създадохме изключително красив плакет. Негов автор е скулпторът Спас Киричев. Подаряваме го на чуждестранни гости. Валидирахме пощенска марка. Дни преди Конвента от монетния двор излезе номерираната поредица медали и монети -бронзови, сребърни и златни. Не позлатени - златни. Монетите са с общ тираж 3000 - 1000 за подаряване и 2000 за продажба, които бяха предварително заявени от наши рицари.

- Човек извън Ордена може ли да си намери такава монета?

- На практика не. Аз, например, не мога да дам на никого. Ако някой, си е купил повече за подарък, би могъл да го направи. Има отделни командери, които са си взели по няколко монети, за да отличават рицари и дами. Това е един уникален подарък - монетите са в специални дървени кутии с логото на Великия приорат, едно изключително бижу. Поставяме в редица градове, паметни плочи. Такива ще има и във Варна, Пловдив, Велико Търново и София. Завърши баскетболния турнир в Казанлък под егидата на Великия приорат във връзка с 900-годишнината. В следващите дни в Пловдив ще има шахматен турнир "Бялата дама". Наесен ще се проведе традиционният турнир по стрелба.

- Конкурсът за детска рисунка "Рицарят в мен", подчинен ли е на 900-годишнината?

- Да, както и конкурсът ни за ученическо есе "Рицарска постъпка". Те ще бъдат финализирани на 1 юни в Двореца на децата в София. Ще бъдат раздадени годишните стипендии, много награди, ще има концерт. Преди една седмица в столичната община Подуяне с голям успех премина инициативата "Да запазим българското". Нашата "Галерия 900"през цялата година показва единствено и само творби, свързани с 900-годишнината. Няма месец, в който да нямаме поне едно мероприятие.

- По време на българското председателство на Съвета на ЕС, което тече в момента, провеждат ли неформални срещи на тамплиерите от Европа?

- В името на истината имахме двама представители, които бяха в София и ние проведохме неформална среща тях в нашия Дом на тамплиера. Останаха приятно изненадани от това, което имаме, от нашия изключително красив параклис, нашата заседателна зала, библиотеката, музея и т.н. Но това са локални срещи и ние не ги популяризирахме. За мен по-важното е, че българското общество вече не възприема думата тамплиер като синоним на нещо чуждо. Съвременният Орден е гражданска организация, която изповядва ценности и философия на древния Орден основната от които е борба за икуменизъм, единение на християнските църкви, единомислие и работа в една посока. Това е много важно в този момент в Европа - да се градят мостове към други вероизповедания за намаляване на напрежението. Естествено, сред ценностите, които изповядваме е взаимопомощта, помощ за християни в беда. Изключително много работим на територията на Йордания, йорданският крал е наш приятел, подпомага ни в действия, посрещал ни е. Там има много бежански лагери. Много малко от нас са запознати, че там има над 2 милиона бежанци. Работим и на други места, да не забравяме, че един от Великите приорати е към НАТО, имаме наши членове, които пряко участват в различните мисии в отделните държави по време на конфликти. Затова една от нашите наздравици винаги е за тях - да се върнат живи и здрави. Нашата солидарност показва онази здрава верига, която ни свързва - вярата в Христос, християнството. Ние не сме фанатици, а коспополити. За съжаление по време на нашия ХХVІ Конвент до нас достигна трагичната вест за кончината на ръководителя на другия тамплиерски орден - Ордена на Фонтес, Великия Магистър и Регент Дом Фернандо Пинто Перейра де Суоса Фонтес. Изразявам своите съболезнования. Велик приорат България никога не е воювал с когото и да било. Разделението на Ордена е факт отпреди десетилетия. Но пък ние винаги сме работили за това да има разбирателство между нас и аз мисля, че новият временно изпълняващ Велик Магистър на овдовелия Орден, Великият приор на Португалия - Дом Алберто Силва Лопез, ще започне по-разширен диалог с цел постепенно сближаване на двата ордена. Защото ние нямаме какво да делим. Ние работим в една и съща плоскост.

- Какви дарения ще направи орденът тази година?

- Набираме средства за създаване на Фонд за подпомагане на талантливи деца. Работейки с учениците, ние стигнахме до извода, че нашата помощ за даровитите деца не трябва да е епизодична, че е нужно да отделяме по-големи средства за тях и то дългосрочно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай