Получихме кабинет на научените уроци

Забърканият управленски коктейл е тип "мек Орбан", казва Първан Симеонов

Получихме кабинет на научените уроци | StandartNews.com

-Господин Симеонов, вашият първи прочит на новото правителство ?

-Няма големи изненади, което е доказателство, че сме били прави във всичките си прогнози. Първо, старанието е било Патриотите да са вътре, но да не личи много. Виждате, че по-голямата част от патриотичните назначения са всъщност експерти и хора, които са по средата между Патриотите и ГЕРБ. Второ, гледано е на най-висше политическо ниво Патриотите все пак да са включени, за да не могат да направят като Радан Кънев в миналия парламент, когато той остана и вън, и вътре, създавайки проблеми на Бойко Борисов. Тоест, няма някаква голяма изненада, пък и най-несистемно и ярко звучащите патриоти са на по-заден план. По-системно звучащите като Красимир Каракачанов имат най-много власт - лидерът на ВМРО е министър и вицепремиер. И, разбира се, новата власт ще има коалиционен съвет, някаква своеобразна втора камара.
Това че няма нищо изненадващо в кабинета "Борисов 3" може да се обясни много лесно – предишното правителство вече се е случило, т.е. всички уроци са научени.
- А какво бихте казали за отделните назначения?
- Много интересен е фактът, че Красимир Каракачанов е министър на отбраната. Явно, че западните партньори са „ОК" с това. Защото да станеш военен министър в натовска държава, означава, че партньорите трябва да са съгласни. Каракачанов се доказва като системен български държавен човек, което означава пригоден за Запада. Второ, назначението във Външно министерство е някакво намигване към десния, прозападен, най-вече атлантически лагер в България. Но няма и как иначе да е във Външното министерство, защото то също е натовско. Трето, има намигване и към старата десница през Нено Димов. Той е изключително интересен идеологически маркер в този кабинет. Той влиза от квотата на Патриотите, а самият той споделя консервативни възгледи, привични на Виктор Орбан и противостоящи на либералните възгледи, изразявани, например, от зелените движения. Т.е. точно възгледите, които събират в едно управление тип ГЕРБ и управление тип национаисти. Така че Димов пасва на това място. Като търсим идеологически маркери - няма лява съставка в този кабинет. Бойко Борисов я потърси не на шега от Деница Златева. В кабинета „Борисов 2" все пак имаше АБВ.
- Ще загуби ли новото правителство от липсата на такава лява съставка?
- Тя присъства през посланието за пенсиите. Неотдавна правихме проучване, което показа, че 93% от хората казват „да" на увеличаването на минималните пенсии без да се замислят за подробностите.
- Какво мислите за назначението на Лиляна Павлова и поста, който тя получи?
- Има две трактовки на този въпрос. Първата е, че тя споделя съдбата на Вежди Рашидов - заради потенциална уязвимост я слагат в друг ресор. Втората трактовка е, че българското председателство на ЕС е много важно и Борисов слага един доверен и изпитан човек. Много ми е любопитно как ще се развива вътрешното министерство, защото това ще е маркер дали Цветан Цветанов се възвръща. Знаете, предишното МВР беше в конфликт с Цветанов. Но през последните години той се реабилитира. През 2013 г. той беше, според мен несправедливо, произведен в универсалното зло. Сега е в по-добра позиция, при това с тиха, упорита работа. Ще се види дали вътрешното министерство е отзивчиво за стила на Цветанов, или си е под ръчното управление на самия Борисов. Между другото, между Борисов и Цветанов в момента не личат големи различия. Преди няколко месеца ги имаше – единият по-искрено вярваше, че е възможно ново правителство в рамките на мандата.
- По-добър вариант ли е сегашната управленска формула на ГЕРБ плюс Патриотите отколкото предишната при кабинета „Борисов 2", когато съюзници бяха Реформаторите и АБВ ?
-Реформаторите имаха по-голямо самочувствие на политически играчи, които смятаха, че могат да влизат и да излизат от кабинета. Видя се, че това не става, но те си вярваха. Сега Патриотите нямат интерес да се цепят или да цепят правителството. Те вече видяха какво се случи с Реформаторите, така че трябва да имат обица на ухото.
- Патриотите трябва ли да са доволни от това, което получиха при разпределението на постовете?
- На тяхно място бих бил доволен. Не знам за всички, те имат различни стратегии. Първо, Валери Симеонов е силен като коректив. Не съм далеч от мисълта, че самият Симеонов би предпочел да е контролираща, а не изпълнителна власт. Що се отнася до ВМРО, те винаги са били системни играчи. Много хора мислят, че те са радикални, но всъщност не са. Освен това имат доста експертиза на фона на политическите формации, защото са стари и много опитни политици. ВМРО не са се променяли и пример е Каракачанов – преди 5 години той имаше 30 хиляди поддръжници, а сега със същото говорене – 570 хиляди. Просто обществото вече е с този вкус – не ВМРО се е променило, а обществото. Що се отнася до Атака, естествено, че трябва да са доволни.
-Ще изкара ли това правителство пълен мандат и ще трябва ли да бъдат правени компромиси?
- Кабинетът може да изкара цял мандат, но с цената на компромиси с всеки, който пожелае нещо. Всеки който пожелае нещо, ще го получава, защото правителството няма право да пада. Не и трети път. Не е невъзможно ГЕРБ и Обединените патриоти да изкарат пълен мандат. Няколко са причините за това. Първата е известната умора от политическата нестабилност, която кара хората да искат някакво кротване, някакво успокоение. Втората е, че има "обществена поръчка" за такъв тип управление. Националното, консервативното, националистическото, традиционалисткото е на мода в целия западен свят, включително и у нас. Тук се забърква една смес с консервативни и даже социални елементи, която звучи като някакъв "мек" Орбан –нещо, което ще допадне на политическия вкус на българите. Третата причина е, че патриотите знаят, че ситуацията е: "Кога, ако не сега?". Едва ли ще тръгнат да клатят лодката, в която за пръв път официално са се качили. ГЕРБ едва ли допускат перспективата да подадат оставка за трети път, освен ако не вземат да узаконят подаването на оставка преди края на мандата. Това правителство ще се крепи.
Ако българското председателство на ЕС мине добре, ще има прилив на легитимност към този кабинет и това може да направи правителството по-дълготрайно. От друта страна, може да има опити за клатене на правителството отстрани. Реформаторски настроените и дясно настроената интелигенция ще бъдат много гласовити, бидейки непредставени в парламента. Другото, което може да клати отстрани, е Слави Трифонов. Няма какво да се лъжем, имаше популистко избухване на президентските избори. Трифонов ще търси изява, но пък Борисов сега се качва на вълната на Трифонов. Между другото тия дни стават две седмици парламент – Слави Трифонов трябва да протестира.
Международната обстановка също може да поразклати новия кабинет. Но най-клатещото ще е нормалното износване на ГЕРБ. Все пак за трети път взимат властта, което води до изтъняване на иначе твърдия политически лед. До степен, в която наглед случайни фактори могат да го счупят – справка победата на Румен Радев на президентските избори.
Бойко Борисов е наясно с тези опасности и ще гледа да пази инерция до последно, защото вероятно не се е отказал да бъде един ден президент.
-Според вас доволна ли ще е Европа от това правителство?
- Европа не търси красота у нас, търси здраве. Това, от което сега ЕС може да е доволен, е, че това правителство взе национализма на западна страна. Борисов е успял да обясни това на западните си партньори. Мнозина се питаха как той ще успее да им обясни, че ще вкара Патриотите в кабинета. Западняците обаче си дават сметка, че е по-добре да се вкара доброкачествения национализъм и да се спре злокачествения, т.е. да вкара пригоден за запада национализъм и да обeзсили подвластния на изтока. Но дори и в правителството на Борисов да има подвластни на изтока съставки, не бива да се забравя, че премиерът е балансьор – той ще иска да има отворена врата и към Русия, и към Турция, към Запада и най-вече към Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай