Политиците насърчават ромите да газят закона

Политиците насърчават ромите да газят закона | StandartNews.com

Минат ли изборите, екшънът в гетата ще приключи, казва Румен Найденов

Румен Найденов е учител от ромски произход в 103 СОУ, което се намира в квартал "Филиповци". Той коментира поредицата от сблъсъци между роми и българи в Гърмен и Орландовци.

- Г-н Найденов, вие самият сте от ромски произход. Защо според вас в квартал Орландовци, където никога не е имало напрежение между българи и роми, се стигна до сегашния конфликт?

- Хората там наистина са си живеели съвсем нормално. Но в случая обществеността като цяло реагира неправилно и изля своето недоволство не както трябва и върху когото трябва. Не може с езика на агресията и омразата да се решават съществуващите проблеми. Една част от хората, които протестираха в Гърмен, са същите платени провокатори, които са в Орландовци. Това, разбира се, е мое мнение.

- И в Гърмен, и сега в София, се забелязва нещо интересно. Местните хора - българи и роми, обвиняват за случващото се пришълците?

- Да, има такъв момент. В покрайнините на ромските квартали прииждат хора от провинцията, където няма препитание. И тук, в големия град, те търсят някакъв начин да оцеляват. Но често избират грешния път. Започват кражби и т.н. Във всеки случай при нас във Филиповци няма такива проблеми. Включително и между децата в нашето училище.

- Един от наложилите се стереотипи е, че ромските деца масово не посещават училище, остават без образование и оттам започват следващите проблеми?

- Това е един мит, който няма нищо общо с действителността. До 95 процента от ромските деца, поне така е във Филиповци, посещават училище. Вярно, не всички редовно, но ходят. Тази година 28 деца завършиха основно образование и всички продължиха в средните училища.

- Защо в София става особено взривоопасна, ако си припомним и инцидентите в Красна поляна и Захарна фабрика?

- В столицата, а и в други големи градове, се оформиха ромски гета със своите социални проблеми и нарушаване на законите. А обществеността не иска да търпи подобна безнаказаност. Ето затова трябва да се протестира, а не по принцип против цялата ромска общност. Защото аз лично мога да заявя отговорно, че във Филиповци всеки си плаща тока, и ако някой не плати, му го спират. Ето това е начинът, законът трябва да е на първо място. В Орландовци, където имам приятели, има всичко на всичко 4 подадени жалби срещу ромски кражби. Защото сега стигнахме дотам да се притеснявам детето ми да не смее да се разходи до парка, за да не бъде обидено или малтретирано. Ако има проблем със силна музика, обаждаш се на 112 и обясняваш, че има нарушение на обществения ред. А не: "Ей мангал, спирай музиката!". Но имам чувство, че нещата се отразяват едностранчиво. Акцентира се върху ромската престъпност. Не че няма такава или че я оправдавам. Но никой не протестира, ако българин сгази с колата си ром например.

- В източните части на страната не се чува за проблеми в отношенията между българи и роми. На какво се дължи това?

- Не съм в състояние да дам обяснение. Но по принцип в селата и в по-малките градове отношенията между хората наистина са други.
Там няма гета, контактите между българи, турци и роми са преки - всички се познават. А когато познаваш някого лично, не се страхуваш.

- Политиците ли са виновни, за да се стигне дотук?

- Определено. Проблемите в гетата не са от вчера. Защо преди 1989 г. кварталите не са изглеждали като гета? Много правителства ухажваха ромите заради техните гласове и точно затова ромските махали изглеждат по този начин. Първи проблем - незаконното строителство.

Кой им го позволи, кой кмет, кой министър? Нали има закони, градоустройствени планове или така им изнася на кметовете и на правителството. По принципа "Гласувайте за мен и няма да ви съборя къщите". Или "Гласувайте за мен и ще ви се опростят дълговете към енергото". Медиите също имат голяма вина относно образа на ромите. Общественото мнение се засилва негативно спрямо ромите. Стереотипи, насадени от много години, се използват срещу този етнос. Политиците си играят с огъня и разпалват етнически вражди в България. Митът, че ромите са получили милиарди, е пълна лъжа. Това само засилва омразата към този етнос. Нека да говорим с факти и цифри. Защо българското правителство очаква неправителствени организации да решават правителствени проблеми? Те обвиняват ромските организации, а всъщност те не могат да се справят с проблемите. Битови проблеми се случват всеки ден. Българи с българи, роми срещу роми, роми с българи, но това не означава, че трябва да започнем гражданска война един срещу друг. Могат ли роми и българи да живеят заедно? Могат и го правят и ще продължат да живеят в разбирателство. Лошото в случая Орландовци е, че децата не са отишли на училище, за да си получат свидетелствата за завършване. И ученици от ромски и български произход, които са били до вчера приятели, повече няма да си говорят. Кой е виновен за това? Минат ли изборите през октомври темата "роми срещу българи" вече ще бъде забравена. Едните не направиха нищо за решаване на социалните проблеми на ромите, а други направо търсят дивиденти чрез ксенофобски и расистки лозунги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай