Плевнелиев не пожела дебат с депутатите

Плевнелиев не пожела дебат с депутатите  | StandartNews.com

Никой не защитава повече от ВМРО правата на българите зад граница

Запазва ли се мнозинството след отхвърлянето на ветото? Ще се сдобри ли ВМРО с ядосаните българи в чужбина? Кога патриотите ще излъчат своя кандидат-президент? Потъва ли Македония в политически хаос? Каква позиция трябва да заеме България? На тези въпроси "Стандарт" потърси отговор от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

- Въпросът е дали кабинетът ще продължи да решава проблемите на хората

- Няма нужда да продължаваме да си играем на леви и на десни

- Македония яа чакат поредица от избори и дезинтеграция

- Г-н Каракачанов, Народното събрание отхвърли ветото на президента. Този ход излекува ли раните в отношенията между управляващите партии?
- Не е имало рани, имаше една дилема - дали да се подкрепи президентското вето, което е абсолютно необмислено и без основание. Когато работната група заседаваше и се правеха текстовете на Изборния кодекс, поправките бяха съгласувани с президентската администрация и един от секретарите беше в работната група. Ние го попитахме: "Има ли възражения от президентството?" Отговорът беше: "Най-вероятно няма да има". 24 часа по-късно ние приехме текстовете и отново нямаше никакви възражения. След което президентът наложи вето. Патриотичният фронт имаше много ясна позиция: Ако това вето бъде прието, това означава, че бламират мнозинството. Ако това се случи, ние няма защо занапред да участваме в това мнозинство. Дилемата беше решена правилно. Когато президентът можеше да участва в този дебат, той не пожела да се включи. Плевнелиев предпочете да си прави срещи с една малка групичка хора, които не представляват цялата българска общност в чужбина. /Всъщност освен себе си те не представляват никой друг/. Президентът обаче не пожела дебат с парламента - лично аз съм поискал среща с него на 6 май. Вместо отговор на искането за среща на следващия ден в събота, ни в клин, ни в ръкав, той обяви, че ще наложи вето. Затова държавният глава няма никакво основание да се сърди, че ветото му бе отхвърлено.
- Получиха се остри търкания на ПФ с българите в чужбина, на които вие иначе силно държите. Ще търсите ли сближаване на позициите?
- ВМРО и ПФ нямаме никакви противоречия с българската общност зад граница. Ние имаме структури в почти всички големи европейски градове плюс Чикаго, Ню Йорк и Торонто. Ако някой в България поддържа тесни и ежедневни контакти с българските общности в чужбина, и то не само в Македония, Западните покрайнини и Украйна, то това е ВМРО. Години наред ние защитаваме техните права. Говорим за българските училища, за отпускане на бюджет, за изучаването на българския език. Проблемите на българите в чужбина не могат да бъдат параван, зад който да се прикриват имперските интереси на Турция и да се пробутва турското политическо вмешателство във вътрешните ни работи. Това няма как да се случи.
- Това опасение беше туширано с новото предложение за ограничаване на броя на секциите, които могат да се откриват в една страна.
- Ще се откриват до 35 изборни секции в една държава, включително тези в консулствата и посолствата. Ако в четирите ни дипломатически представителства в Турция бъдат открити по 4 секции - това прави общо 20. Ако погледнете Великобритания - най-много българи са гласували в Лондон и там може да има 20 секции. В другите градове на стотина километра от Лондон имаше секции, в които са гласували по 40 човека. Ще има повече секции в страните, където живеят повече българи. Там, където са по-малко, ще пътуват до съседните градове.
- Останаха ли други проблеми за решаване между вас и ГЕРБ?
- Проблемите винаги са били въпрос на комуникация. Има други обществени проблеми, които се надявам, че след като положихме един добър тон и добро начало, ще бъдат решени. Те са свързани с битовата престъпност, енергетиката, икономиката и администрацията.
- Промени ли се стратегията на ПФ след излизането на АБВ от правителството?
- Въпросът не е дали ще има парламентарно мнозинство, което да си изкара мандата - видно е, че има. Въпросът е дали ще продължи да решава проблемите на хората. Ако правителството решава проблемите на хората и парламентът адекватно със своята законодателна програма служи в интерес на българските граждани, не виждам проблем.
- Георги Първанов гостува на форума на ВМРО, вие бяхте на Националната конференция на АБВ, където отново се заговори за общ кандидат-президент. Имате ли напредък по тази тема?
- Аз имам добри отношения с г-н Първанов, както и с парламентарната група на АБВ. Те допреди седмица бяха част от управляващото мнозинство, сега напуснаха, но това не предопределя добрите или лошите ни отношения. С оглед на президентските избори, както виждате, никой не бърза да вади кандидатури. Ние също не бързаме и няма да тичаме пред вятъра. Обмисляме няколко варианти и до края на юни ще имаме много по-ясна позиция.
- Кандидатът за президент ще бъде ли обща номинация с НФСБ, тъй като на местните избори двете партии играхте на доста места поотделно?
- Мисля, че грешките, които бяха направени на местните избори, бяха оценени. Надявам се да не бъдат повтаряни. Винаги съм бил привърженик Патриотичният фронт да излиза с общи кандидатури и на местни, и на парламентарни, и на президентски избори. Така е най-правилно - съединението прави силата. Смятам, че ПФ може да потърси и други партньори в националистическото пространство - и от парламентарно представени партии като "Атака", и от други формации извън НС. Консолидацията на тези избиратели, които харесват патриотичните идеи, е логичен и закономерен процес.
- Ще се променят ли отношенията с БСП след избора на Корнелия Нинова?
- Държа да подчертая, че и с Михаил Миков не сме имали проблеми. С него имахме много добри работни отношения, тъй като се познаваме отдавна. По много от въпросите, които ние от ПФ сме поставяли, сме намирали подкрепа от тях. Така и когато БСП е поставяла теми в парламента, са срещали нашата подкрепа. Винаги съм казвал, че няма нужда да продължаваме да си играем на леви и на десни, вместо това трябва да следим важните за хората проблеми. Още Левски го е казал: "Не те питам дали си добър човек, а дали си добър българин". Щом нещо е добро за българския народ, няма значение дали ще бъде подкрепено от леви или от десни. Даже е задължително. Патриотизмът не може да бъде нито ляв, нито десен.
- Политическата криза в Македония се задълбочава преди изборите. Накъде върви съседната страна?
- Кризата в Македония продължава вече близо година. Кризата е вследствие на това, че страната се управлява абсолютно авторитарно от едно правителство, което използва властта си да се обогатява, да урежда своите хора и по един брутален, отвратителен начин мачка всички опоненти. Включително със съдебни присъди, с удари върху бизнеса, персонални атаки, мачкане на медии и т.н. Изходът е предсрочни избори. За съжаление аз не съм оптимист за Македония и смятам, че там са вече няколко факторите, които дезинтегрират обществото. Едни предсрочни избори може би донякъде ще разбият монопола на Груевски, сегашния министър-председател и неговия бизнес кръг. Вероятно Македония я чакат поредица от предсрочни избори. И ако добавим и албанския фактор, нещата стават още по-сложни. Още повече, че и Турция доста активно се намеси във вътрешните работи на Македония чрез фондация "ТИКА", която всъщност усилено работи с цигани, българи мюсюлмани, бошняци, юруци и турци с идеята да ги приобщи под знамето на религията.
- Премиерът Борисов наскоро каза, че избягва да разговаря с македонския си колега Груевски. Правилна ли е българската позиция?
- Абсолютно прав е Борисов, защото Груевски говори пред теб едно, а зад гърба ти прави точно обратното. Груевски е автор на всички провокации, които през последните 6-7 години са извършени спрямо България. Абсолютно целенасочено се правят кампании, с които да се предизвика българското обществено мнение и да се каже: "Ето, българите са срещу нас". С това македонските управляващи целят да сплотят електората си. Борисов правилно избягва срещите с него, защото каквото и да си говорят, Груевски не си държи на думата. Няма среща, на която Борисов да не е поставил въпроса за добросъседските отношения, да не се тормозят хората с българско самосъзнание, за честни и нормални отношения. Няма случай Груевски да е изпълнил ангажиментите, които е поел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай