09:20 ч.

03.03.17

5 мин.

0

85

0

Петте века робство ни карат да гледаме на държавата като на враг

от Антония Кюмюрджиева |

Петте века робство ни карат да гледаме на държавата като на враг

- Проф. Павлов, какво трябва да си припомняме всяка година на 3-ти март?


- Трябва да гледаме на датата на подписването на Сан-Стефанския договор в контекста на цялото ни Възраждане. Защото актът от Сан- Стефано е логичен завършек на цялата история на българското национално революционно движение и борби от третата четвърт на 19 век. И тази митология - за дадената даром свобода е абсолютно невярна. Никаква Руско-турска война нямаше да има или не би се състояла в този вид, не би имала международна легитимност - тази легитимност е следствие на Априлското въстание, на цялото развитие на нашето национално-освободително движение. В резултат именно на Източната криза, която стигна своята кулминация с въстанията в Босна и Херцеговина, а после и с двете български въстания – Старозагорското и най-вече, разбира се, Априлското, се стигна до това Великите сили да се опитат да решат българския въпрос по мирен начин с Цариградската конференция в края на 1876 г. Там са предвидени две български автономни области, които обхващат българската територия такава, каквато тя е във фермана на Екзархията от 1870 г. В крайна сметка материализацията на тези международни договорености, се извърши именно на 3 март 1878 г., и то с много сериозно българско участие. Ние не бива да забравяме за българската кръв, пролята в името на нашата свобода. Затова 3 март си е големият български ден. Това не е просто договор между две държави, а е на практика деня на възкресяването на българската държавност и то след вековно прекъсване. 


- Спорът обаче продължава - дали тази война е Освободителна, или е поредната стъпка към реализиране на руските имперски амбиции на Балканите?
- В случая нещата са наистина неделими, тъй като тя е едновременно и двете. Войната, разбира се, е освободителна, тъй като в резултат на нея една немалка част от българския народ беше освободена. Обаче, не бива да се забравя, че големи български области, особено Македония и Беломорието, Одринска Тракия останаха директно под властта на султана. Други български области, с волята на Русия и със съгласието на другите Велики сили, бяха придадени, съответно Северна Добруджа на Румъния, пък Поморавието с големи градове като Ниш, Пирот, Враня, на Сърбия. Даже всъщност Пирот и Враня бяха предадени с Берлинския конгрес, но пак със съгласието на всичките Велики сили.


- Но Русия предварително се е ангажирала с това?
- Да, войната е договорена с Великите сили. Това става със съответните съглашения в Райхщад и Будапеща между Руската империя и Австро-Унгария, с одобрението на Германия и с мълчаливото съгласие на останалите Велики сили, да бъде освободителна и да се възроди българската държава, макар и като автономно княжество на Османската империя, и само на север от Стара планина. От друга страна, обаче, съвършено ясно е, че Руската империя, начело с Александър Втори, който е по принцип един либерален човек, един реформатор, искаше да създаде от тази държава един проводник на руското влияние над Балканите. Нека да не да гледаме емоционално на тези събития, а да видим обективно какво се е случило. Затова не може да има колебания, че това е нашият национален празник. И още нещо бих добавил – поколения българи виждаха в 3-ти март символ на националното обединение. Нашите деди водиха войните на национално обединение, всъщност още от Сръбско-българската война, като минем през Балканските войни, през Първата световна, пък даже, ако щете и през Втората световна до 1944 г. - именно целокупна България, това което постанови Санстефанският договор, този несъстоял се, за съжаление, проект, несъстоял се в своята териториална цялост. Но виждаме като дух, че той остава в съзнанието на поколения българи като мерило, като образец на българската държавност. А той на практика съвпада с това, което казах преди това, така да се каже със съдържанието на българската възрожденска нация и нейният териториален обхват.


- Но дискусиите продължават..
- За съжаление войната между русофили и русофоби няма скоро да приключи. За мен това е непонятен и безсмилен спор. Не можем да бъдем русофоби, тъй като наред с политическите сметки на Русия като империя, не бива да забравяме, че във войната участваха и доброволци, участваха с материални помощи и пропаганда славянските комитети, Руската църква и т.н. А и не бива да отъждествяваме Руската империя с днешната Руска федерация. Ние днес трябва да имаме признателност и тя разбира се е напълно нормална и естествено човешко чувство към тези, които са лели своята кръв за свободата на нашите деди и на нашата собствена свобода. Апропо, това са хората от някогашната Руска империя, в която наред с руснаци участват и финландци, поляци, украинци, белоруси и още много други народи от Прибалтика до Кавказ.
Но от друга страна, не можем да бъдем и някакви патетични русофили, тъй като очевидно, че Русия си гонеше нейните геостратегически цели и че никой не води война в името някакви идеални цели. Дори самият цар Александър II отначало се опитал по дипломатически път да бъдат постигнати решенията на Цариградската конференция. Но това, което не бива да забравяме е, че участието на нашите прадеди в това действие беше изключително активно. Може би 25-30 000 българи участваха пряко в самата война. Това са не само двата състава на Българското опълчение, но и народните горски чети, доброволческите отряди и то в цялата българска земя, включително в Северна Добруджа, включително в земите на Родопите действаше Петко войвода, в земите на Македония действаше Стоян войвода и много други. Тоест имаше едно национално единство, което въпреки Берлинския конгрес то продължи да съществува.


- И въпреки това, ще ни раздели ли отново днешния ден?
- За съжаление със сигурност, поне в социалните мрежи. Страдаме все още от тази липса на национално съзнание, която са имали имат нашите прадеди. Все още ни влачи инерцията на тези 45 години, в които съзнанието на нацията беше промивано в дух на една интернационална идеология - че който не обича Съветския съюз, не е патриот. Това дори бе узаконено в конституцията от 1971 г. Тези тежки поражения в националното съзнание не могат да бъдат преодолени лесно.


- Достатъчно държавност ли ни липсва?
- В това отношение наистина има много да наваксваме. Петте века османско робство са ни "възпитали" да гледаме на държавата като на враг, на нещо чуждо. Но следосвобожденското развитие на България дава много добри примери как всичко това се компенсира и как само след 30-35 години ние се превръщаме в един феномен - в Европа се говори за българско чудо в областа на икономиката, да не говорим за армията. Това поколение на строителите на съвременна България дава пример как една млада държавност, възстановена след векове на прекъсване, има интелектуалните и волеви сили да се справи. Така че нашият днешен политически елит, независимо от неговата идеологическа ориентация, няма никакво оправдание да хленчи и да се оправдава с преход, с тежко положение вече 27 години. Защото в онази епоха условията са били много, много по-тежки, но отговорността пред собствения народ е била съвсем друга.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:42 · 10.03.2017
не познаваш историята, цяла добруджа е адена на румъния и са придали към руската империя бесарабия, а убийството на цялото правителство, и парламента 44 г както и 1о ооо свещеници и още 300000 души заради имоти доведоха на власт ;престъпници, които още се крият зад руските калашници под формата на русофили
Караман · 12:46 · 10.03.2017
Колкото до жените, запишете го някъде – те винаги се чукат с победителите ! Както в природата. Силният елен аргасва стадото, а на слабия му поставят рога. Кароче, братските Османлий идват и спасяват от гибел бугарското рогато говедо.Дават му възножност да се възмогне,съхрани, размножи, възроди, да заприлича на чиляк, па и на народ. Но млъкни сърце ! Нахлуват татароидните диваци и освиняват, дебилизират, помияризират великото преди 1300 години тюрко–болгарско племе.
Караман · 12:24 · 10.03.2017
Много често родните Крали Марковци, са в услуга на чалмалиите, за да трепят съседите си. Народът български, изкрейзил от тези кървави батакчийници, се изтегля в по–усойните райони на Балкана и другите ни планини, отдалечава се от царските пътища и равнините, арена на разгромни, разрушителни битки. Ето в тези обезлюдени земи разселват Караманите и другите Анадолски феодални групировки, воювали срещу Османската династия. Бугарските фашистки изверги убиха Иван Хаджийски, но книгите му стоят – четете ги.
Караман · 12:07 · 10.03.2017
В края на 14. век България е като разграден двор./Както днес/. Една сюрия родни царченца и деспотчета, от една страна се трепят помежду си, а от друга, са подложени на убийственни, унищожителни удари от страна на сърби, маджари, арнаути, византийци, власи, кръстоносни варвари.Така че, когато турците, агаля, агаля се настаняват в страната ни, тук няма и следа от Държава, Изкуство, Култура, Къщи, Замъци, Злато.А бугарските мъже, вместо да защитават родината си, като наемници, въртят кълъчка ту в тази, ту в онази чужда армия.
Потребител · 00:31 · 10.03.2017
Морфинът "Робство", инжектиран от Русия в продължение на 139 години,вече не действа на богарския дебил, превърнал се в неизлечим наркоман, попаднал днес в реанимационното на ЕС. Трябва да се появи нов "Освободител", който да му нахака по–мощно упойващо средство. Като лечебна мярка може да се използва Османския К..р, калибър 500. "Лекарството" вече е навирено и очаква стария си столетен пациент. Хайде, не се назландисвай, ма ! На ти 5 лева.
Потребител · 11:21 · 09.03.2017
Да живee многовeковното братско сътрудничeство мeжду българи и турци,15 вeковни роднини от прeди хан Аспарух насам.
Потребител · 13:43 · 08.03.2017
И понеже тези земи и имоти са дамгосани с мужишка кръв, от 139 години Мечкарските мутри най–безцеремонно ни рекетират и си събират десятъка за масрафите по "Асвабаждението". И нямат край тези десятъци. Току виж ни е споходил и Османския джин , излязъл от бутилката и подкрепящ мюсюлмансата рая в България, стенеща под оковите на Циганската робия.
Потребител · 08:07 · 09.03.2017
@Потребител Мечкарските мутри сега събират десятък от падишаха,разбрали че Балканските Мутри Юнаци не са оставили нищо за някой друг да събира.
Потребител · 13:28 · 08.03.2017
"Пътят към София" "Въпреки страха, в който живееха някаква луда аалчност беше обхванала софиянци ; да купуват, да купуват !...За сто лири дворно място, заедно с къщата ; за двеста–триста лири – чифлик.Всички тези закупени на безценица имоти един ден щяха да струват много пари".Вот так сме се борили с вековния тиранин. Впоследствие Балканският лъвски чакал, всяко десетилетие щеше да натирва към Анадола мюсюлманите в страната и да си присвоява за жълти стотинки имуществото, къщите и апартаментите им.
Потребител · 08:04 · 09.03.2017
@Потребител И агали агали турците както черни гарвани налазиха България,и освободиха Българите от тежкия товар на Държава,Култура,Изкуство, Къщи, Замаци,Земи,Злато и Жените им, и за по лесно да преглътнат падението и унижението изрязоха и главите Българските мъже.На мястото на изкланите и отвлечени и продадени в робство Българи , на ново освободените от местното Българско население заграбени места в Северна България преселват Караманите, а в източните Родопи разселват и Тюркмени без да е платена и една стотинка.
Потребител · 11:59 · 08.03.2017
Явшак дебилний, и тюркските езици са от индо–европейската езикова група.
Потребител · 07:42 · 09.03.2017
@Потребител Турския език е от Монголо Алтайската езикова група.
Потребител · 11:54 · 08.03.2017
Абе, таварищ, пасматри да не би да са на Шипка и Шейново бугарските Гьотверционери и Апостоли Захари Стоянов, Стефан Станболов, Стоян Заимов и кои бяха там другите. Аха, видях Стефчо Кралевити. Скатал се е между циците на цицеронестата Кика Кикимора и бълва огън срещу душманите. Язък, бляд ! Царят искаше да ги награди с ордени за Храброст, Доблест и Героизъм.
Потребител · 07:35 · 09.03.2017
@Потребител На Шипка хора като Стоянов и Стамбулов не ходят, там печалба няма, току те гръмнали османлийте, това е работа за балами, нали след това трябва да има кой да възседне баламите.
Потребител · 11:18 · 08.03.2017
Матряла на Столипиновските Бугари, днес облагородява и поддържа геберясващото Циганско племе.
Потребител · 13:31 · 07.03.2017
Българитe колко много обичат да сe наричат роби,срамота e ,нeдeитe да плюeтe на дeдитe си.Има ли друга нация на свeта толкова възторжeно да говори за робство си ? Мисля ,чe няма.
Потребител · 07:49 · 07.03.2017
Винаги съм сe гордял с Османското присъствиe в България. Нали всe някои e присъствал по тeзи зeми. Наи добрe с османцитe смe съжитeлствали ,eeх нали са ни роднини от Аспарух насам.
Потребител · 09:46 · 07.03.2017
@Потребител Роднини са Османицте със Столипинските Египетски Принцове, те са много горди от Османското присъствие,много обич и интимни връзки ги свързват, колко кадъни са осеменили и облагородили Османската порода.
Потребител · 13:25 · 07.03.2017
@Потребител Прочeти историята, Хан Аспарух e от тюркско плeмe,има си историчeски доказатeлства.
Потребител · 01:28 · 08.03.2017
@Потребител Българите са първо споменати в 1 век от Арменски Цар, живели са на запад в степите под кавказките Планини заедно със други племена от същата езикова и етническа група,Наричани кимери и по късно скити като са се движили между,Волга, и днещмоте територии на Унгария ,Румъния,Молдова ,Западно-Южна Украйна , България и Македония.със стадата животни които са отглеждали.Езика им е бил индо европейски, не тюркски,както и са имали европейски лица не моголски или азиатски,За това гробовете на прабългарите съответстват на тракийските.
Потребител · 10:58 · 09.03.2017
@Потребител Османците практикували ли са черепно деформиране?
Потребител · 19:12 · 09.03.2017
@Потребител Това e кръвно сближаванe.
Потребител · 23:08 · 06.03.2017
А Мангалът, когото нарекоха бугарин, се възгордя, разпърдя, разсмърдя, почеса се тук таме, тръшна юнашки калпака си на земята, изпъчи космалачести гърди и ревна гороломно: "Булгариш, Булгариш, ах, мамка ви" ! И днес йощ Балканът щом буря зафаща си спомня за тоз ден га Ганьо Мангасарски фана държавния юлар и на часа лиши останалите етноси от всякакви ПРАВА И СВОБОДИ. От тогава идва лафа: "Дай му на циганина власт и му гледай сеира" !
Потребител · 07:20 · 07.03.2017
@Потребител Ходи да пееш тези песни в Свещена Турция, там те чакат с много пари да те освободят от прашките ти и да дарят задника ти с всички Права и Свободи безплатно.
МИТ · 22:49 · 06.03.2017
Дойде и ген Курко, изплю се върху ценната находка, поразтърка я с калния си чипик и подтвърди "епохалното" откритие. След това срита тъмния балкански субект по зурлата и му изсъска: "От сега нататък си бугарин, понял сука" и пришпори към царската палатка, да зарадва Негово Величество. И той въздъхна облекчено. Най–сетне бяха открили варварите. А сън не го хващаше от тормоза на европейските чакали, който постоянно питаха: "Какво търсиш в Тюркска България, кого си тръгнал да асвабаждать с робските си крепостни солдати" ?
Потребител · 07:34 · 07.03.2017
@МИТ И откри Генерал Гурко натоварения керван катун на крадливата тъмна мангасаро азиатска Османска шайка ограбила съседите си Българи,Римлани и Гърци от родината им земя,култура,злато, държавност, религия и лишила от достойнство, свобода , права и развиите за стотици години, отнасящ богатствата на България в Анадола.
МИТ · 22:30 · 06.03.2017
Когато руснаците дофтасаха да "освобождават" Тюркска България, се чудеха къде са се скатали бугарите, къде са апостолите, войводите, цървулционерите им, изчезнали яко дим. А те бяха заети с "благородната" мисия да "освобождават" турците от имуществото им. Хайдутлукът вилнееше с пълна пара. Най–сетне, войните на тен. Копелев срещнаха един цигански катун ,натоварен до небесата с плячка от отстъпващите "поробители, поизчагъркаха го от хилядолетната мръсотия и бълвоч и изреваха възторжено: "Еврика, открихме бугарите" !
Потребител · 07:43 · 07.03.2017
@МИТ И намериха руснаците къде са скътани българските революционери, в Стара Загора османлиите си баха пстроили пирамида от черепите им.МИТ да си отвори устата за да изяде лайната които които идват в тяхна посока.
Потребител · 14:48 · 06.03.2017
Как да не са били роби дедите ти бе,боклук.Папагалски повтаряш "проф" Б.Димитров /гларуса/.То се вижда,че и сегашното ти ограничено мислене е робско.А платените папагали-идиоти,или малоумници/може и двете/,да онемеят!Такава наглост да преиначават историята.Ба си "историците"-дебили.Но най силно повръщат българите македонци/в момента безродници,защото нямат истинска родина/Реват и мангалите-турци и Сороските дежурни помияри.Турция е съставена предимно от цигани.Не сме тюрки!
Потребител · 18:15 · 06.03.2017
@Потребител Твоитe дeди са били роби ,но моитe НЕ. Ти си мои роб,ако си мeраклия толкова. Подчиняваи сe бeзприкословно,простак.
Потребител · 12:52 · 06.03.2017
Тоз които иска нeка сe смята за роб. Моитe дeди никога нe са били роби. Става ми банално от тeзи робски лъжливи приказки.
Потребител · 00:54 · 06.03.2017
За Османлията, за този кон с капаци, данъкоплатецът е бил светая светих. Пазили са го, кътали са го, за да бачка спокойно и да си плати навреме данъците на държавата. Та мани масалите за убийства, палежи, изнасилвания и пр. страхотии.САЩ отменят робството след Гражданската война, да не говорим за децата–роби, на Британсата империя и на "Тюрмата на народите. Населението на Османската империя е живяло не по–зле от това на Западна Европа и мнаго по–добре от туземците на Царя Батюшка. Кароче, пашли вие туда !
Потребител · 09:50 · 06.03.2017
@Потребител Ходи си при османлията да живееш спокойно, да те пази за да му плащаш данци, защо седиш при гладни свини?
Потребител · 23:52 · 05.03.2017
Като робовладелец е трябвало да ги взема тези мангизи и да ги похарча за славата и величието на моя народ. А на вас, да ви разпоря гъза с робския бич, но живейте, мамка ви ! Нека да ви шибат нерезите, дето са на изчезване и скоро ще се превърнат в музейна рядкост, барабар с грухтящото ви племе, вечно недоволно от 500 годишния турски сикиджълък. Не забравяйте, че тези, които ще заменят днешните ви американски братушки, също имат нужда от данъкоплатци. Така че, няма отърване от "робството", продължаващо вече 1000 години. Ей, да не се гръмнете !
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай
ПредишнаСтраница 1 от 3Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент