Нинова май трябва да си смени партията в Европа

Нинова май трябва да си смени партията в Европа | StandartNews.com

- Доц. Буруджиева, защо Истанбулската конвенция предизвика толкова политически вълнения и разправии у нас ?

- Според мен, за съжаление по-голямата част от хората, които се изказваха против или за тази конвенция, не бяха я прочели. Както целия документ, така и обяснителното тяло към нея. Даже ако се бяха разровили за момента, в който е писана тази конвенция, щяха да видят колко много възражения и протести има от гей-организации срещу текстовете в нея, защото не се признават някои техни права.
Т.е. целият този дебат, който се случва в България, е точно обратното на дебата по принцип за тази конвенция. Ако човек прочете единия и изслуша другия, ще си помисли, че се намира в две действителности. Но така или иначе е обичайно за нас да имаме чувството, че живеем в две различни държави. Така че, изводът е, че много се спори, но малко се чете.

- Малко ли са чели председателят на БСП Корнелия Нинова и лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев, които застанаха на противоположни позиции по казуса ?

- Първо трябва да изясня, че евентуалното ратифициране на конвенцията няма нищо общо с одобряването на еднополовите бракове. Има много държави в Европа, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, но пък са одобрили гей-браковете и т.н. Много беше манипулативен дебатът. В основата му всеки искаше да наложи позицията, която той си мисли, че е формирал на базата на повърхностно четене. Затова възникнаха и тези престрелки в БСП. Смятам, че на хората не им е работа да знаят всичко, на членовете на една партия - също. Много е важно обаче ръководството на една партия да е наясно. Може би беше редно да знае ръководството на БСП, че тази конвенция е нещо, което социалистическите партии от 10 години се опитват да наложат. Нещо повече, те са в основата на създаването на този документ. Затова да се обявиш радикално като лидер на една социалистическа партия срещу подобен международен документ, означава фактически да променяш позициите на собствената си партия. Всъщност, ако погледнем поведението по различни поводи на госпожа Корнелия Нинова, аз смятам, че тя доста се е отдалечила от социалдемокрацията, такава, каквато я познаваме в европейската й практика. Така че аз лично не съм изненадана от подобна престрелка между Нинова и Станишев, защото когато си на различни идеологически позиции и имаш малко общо със социалдемокрацията, как да не възникват такива спорове.

- Това обаче не е първият случай, в който позицията на БСП се разминава с тази на европейските социалисти от ПЕС ? Така беше и по въпроса за СЕТА и за санкциите срещу Русия.

- Не е за първи път. Така че проблемът не е само заради нечетенето. Според мен тук има важни различия в позициите. Лидерът на социалистическата партия, която е член на ПЕС, на практика не изповядва и не декларира публично позиции, които да са в синхрон с европейската социалдемокрация.

- Чуха се гласове, че решението на БСП да не подкрепи ратифицирането на Истанбулската конвенция може да застраши преизбирането на Сергей Станишев за лидер на ПЕС ?

- При всички положения ситуацията е неприятна за Станишев, макар да не съм много наясно с детайлите на механизмите и влиянията в ПЕС. Той сега трябва да обяснява защо партията, която го е издигнала отново за лидер на ПЕС, не за първи път се различава като позиция от европейските социалисти. Нещо, което е много очевидно.
Аз наистина смятам, че в политиката едно от най-важните неща е да си последователен. Ако Нинова смята, че трябва да има различни позиции, че трябва да бъде член не на ПЕС, а на други формирования в европейския парламент, време е това да стане ясно. Подобни реакции са плашещи, защото те излизат извън рамките на прогнозируемото поведение на един политически лидер. Човек не знае каква позиция би заел той и съответно партията, която ръководи, по отношение на всяко нещо, защото не е ясно каква е основата за вземане на решения.

- Ще създаде ли проблем на управляващите вотът на недоверие, който ще поиска БСП по време на европредседателството ? В крайна сметка - ще се изложим ли пред чужденците?

- Чужденците са се нагледали на доста неща, включително и по отношение на България. Ние виждаме през всичките тези години с какви кадри влизаме в международните новини. Така че едва ли ще бъде чак такава голяма изненада. Според мен се получи един проблем с първоначалното намерение на БСП да внесе вота заедно с ДПС. От движението никога не са казвали, че искат предсрочни избори. За мен тогава остава необяснимо защо се загуби толкова много време БСП да се опитва нещо да се договаря с ДПС, след като позицията на соцпартията е, че трябва да се предизвикат предсрочни избори с вота на недоверие. Вотът на недоверие, от друга страна, трябва да придаде нова тежест и значение на темата "борба с корупцията" след всичко, което се случи. Включително и след доста неглижираното отношение като дебат по повод на ветото на президента. БСП нямаше нужда да се бави и още през есента можеше да си внесе този вот на недоверие, ако темата беше за корупцията. В комуникацията има едно правило- не трябва да се разчеква общественото внимание и мнението на хората между две неща, особено ако те са важни. Борбата с корупцията ли е проблемът или са предсрочните избори? Защото не е очевидно необходимо за борбата с корупцията да има предсрочни избори. В момента, в който ти разкрачваш така общественото мнение, включително собствения си актив, който не е наясно сега - революционно действие ли ще се прави, ще се сменя ли властта ? Или пък се води битка по един от най-наболелите проблеми в българското общество в опит за възстановяване на поне мъничко справедливост, която хората очакват вече 30 г.
Когато се разчеква така общественото мнение, не може да се формира позиция. Всеки ще интерпретира всичко, което слуша, по негов си начин. И според мене големият риск е нищо да не се постигне. Особено съм скептична, като гледам какъв "титаничен" дебат беше направен по повод на бюджета. Това беше най-бързо приетият бюджет на първо четене, което пък е показателно. Когато една партия с 80 народни представители не е в състояние да направи дебат по философията на един бюджет, който представлява технологията, по която ще се управлява през следващата година, какво да очакваме тогава от вота на недоверие ?
И оттук оставам в недоумение защо трябва да се направи сега този вот на недоверие. За мен е проява на слабост да чакаш да дойдат чужденците на гости, за да направиш нещо. Това означава, че нямаш други начини да бъдеш чут. Много зле говори това за една опозиция с такъв сериозен резултат на изборите и с такова представителство в Народното събрание. Ще направя едно много крайно сравнение, но част от обяснението за класическия тероризъм е, че са затворени всички канали и няма друг начин да те чуят. Не съм за това по време на председателството нищо да не се случва и само да пляскаме с ръце и да се прегръщаме, защото няма и кого да излъжем. Хората страшно четат и са се информирали какво се случва в България. Пък и достатъчно често има и мониторинг за държавата. От друга страна не мисля, че трябва да се правят излишни свръхдействия, защото те са оправдани, само ако нямаш никакъв друг шанс и възможност. А аз лично смятам, че БСП има много други шансове и възможности.

- Битката между президентската институция и правителството ще продължи ли през 2018 година? И как ше се отрази на партиите ?

- На всеки от нас се отразява битката между институциите, т.е. липсата на единодействие, когато имат да вършат общи неща. От една страна впечатлението ми е, че все пак се вършат нещата по конкретните задачи. Един от тези примери е работата с българските общности в чужбина. Виждаме и последният Консултативен съвет при президента, който показа, че участниците може да седнат да разговарят и да решават някакви неща заедно. Само че за мен остава необясним дисонансът, който проявява парламентарната група на ГЕРБ, начело с Цветан Цветанов. Смятам, че от неговото поведение губят по принцип управляващите.
В случая с антикорупционния закон при своето вето президентът можеше още по-много крайни неща да извади. Той обаче беше достатъчно балансиран във ветото си и своите аргументи. Има какво да дебатират още депутатите относно собственото си законодателно решение. Не мисля, че произведоха един добър закон. По-скоро създадоха текст, с който да можем да кажем на чужденците, че се борим с корупцията. Но има доста подводни камъни в този закон, скрити възможности за недемократични действия. Предполагам, че това е притеснението на голяма част от бизнеса, защото този закон дава възможност да се преразпределя собствеността. А това е крайно недемократична тенденция за една държава, особено за председателстваща ЕС в този момент. Затова си мисля, че спрямо усилията, които полага премиерът, господин Цветанов е като лъжицата катран в кацата с мед. А колкото повече го крият него, мисля, че най-малко ще се излагаме пред чужденците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай