Не сме просто телеком, а високотехнологична компания

Очаквам 5G мрежата да стартира през 2020 г., казва Александър Димитров, главен изпълнителен директор на A1 България

Не сме просто телеком, а високотехнологична компания | StandartNews.com

- Г-н Димитров, аз съм клиент на Мтел /вече А1/ от много години и като чух всички неща, които обещахте за клиентите, се почувствах супер специална. Клиентът ли става основният фокус след ребрандирането?

- За нас ребрандирането е много важно не заради смяната на самото лого. Много е важно, защото искаме нашите клиенти да ни обърнат внимание, да чуят и да разберат новите неща, които сме подготвили, както и да усетят едно различно отношение. Мтел е от над 20 години на българския пазар и е изиграл своята роля и в икономиката, и в обществото. И смятаме, че с А1 ще има нова ера, а ние ще предложим едно по-добро клиентско обслужване - да гарантираме качеството на нашата мрежа, да направим технологиите достъпни и нашите клиенти да усетят това допълнително позитивно отношение, което да помогне те да се чувстват добре.

- С новите услуги, които ще предлага компанията, тя вече няма да е просто телеком, а нещо много повече.

- Ние отдавна не сме просто телеком, ние имаме телевизионни канали, софтуерни решения, cloud и IoT услуги и собствено съдържание.
Така че ние отдавна сме високотехнологична компания, която се занимава с целия аспект на технологичното развитие, започвайки от телефонни разговори, минавайки през телевизия, през интернет и завършвайки до сложни цифрови решения, софтуери и апликейшъни за телефони.

- Ще предлагате и платежни услуги.

- Да, навлизаме и на финансовия пазар. Вярваме, че този пазар ще се развива все повече и че навлизането на него е подходящо за компании като нашата. Има моменти, когато човек излиза от къщи без портфейла си, но не излиза без телефона си. Ние ще се опитаме да използваме факта, че устройството, което работи с нашите услуги, е непрекъснато в ръцете на клиентите и ще им дадем възможност за по-бърз и по-лесен достъп до платежни услуги. Ще дадем възможност да изпращат пари. И благодарение на факта, че са наши клиенти и ние се познаваме отдавна, ще имат възможност да използват нашите кредитни услуги на много конкурентни цени.

- Бихте ли разказали повече за тази кредитна карта, която пускате? Какви ще са условията?

- Условията предпочитам да не ги споменавам сега. Факт е обаче, че ние, за да навлезем на този пазар, трябва да имаме достатъчно агресивни условия, защото в България има над 20 банки и над 10 нефинансови институции. Така че ние трябва да покажем нещо, което наистина е интересно за клиентите. Вярваме, че ще го направим поради факта, че познаваме нашите клиенти, имаме си доверие взаимно. Както казах, ние имаме отношения с някои хора повече от 10 години, така че знаем доста за техния начин на живот. Което ще ни даде възможност да поемем много по-малко рискове, отколкото останалите финансови фирми.

- Още едно навлизане в голямата конкуренция е собствената линия смартфони на А1. Пазарът в този сегмент също е много, много наситен.

- Да, пазарът е наситен, но ние традиционно сме един от най-големите играчи на този пазар. Ние продаваме над 500 хиляди телефони на българския пазар всяка година, така че имаме опит в този бизнес. Знаем кои са важните неща за клиентите и знаем също кои са нещата, които традиционните производители нямат. Например ако клиентът държи на камерата най-много, ние ще предложим апарат, който е с много добра камера, а е в нисък ценови клас. Други пък държат най-много на външния вид. В този случай пак ще можем да отговорим на изискването, като предложим отново нисък ценови клас. Това, в допълнение с огромната ни дистрибуторска мрежа от над 240 магазина в страната, ще ни помогне по-лесно да наложим марката. Тригодишната гаранция на апаратите също е нещо, което българският клиент ще оцени.

- Аз си спомням времето, когато Мтел беше единствен оператор у нас. После навлязоха други телекоми, сега средата е доста конкурентна. С новите услуги, които предлагате, вие вдигнахте летвата на този пазар. Как виждате бъдещето?

- Развитието на нашия пазар е много ясно - целият свят пътува към цифровото бъдеще. Вече нямаме отделни телевизионни услуги, отделни медийни услуги или отделни телеком услуги. Управлението на ексклузивното съдържание не отстъпва на възможността ти да имаш достъп до своите файлове навсякъде по света през всяко едно устройство. И аз вярвам, че А1 като играч на този цифров пазар ще даде възможност на повече хора да имат по-лесен достъп до тези нови технологии. Нашите експерти по магазините могат много по-лесно да въведат един човек, който не е използвал, примерно, облачна услуга за съхранение на снимки, може да му обяснят какви са предимствата, да му предложим много конкурентни условия, така че той лесно да навлезе в този нов свят. Ние се виждаме като компания, която свързва хора, места и продукти с интернет и с цифровизацията.

- Сред вашите 4,5 милиона клиенти има и възрастни хора, много от тях не са наясно с всички възможности на новите технологии. Може ли да разчитат на специална консултация във вашите магазини?

- Да, и не само това. Ние ще разработим специална серия от видеоуроци как се навлиза в новите технологии, как можеш да си настроиш телефона така, че да е удобен за теб, как се работи с огромния пазар на апликейшъни, как можеш вкъщи да си инсталираш допълнително смартфон устройство, което да управлява енергията или сигурността в твоя дом. Светът се променя много, ние вярваме, че трябва да бъдем част от това и сме тук, за да подпомогнем клиентите да навлязат в този нов и интересен свят.

- Има ли място на българския пазар за още нови телеком компании?

- В момента проникването на мобилни услуги е много над 140 %, покритието е 100 %. За да има нов оператор, трябва да има нужда от нещо. Аз смятам, че и ние, и нашите конкуренти напълно отговарят на исканията на нашите клиенти. Всеки от нас е пътувал, примерно в Гърция, където вижда какво е нивото на покритие и на сигнал и виждате каква огромна разлика има това с покритието в България. Ние работим добре с нашите клиенти, останалото е въпрос на премерен бизнес риск. Защото, за да влезеш на нашия пазар, не е нито лесно, нито евтино, нито бързо.

- Какви са очакванията ви за пускането на 5G мрежата у нас и какво подготвяте в тази насока?

- Работим по пускането на 5G мрежата, това е нова технология, която изисква ъпгрейд на доста от нашите системи. Голяма част от това сме го направили, основната част ще направим следващите една или две години. Но за 5G мрежата са нужни няколко неща. Първо, да се установи световен стандарт. Второ, да има подходящи 5G устройства. И трето, основното предизвикателство у нас е спектърът. КРС и правителството работят по въпроса. Сега честотите са заети от военните и няма яснота кога ще бъдат освободени. Когато това стане, аз смятам, че тази технология много по-бързо и лесно ще навлезе. И А1 ще бъде първата компания в България с 5G. Очаквам това да се случи към 2020 г.

- Ще гледаме ли световното по футбол по вашите спортни канали?

- Световното по футбол е по БНТ, но по нашите канали ще гледаме някои други интересни неща, за които следващата седмица ще ви кажа. Сега това, което може да направите още тази седмица, е да гледате мъжкия волейбол, който стартира от 25-ти май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай