Нападението срещу нотариус е удар срещу държавността

Възможно е Механджийска да е уведомила за фалшиво пълномощно, казва Димитър Танев

Нападението срещу нотариус е удар срещу държавността | StandartNews.com

Димитър Танев е председател на Нотариалната камара от февруари миналата година. Преди това беше начело на гилдията за два последователни мандата от 2007 г. до 2013 г. Той е роден през 1960 г. в София. През 1988 г. завършва право и факултативно журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Нотариус е от 29 години.

- Господин Танев, видяхте ли се с вашата бита колежка Валентина Механджийска ?

- Не. Звънях й, но не ми вдигна телефона. Не е добре сега да се виждаме, може би трябва да минат няколко дни, като я изпишат и тогава.

- Какво ще й кажете?
- Да оздравява и да се отърве от този стрес. Според мен най-ужасното за нея е не толкова, че тя е била обект на престъпление, а че пред нея са били дъщеря й. Нападателите сигурно са търсели този ефект.

- Как си обяснявате агресията към вашата колежка? Казахте, че не вярвате нападението да е свързано с работата й като нотариус?
- Не мисля да е във връзка с работата. С нея никога не е имало проблеми, работили сме заедно в Съвета на нотариусите, тя беше член и на дисциплинарната комисия. Не си спомням да е имало някакви жалби срещу нея досега. Тя е лъчезарна, романтична натура. В такава светлина я познавам.

- От Нотариалната камара определихте в специална декларация агресията срещу Механджийска като "нагла демонстрация на незачитането на правовия ред в страната." Защо посегателството върху нотариус е предизвикателство срещу държавата ?
- По дефиниция ние, нотариусите, сме носители на публични функции. Печатът на колегата е държавен печат. В такъв смисъл това нападение е косвен удар срещу държавността. От друга страна, да се прави посред бял ден и в центъра на София, явно е направено просто за наказание. Колегата е удряна по лицето, което е най-болезнено за една жена.

- Все пак допускате ли хипотезата, че Механджийска е засегнала нечии интереси?
- Възможно е заради отказ да извърши дадена сделка. Или пък да е уведомила за фалшиво пълномощно, фалшив документ. Възможно е и да е лична история.

- За съжаление не само ваши, но и мои колеги стават обект на нападение. Неизвестни мъже нападнаха водещия на сутрешния блок по БНТ Иво Никодимов. Какво е вашето обяснение за тези побои посред бял ден ?
- Вече не знам какво се случва. Не знам какви са тези побойници, които се разхождат в София и нападат хора. Въпросът е, че трябва да се намери възвратната справедливост. Нападението е направено посред бял ден. И ако се работи усърдно, могат да се установят и извършителите, и причините, и мотивите. Надяваме се, че това ще излезе наяве при разследването.

- Вие лично получавал ли сте заплахи във връзка с работата си?
- Да чукна на дърво, не. Досега 19 години в България не е имало посегателство срещу нотариус. В други страни обаче се е случвало. За нас това е съвсем изненадващо. Затова ни се струва, че нападението срещу Механджийска по-скоро е заради това че тя е дала становище, че не може да стане някаква сделка или е уведомила органите на МВР за фалшив документ.

- В средата на юни стана ясно, че държавата улеснява по спешност пререгистрирането на автомобили при покупко-продажби. Готов ли е софтуерът, с който нотариусите автоматично ще подават към КАТ онлайн информацията за покупка на автомобил?
- Работим по софтуера и ще го направим в рамките на месец. Ще трябва да се промени закона, чакам транспортна комисия днес в парламента да реши. След като вече го имаме нормативно, ще го направим в рамките на един месец. Ние предлагаме при нас да се извършва електронно заверката при продажба на моторно превозно средство втора ръка, без да се променя таксата. Ще подаваме онлайн данните в КАТ и въз основа на тези данни там се извършва веднага регистрация. Така че докато купувачът чака при нотариуса за заверка, колата ще му бъде и регистрирана. Предлаганата възможност е за случаите на втора последваща регистрация на МПС. Гражданите няма да чакат по опашки.

- Какъв е аргументът тази онлайн услуга да стане точно чрез нотариус?
- Нотариалната камара имаме имаме готова информационна система. Така ще освободим КАТ да не прави инвестиции за помещения. Имаше предложение да е към общините, те отказаха, защото също не могат да инвестират в помещение за служители и в софтуер. В страната има 28 областни дирекции на МВР и шест сектора на "Пътна полиция", а има нотариуси в 113 населени места. В провинцията освен, че хората чакат на опашки, пътуват по цял ден. На практика там, където има големи населени места, има нотариуси и така улесняваме хората. В София в КАТ има огромни опашки, в ромската махала в Пловдив-също. Ще сложим край на това висене с часове пред гишетата.

- Нека още веднъж да уточним, ще трябва ли гражданите да плащат по-високи такси на нотариусите?
- Подчертавам - нотариалната такса няма да се промени нито с един лев. А тя не е и висока, между 50 и 70 лева е нотариалната такса средно за един автомобил.

- Спомням си, че още преди пет години имахте идея нотариусите да имат връзка с общините, както в момента го правят от звената на „Пътна полиция". Докъде стигнаха нещата?
- Другата седмица завършваме правото на достъп на кметовете - да въвеждат пълномощните, които заверяват, в Националната информационна система "Единство" на Нотариалната камара безплатно. И така да могат да се проверяват онлайн дали са реални или не сделките. Така ще се ограничи на практика максимално броя на измамите с имоти. Срещнахме се няколко пъти с председателя на Сдружението на общините Гинка Чавдарова, правим пилотен проект в Правец да тестваме системата и от септември тръгваме по всички малки населени места да обучаваме кметовете. Включително ще даваме и консултации на хора по малки населени места, по махали, там, където няма районен съд. Искаме да направим един червен автобус, както в Колумбия, на него да пише "нотариус" и с него да пътуваме. Но така или иначе още колегите не са възприели тази идея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай