Наоколо ври и кипи, да върнем казармата

Скандалът с нацистките поздрави е буря в чаша вода, казва Ангел Джамбазки

Наоколо ври и кипи, да върнем казармата  | StandartNews.com

- Г-н Джамбазки, как ще се отрази на Обединените патриоти скандала с нацистките поздрави ?

- Това е буря в чаша вода. Абсолютно несериозно обвинение. Достатъчно е да видите кои са политическите организации, които се възмущават, за да ви напуши смях. На първо място това е БСП. Партия наследница на БКП, която е подкрепяла споразумението Молотов-Рибентроп. Това се хората, които не са се извинили още за македонизацията на Пиринска Македония, не са се извинили и за лагерите след 1944 г. Нещо повече, по време на изборната кампания млад техен активист обясняваше, че е закъснял, защото трябвало да мъчи дядовци в мазе. И неговата лидерка, вместо да му врътне два шамара зад врата, само го потупа. Това си го спомняме всички. Втората организация, която бурно се възмущава, е ДПС.
Корпоративна партия, станала символ на корупция. И най-смешни са третата група, т.нар либерали, които са много антикомунистически настроени. Тези либерални болшевики, които включват и няколко соросоидни грантови издания, уж са антикомунисти, а работят с комунистите и всъщност повечето от тях са част от това минало. Затова цялото това инсценирано възмущение е една смешна история, която не ни натъжава много.
- Каква е ситуацията с шефа на дирекция в Министерството на отбраната Иво Антонов, който позира пред германски танк „Майбах" с нацистки поздрав. Заговори се за неговото уволнение, а той влезе в болница със сърдечен проблем. Ще запази ли поста си ?
- Иво Антонов не е уволнен. Водил съм разговори с министъра на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по случая. Решението ще бъде взето след като Антонов бъде изписан от болницата. Това, че той беше докаран до прединфарктно състояние може би радва либералните болшевики, но ще им тежи на съвестта. Иво Антонов е доказан, работещ български патриот и родолюбец. И докато тези, които му искат оставката, говоря за соросоидните болшевики, цапат паметници, Иво Антонов възстановява паметници. Той
получи огромна подкрепа в социалните мрежи от всички войнски съюзи, от много хора. Той е човек, който е работил 18 г. в министерството, борил се е срещу доста ненационални режими, възстановявал е войнишки гробове и паметници.
- Вицепремиерът Валери Симеонов не наля ли масло в огъня с изявленията си, които доведоха до искания за неговата оставка ?
- Познавам господин Симеонов от известно време по-отблизо, знам неговия светоглед и поведение и съм убеден, че няколко грантови сайтчета се опитват да направят някакъв скандал. Това са генератори на фалшиви новини. Понеже знаят, че Валери Симеонов е по-емоционален, а и реагира винаги, когато бъде нападнат, искат да го вкарат в някакъв измислен скандал. Няма такъв скандал. Господин Симеонов ще бъде полезен като заместник министър-председател и ще бъде много полезен в сферите, за които отговаря. Сигурен съм, че тези атаки са свързани с намерение за събаряне на незаконни обекти и други промени. Засягаме в момента много тежки интереси на една група тунеядци, които се опитват да уязвят Валери Симеонов.
- Обединените патриоти настояват за възстановяване на наборната служба. Дали идеята ще се приеме от обществото ?
- Аз съм лош пример, защото заради следването ми в СУ "Св. Климент Охридски", нямах възможност да отбия наборна военна служба. Ако попитате обаче германското, литовското, естонското, латвийското, австрийското общество проблем ли е да се възстанови наборната военна служба, техният отговор е "не". У нас също трябва да има наборна военна служба. Аргументите за това са ясни. Сложете един пергел на картата на България, като острието е на София, и очертайте кръг. Започнете от Донбас, отидете в Сирия, после в Ирак, Либия, след това завъртете пергела и вижте на запад Косово, Босна, Македония и ще разберете, че навсякъде около нас кипи несигурност. Това е безспорно. Мантрите след Втората световна война, че няма да се променят граници, вече не са валидни. Промениха се границите на Сирия, на Ирак, на Либия, на Сърбия, на Украйна. Имам информация от петък, че американската администрация в лицето на Бил Клинтън, един добър, според мен президент, започва да въоръжава кюрдите в сирийската битка. Това е откровена заплаха и обявяване на война на режима на Реджеп Тайп Ердоган, т.е. започва битка и там. Когато около нас ври и кипи, не е ли добре да имаме общество, който е подготвено да се самозащити. Не просто е добре, задължително е дори. Затова трябва да се възстанови наборната военна служба и тук няма никакъв спор.
- Не е ли по-разумно да се решат проблемите на професионалната армия, отколкото да се връща наборната военна служба?
- В нашата професионална армия има недокомплект от 6 000 човека. Това означаава, че няма интерес, няма мотивация. Кой ще стане професионален войник срещу 600 лв. заплата ? Без всякакво съмнение професионалната ни армия трябва да бъде обучена, въоръжена, мотивирана, за да бъде гръбнакът на отбраната ни в рамките на НАТО. Като членове на алианса имаме задължение 2% от нашия брутен вътрешен продукт да се харчи за отбрана, от тях 20% трябва да отиват за превъоръжаване. Този тъжен и плачещ човек Росен Плевнелиев е поел тези задължения. Това не е лошо, ние даже сме "за". България трябва да харчи повече пари за отбрана. Нека имаме силна професионална армия, но защо да нямаме и наборна военна служба. Едното не пречи на другото по никакъв начин.
- Предстои един много хубав празник - 24 май, деня на българската просвета и култура. Какво стана с предложения от ВМРО закон за защита на българския език?
- Това е предложено и ще го правим. Българският език е това, което ни прави българи. Езикът е фундаментът на националността. Инструментът, през който осмисляме своето минало, настояще и бъдеще. Така че българският език трябва да бъде защитен и развиван. В тази връзка освен за закон за българския език и норма, имаме предложения и за нов образователен стандарт. Да бъдат изчистени въпросите с всички граматични спорове в момента, да бъде направен адаптивен стандарт, достъпен за българите в чужбина. Все пак имаме 2 милиона българи нова икономичеса имиграция и около 1 милион историческа имиграция около нас - в Македония, Западните покрайнини в Сърбия, северна Гърция, Турция, Молдова, Украйна. Трябва да дадем възможност да има достъпно дистанционно обучение. Българите зад граница са нашият ресурс, който може да ни помогне да преодолеем демографската катастрофа, в която се намираме. Работим по тази тема и ще я преследваме неотклонно.
- Българската общност в Македония като че ли беше "забелязана" от председателя на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев?
- Зоран Заев е част от СДСМ, а ние имаме много големи основания да бъдем много скептични, подозрителни към тази политическа организация. Но Заев е първият политик от нашето поколение, който открито признава нещо, което всички знаем - че в Република Македония съществува огромна българска общност. Не малцинство, общност. Тази българска общност трябва да бъде защитена, да й бъде дадено право на обществена изява, на печатни, електронни медии, да може тези хора да живеят нормално като българи по самосъзнание в Република Македония. Трябва да бъдат променени учебниците по история в Македония, които в момента са някаква тежка злоупотреба и лъжа. Трябва да бъде прекратен езика на омразата към България. Работим по тази тема успешно. Както ви е известно, аз съм зам.-председател на смесения парламентарен комитет между Европейския парламент и Република Македония.
- При бъдещото българско председателство на Европейския съюз ситуацията в Западните Балкани ли ще бъде сред нашите приоритети ?
- Категорично. Това е наше предложение, внесено в Министерския свет. Това е регионалният приоритет на българското председателство и ние ще го издействаме. Западните Балкани трябва да ги привличаме, защото България е единствената що-годе нормална държава на тази територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай