Наградата за качество е голямо признание за Зет и Ем Прайвит Ко.

Бизнесът в чужбина е труден, но когато има резултати, удоволствието е двойно, казва Николай Младжов

Наградата за качество е голямо признание за Зет и Ем Прайвит Ко. | StandartNews.com

Николай Младжов е собственик на Зет и Ем Прайвит Ко. ООД. Дружеството е създадено през 1990 г. първоначално като изключително представителство за България на германския концерн "О&К", прераснал през 1998 г. в интернационалната компания „Терекс Майнинг", а от 1994 г. представлява и интересите на друг гигант – немския концерн "ThyssenKrupp Fordertechnik". През 2004 г. фирмата започва работа в минния сектор и на средноазиатските пазари със собствени представителни офиси и персонал в Алмати (Казахстан) и Ташкент (Узбекистан), а от юни 2005 г. е регистрирано и започва дейност Зет и Ем Прайвит Ко. Казахстан ТОО. От началото на 2005 г. Зет и Ем представлява интересите на японския гигант "Hitachi Construction Machinery". Зет и Ем е лидер на българския минен пазар и е с впечатляващи позиции на средноазиатските пазари, като доставяната от фирмата техника работи в най-големите рудодобивни предприятия в съответните страни – "Елаците Мед", "Асарел Медет", мини "Перник", Джайрем (Казахстан), Казахмис (Казахстан), ССГПО (Казахстан), Пелагония АД (Македония), ELEM АД (Македония). В края на 2012 г. фирмата откри шоурум в Скопие, където разполага с офис персонал и сервизен екип, а от 2017 г. започва дейност Зет и Ем Прайвит Ко Груп ДООЕЛ, Скопие. От 2010 г. функционира супермодерен шоурум HITACHI/Z&M в София, със закрита площ от 2600 кв. м, като цикълът в комплекса се затваря с открита площ с налични машини, сервизна сграда, разположена на 2500 кв. м и консигнационен склад.
Пълната гама минна, строителна и пътна техника, която Зет и Ем Прайвит Ко. ООД предлага на своите партньори в пакет с гаранционни и извънгаранционни сервизни услуги, консигнация на резервни части и възможност за лизингово финансиране се допълва от продуктите на производствените програми на ThyssenKrupp Industrial Solutions, Phoenix Conveyor Belt Systems, Paus Maschinenfabrik GmbH, HBM-Nobas GmbH, Stiebel GmbH, Stoeber GmbH, Furukawa FRD, BELL Equipment.

- Господин Младжов, на Четвъртия годишен бал на КРИБ, който се проведе на 6 юни, Вие получихте голямата награда в категория „Качество", връчи Ви я лично премиерът Бойко Борисов. Какво е за Вас тази награда и на какво се дължи успехът?

- Огромен успех и признание за моята компания, за мен лично, както и за всички служители на „Зет и Ем Прайвит Ко". Работата с два световни концерна - германския Тисен Круп и японския Хитачи, толкова еднакви от една страна и в същото време толкова различни като манталитет, като начин на правене на бизнес, е едно изключително предизвикателство за нас. Изисква се непрекъсната мисловна дейност, непрекъсната концентрация от страна на персонала на „Зет и ЕМ", както в България, така и в офисите в Скопие, Македония, за което мога само да им благодаря. В същото време този успех би бил немислим без дългогодишните ни клиенти, партньори и приятели от минодобивните предприятия, където тежката ни техника работи в непрекъснат режим, 24 часа в денонощието. Или без строителните компании, залагащи все по-често на японското и германското качество.
А това, че премиерът връчи лично тази награда, прави признанието още по-високо.

- Как Тисен Круп и Хитачи Ви избраха за свой партньор и какво е да се работи с такива световни гиганти?
- С Тисен Круп работим от средата на 90-те години, времето в което започна реализация на първите сериозни проекти в минно-добивната индустрия в България. Големите минни предприятия, като „Елаците МЕД", „Асарел Медет" и др. започнаха да правят сериозни инвестиции за нови технологии и машини, а германската компания се оказа изключително гъвкава и съвместно с нашите минни компании осъществихме знакови проекти в рудодобива.
Пиков момент в дейността ни се оказа въвеждането през 2008 г. на циклично-поточна технология за извоз на откривка, изключително модерен за времето си проект, надхвърлящ 80 мил. долара. С Хитачи нещата бяха по-различни. Разбираемо, като за съвместна дейност със световен концерн от Япония, бяхме проучвани повече от 18 месеца. После нещата си дойдоха на мястото. Веднъж спечелиш ли доверието им, правиш бизнеса с тях с удоволствие! И непрекъснато има какво да научиш.

- Тъй като продавате машини за минната индустрия и строителството – два много сериозни отрасъла, двигатели на икономиката, какви са впечатленията Ви за тяхното развитие? Има ли ръст в последните години?
- Определено има ръст в последните години. Всъщност работата в двата сектора е доста различна. Миннодобивните предприятия не бяха засегнати така силно от икономическите кризи през годините, те произвеждат борсов продукт, цената на който се определя на Лондонската метална борса. Още от края на 90-те години, след като бяха приватизирани, изградиха силни мениджърски екипи, с тях оттогава се работеше по „западен" образец, правеха се планови, дългосрочни инвестиции в съвременни технологии и машини. В момента е същото, има приемственост, чуждестранните ни контрагенти работят с удоволствие с мениджмънта на тези предприятия, има взаимни уважение и респект.
Строителството претърпя доста сътресения, тук и инвестициите в скъпа техника нямаше как да бъдат направени дългосрочно поради несигурността на пазара. За щастие, през последните няколко години ситуацията се промени в положителна посока, голяма част от сделките се финансират и по европейски програми.

- Има ли компания от мащабите на "Зет и Ем Прайвит Ко" проблеми, с които не може да се справи сама и е нужна помощта на държавата? Бизнесът се оплаква от липса на подготвени кадри, имате ли този проблем при Вас?
- Този проблем при нас в частност се забелязва в последните няколко години. Неприятното е, че се задълбочава все повече. Липсата на подготвени кадри най–вероятно ще се превърне проблем номер 1 за бизнеса като цяло и ще влияе негативно на икономическия растеж. Безспорен факт, който всички знаем, е, че образованието в момента не отговаря на нуждите на бизнеса, а практическото обучение във висшите училища и университети е формално.
Ето защо този проблем се представя от бизнеса все по–остро пред изпълнителната и законодателната власт, а и трудовото законодателство следва да се осъвремени, тъй като безспорно вече е неефективно.
Ето защо частните компании следва да работят в разбирателство с местната власт и правителството за решаване на проблема с кадрите.

- През последните години сме свидетели на усилено изграждане на инфраструктурата, на магистралите. Има ли бум в покупките на строителни машини?
- Определено има бум при строителните машини, както Вие правилно го формулирате. Наличието на нови проекти, строителството на магистралите, финансирането на множество разнообразни проекти и програми в области като регионално и градско развитие, предоставено от ЕС, изведнъж "отвориха" пазара на строителна техника. В този сегмент бизнесът е различен от минния: работи се с много клиенти - големи и малки предприятия и фирми, стойността на машините, респективно сделките, е по-ниска, оборотите - по-малки, а ангажиментите са същите като при "тежките" машини. От Хитачи оказваха голям натиск да развием този бизнес в България и Македония извън "коронната" ни дисциплина – минния бизнес. За щастие резултатите не закъсняха и говорят сами по себе си.

- Имате офиси в Казахстан и Узбекистан, през 2012 г. открихте шоурум в Скопие. Къде се прави бизнес по-лесто – у нас или в чужбина?
- Засега, като краен резултат - в България. Въпреки че организацията и правенето на бизнес в чужбина е голямо предизвикателство. Трудно е, но когато има резултати, удоволствието е двойно, поне за мен. Очакванията за Средноазиатските пазари бяха изключително високи, но някои неща не се случиха. В същото време в Македония, където започнахме с по-малки очаквания, бизнесът върви в правилна посока, самата бизнес среда в последно време се променя положително. В тази връзка имам усещането, че там предстоят добри дни за моята македонска компания и изобщо за страната като цяло, особено ако се ускори процеса на влизането й в ЕС. А и там не съществува проблемът с липса на подготвени кадри, който коментирахме преди малко.

- Вие сте известен меценат, колекционер на картини. Как съжителстват тежките машини и изкуството?
- На пръв поглед изглежда, че това са диаметрално противоположни занимания, но всъщност не е съвсем така. Опровержението на тази теза може да се види в Шоурума ни, където тежките машини "съжителстват" хармонично с произведения на изкуството: големите маслени платна на Светлин Русев от цикъла му "Моление за чашата", каменните картини на Маестрото (масло върху камък) "Христос", "Апостол", "Момиче", както и великолепните скулптури на Валентин Старчев. И двамата - и Светлин, и Старчев, бяха озарени от тази идея, признаваха, че замисълът е великолепен и се наслаждаваха на собствените си произведения в "необичайна" среда. В същото време контрагентите ни от Хитачи са на мнение, че това е най-изисканият Шоурум на японския гигант в цяла Европа. Мнението им е еднозначно и с удоволствие посещават България и поради този факт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай