На Олимпиадата ще стискам палци на българите

На Олимпиадата ще стискам палци на българите | StandartNews.com

- Ваше превъзходителство, в навечерието на Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг Северна Корея изяви желание да участва, започна диалог между Сеул и Пхенян за подготовката за това участие. Напрежението на Корейския полуостров спадна значително. Ще продължи ли този процес, от който светът е заинтересован, и след ПьонгЧанг?
- С участието на спортисти от Северна Корея ние ставаме домакин на Олимпиада, която ще се превърне в празник на мира. Чрез диалог, включително и преговори на високо равнище, двете Кореи се споразумяха за възобновяване и нормализация на прекъснатите отношения от една страна, а от друга страна, стигнаха до извода, че за намаляването на военното напрежение и постигането на мир на Корейския полуостров се изискват усилия. Наскоро президентът на Република Корея Мун Дже-ин отбеляза, че „диалогът, постигнат като по чудо  благодарение на Олимпийските игри, трябва да бъде продължен с мъдрост и усилия". Той подчерта, че „започнатият диалог между двете Кореи трябва да се развие и в него да се включат и други страни като САЩ." Нашето правителство полага усилия да поддържа така създадената атмосфера, да намали напрежението в региона, да разреши по мирен начин севернокорейския ядрен проблем, както и да изгради предпоставки за траен мир на Корейския полуостров.

- Какво очаквате от представянето на Северна Корея?
- В тези олимпийски игри ще участва делегация от Северна Корея от 22-ма спортисти, които ще се състезават в пет дисциплини, най-много дисциплини в историята на техните участия - фигурно пързаляне, женски хокей, бързо пързаляне с кънки, алпийски ски, ски бягане. Пожелавам успех на женския отбор по хокей, той ще бъде съставен от спортисти от Южна и от Северна Корея. Надявам се севернокорейските спортисти да постигнат добри резултати в останалите дисциплини.

- В кои дисциплини ще бъде най-силен отборът на вашата страна? Очаквате ли медали?
- Корея ще бъде представена от 144 спортисти, които ще се състезават в 15 дисциплини. Корейските състезатели традиционно са силни в шорт трек и бързо пързаляне с кънки и надеждите за медали в тези дисциплини са големи. Очакваме и добро представяне на състезателите по скелетон, ски свободен стил, както и в отборните дисциплини като кърлинг и бобслей.

-Организатолите на Олимпиадата не крият амбицията си да покажат много технологични новости в организацията и провеждането на Олимпиадата, така че тя да се превърне в запомнящото се събитие в зимните спортове. Бихте ли разказали какво по-точно да очакваме?
- Олимпиадата в ПьонгЧанг е наречена още и Олимпиада на информационните и комуникационни технологии, на нея ще бъдат използвани мобилни мрежи от пето поколение, телевизионни предавания с ултра-висока резолюция, виртуална реалност, технологията „интернет на нещата", изкуствен интелект и много други революционни иновации. По време на Олимпийските игри ние не само ще гледаме и ще се забавляваме, но и ще участваме и ще съпреживеем един празник на информационите технологии на бъдещето. Зрителите ще могат да се обръщат към хуманоидни роботи за указания или за превод на кратки фрази от чужди езици. В ПьонгЧанг ще можете да се качите на безпилотни еко коли, да използвате технологията „интернет на нещата" с помощта на мобилна мрежа от следващо, пето поколение.

- Вие бяхте почетен гост на заседанието на БОК, на което бе обявен българската делегация за олимпийските игри. Какво ви е мнението за възможностите на българите предвид голямата конкуренция в белите спортове? Какво очаквате от българските спортисти?
- Знам, че на тези игри ще вземат участие 21 български спортисти, които ще се състезават в дисциплините сноуборд и биатлон, и които са достигнали високи класирания на европейски първенства. Надявам се българските спортисти да могат да се справят с часовата разлика, да поддържат своята кондиция и да зарадват всички българи.

- Ще имате ли шанс и вие да гледате на живо игрите в ПьонгЧанг?
- Интересът и очакванията на корейците, 30 години след лятната Олимпиада в Сеул през 1988г., са изключително големи, а аз ще гледам откриването и основните участия на корейските спортисти на живо. Освен че възнамерявам да следя корейските изяви, на тази Олимпиада ще подкрепям и двадесетте и един български спортисти, които ще участват.

- Как олимпийските игри ще помогнат на ПьонгЧанг да се превърне в желана ски дестинация за региона и целия свят?
- Считам, че Зимните Олимпийски игри тази година ще превърнат ПьонгЧанг в център на зимните спортове в Азия. По време на самите игри се очаква близо 390 000 чуждестранни туристи да посетят Корея като наред със състезанията ще се провеждат и събития с различна насоченост – икономика, култура, околна среда и мир. Ние ще положим усилия да допринесем за икономическия растеж, подобряване на представата за нашата страна, популяризиране на зимните спортове, както и за намаляване на напрежението между Южна и Северна Корея. Надявам се Корея да използва този шанс и да направи една голяма крачка напред.

- Вие сте носител на купа в голфшампионата на дипломатическия корпус. Но може би карате и ски и имате представа от българските ски курорти, които се посещават от все повече чужденци?
- В България ските и зимните спортове са популярни и аз през зимата имам щастието да карам ски в Банско и Боровец, курорти с модерни съоръжения и невероятно красива природа. На 26 и 27 януари в Банско организирахме корейски кулинарен фестивал. По това време там се провеждаше Световната купа по сноуборд и аз имах възможност да проследя някои от състезанията.

- Такова грандиозно събитие като тази зимна олимпиада изисква не само усилия, а и средства. Колко струва Олимпиадата?
- Бюджетът за Олимпийските игри ПьонгЧанг възлиза на близо 13 милиарда долара. По-голяма част от средствата – близо 10.4 милиарда бяха вложени в инфраструктурни проекти – изграждането на високоскоростна железопътна линия, спортни съоражения и други, а останалата част, около 2.6 милиарда, ще бъдат използвани за оперативни дейности по време на самите игри. Намеренията на Република Корея са инфраструктурните обекти като високоскоростният влак, спортните съоражения и други да бъдат използвани активно дори и след Олимпийските игри като се очаква те да допринесат за развитието както на зимните спортове, така и на регионалната икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай