На Божи гроб идват туристи, а си тръгват поклонници

Пътуването по Светите земи започва с интерес и преминава в очарование, казва екскурзоводката Теодора Ашер

На Божи гроб идват туристи, а си тръгват поклонници | StandartNews.com

Всеки, който е пътувал по света с организирани туристически групи знае колко е важно "да случиш на екскурзовод". Имах късмета и удоволствиетo докато бях в Израел да се запозная с Теодора Ашер. Благодарен съм й много не само за приятната компания, но и за несломимото й желание и умение винаги да даде на любознателните туристи максималната информация за посещаваните обекти и за страната, чиято история от древността до днес е пребогата на важни за целия свят събития. Теодора е родена в България и като всички израелски граждани от български произход, има сантимент към родината. Понякога идва у нас да води израелци, които проявяват нарастващ интерес към културния туризъм. В туристическата компания "Бохемия" казват за Теодора, че тя е "еталон в професията". А да си перфектен екскурзовод в Обетованата земя, където се намират толкова много исторически, религиозни, природни и други забележителности наистина е голямо професионално постижение.

- Теодора, с какво Ви привлече екскурзоводската професия?
- Не знам, трудно ми е да кажа в минало време. Може би точно това е същността на привличането -нещо неволно, закономерно и непреодолимо. Важното е, че продължава да ме привлича трайно и неизменно - с движението, разнообразието, с вълшебството на непредсказуемото. Всяка единица време, прекарана на "работното място", съответства на уникално и същевременно споделено преживяване, сравнимо може би единствено с продуцирането на репортерска документалистика. Екскурзоводството си е пътуване във времето, което създава вълнение, предизвиква възторг.

- Какво трябва най-вече, за да си добър екскурзовод ?
- Преди всичко добра подготовка, сериозно отношение и професионална етика. Добрата подготовка включва мулти- и интер-дисциплинарно знание и модуларна методика и позволява на екскурзовода да функционира адекватно във всички възможни и понякога невъзможни обстоятелства. Сериозното отношение се проявява в активно самоусъвършенстване в синхрон с водещите стандарти в бранша. Добрият екскурзовод е компетентен и прогресивен, отличава се с емоционална интелигентност и способност да установи и осъществи връзката между мястото и хората. Професионалната етика е задължително и необходимо условие за успех във всички области.

- Вие сте родена в България. Как поддържате връзката с България?
- Аз съм родена, израснала и учила в България, почти половината от живота ми е преминал в нея. България е страната на чудесата, земният рай. Връзката ми е неделима и значима - родители, близки, приятели, колеги. Съществена е и връзката, макар и задочна, с множеството съвременни български хаджии от цялата страна, пребродили светите земи заедно с мен. Водя синовете си при всяка възможност в моята родина, обикаляме надлъж и нашир, гордея се, че децата ми познават България.

- В. "Стандарт" инициира преди години кампанията "Чудесата на България" и целенасочено работи за развитието на културния туризъм. Стараната ни е на трето място в Европа след Гърция и Италия по исторически и културни забележителности. Как според Вас най-добре може за използва този потенциал, като се има предвид опита на Израел в туризма?
- Приветствам всяка една инициатива за развитието на културен туризъм. Особено в България. Не приемам класацията с третото място. И въобще, класациите. България е съкровищница на всичко ценно и съкровено, закодирано в езика и в традицията, отглас е на тайните на времето, на прага е на древни цивилизации, сцена е на събития с отношение към историята на света. За бъде споделено адекватно и в световен мащаб, културно-историческото наследство на България трябва да бъде преди всичко достояние на българския народ, да служи за вдъхновение за поколението българи. В този смисъл, опитът на Израел в туризма насочва най-вече към прилагането на изключително висок стандарт за обучение и квалификация на екскурзоводи. Екскурзоводите в Израел са част от бранда Израел и професията на екскурзовода е национален приoритет.

- Доволни ли са от визитите си в България израелските туристи ?
- Впечатлени са. Колкото и да е странно, България е непозната в Израел. Макар и известна с популярни планински и черноморски курорти, България е непозната като дестинация за културен туризъм. Израелските туристи пътуват много, из целия свят и попадайки в България се оказват в своеобразно културно недоразумение. Възхищават се от красивата природа, но се разминават със същността, с феномена България. Пропускат България.
Наистина, може да се направи много повече. Като се започне с международното туристическо изложение, което се провежда ежегодно през февруари в Тел Авив, на което България присъства, но за съжаление без да се открои. Може да се помисли за разработване и провеждане на модуларни тематични програми, приспособени към характера и интереса на израелската публика, включително специализирано обучение на екскурзоводи и най-вече - да се създаде "туристически" формат на активен културен обмен между двете страни.

- А много ли са българите, които посещават Израел като туристи?
- Всичко е относително. Да, има сезонен туристически поток от организирани групи от България, както и текущи индивидуални посещения. Но общо взето, по-скоро не са много, особено като се има пред вид диапазонът на съществуващите възможности за "многократен" туризъм, географската и историческа близост и достъпността.

- Какво Ви впечатлява при посещенията на българи в Израел?
- Първо и може би лично, за мен това е задочно пътуване в България. Впечатлявам се от това колко са впечатлени българи при посещението си в Израел. Хората идват дезинформирани и с крайно противоречиви представи. Някои очакват да видят ориенталски пейзаж и камили, други си представят извънземни технологични неща, а много са крайно притеснени от геополитическата обстановка и предупрежденията за размирици. За мен е чест и удоволствие да посрещам хора от всички краища на България и да ги съпровождам по Пътя на хаджиите. Пътуването е емоционално и лично - започва с интерес към Светите земи и преминава в очарование от Израел.

-В Йерусалим е и Божи гроб. Как се чувстват и как реагират нашите сънародници, посещаващи това свято за християните място?
- Всеки идва със собствената си представа или липсата на такава и посещението винаги е крайно объркващо, вълнуващо, индивидуално и със сигурност - неповторимо и незабравимо. Несъзнателно и неусетно туристите се видоизменят в поклонници. Божи гроб функционира като духовен олтар и притегателен център на материална човешка енергия и отправна точка на отвъдна, висша сила.
От край време българинът има интерес към хаджийството и светите места. Още повече, че в миналото Българската патриаршия е имала собствен "престол" в Йерусалим и мнозина бележити българи и нацонални герои са предприемали тогава сравнимото с подвиг поклонническото пътуване. И тогавашните и днешните хаджии са част от една обща хаджийска династия и несъмнено нещо се случва при съприкосновението на нашите сънародници с енергията на светите земи. И това е нещото за което казват, че отнасят със себе си и винаги ще помнят.

- Напрежението в Близкия изток, което се засили след решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, как се отрази на туристическата индустрия на Израел?
- Шумното напрежение, което се прояви на международната политическа сцена във връзка с американското изявление, беше пресилено. Анахронични стереотипи, подвеждащи заглавия, тенденциозни новини и най-вече липсата на лично впечатление - всичко това обърква и заблуждава. Има държави, които дори обявиха посещението в Израел за нежелателно. Отражението върху туристическата индустрия беше временно и в смисъл на анулирани пътувания и безпокойство от страна на пътуващите. В действителност няма драма. Йерусалим е столица на Държавата Израел от 1949 г., а от 1980 и по силата на основен закон, приет от израелския парламент. Всички представителни и държавни институции се помещават в Йерусалим и е напълно естествено и в реда на нещата Йерусалим да бъде "главен щаб" на чуждестранни дипломатически представителства и мисии.

- Какво бихте казали на българите, които имат желание да посетят Израел?
- Заповядайте, Израел е уникална дестинация. Съвременна, млада и гостоприемна държава, която се развива прогресивно в условията на сложна геополитическа обстановка и се откроява като водеща, иновативна сила. Израел е цивилизационен модел на мултикултурна нация - вселена, изпълнена с многообразие, пъстроцветие и разнозвучие. Израел е феномен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай