Лятото носи болестта на мръсните ръце

Няколко дози антибиотик са нужни след ухапване от кърлеж, казва проф. Тодор Кантарджиев

Лятото носи болестта на мръсните ръце | StandartNews.com

Лятото е в разгара си, а с него и характерните за сезона здравословни проблеми. Каква е в момента епидемиологичната обстановка в страната, какви вируси ни дебнат и как да се предпазим коментира пред "Стандарт" професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

- Проф. Кантарджиев, каква е в момента епидемиологичната обстановка в страната?
- Рязко намаляват случаите на инфекции, които се предават по въздуха. Намалява и опасността, която в последните години ни плашеше - голямото разпространение на варицелата. Намаляла е в пъти в сравнение с миналата година. Скарлатината е намаляла 2,5 пъти в сравнение с 2016 г. В момента започват да се предават болестите, предавани с кърлежи, защото пролетта закъсня с месец и половина в сравнение с миналата година. Сега идва времето на ухапванията от кърлежи и първите прояви на предаваните от тях инфекции. Кърлеж, който те е ухапал в градинките и междублоковите пространства, е с много висок процент на заразеност. След отстраняването на кърлежа трябва да се вземат 1,2 или 3 дози антибиотик.

- Има ли все още случаи на морбили?
- В момента огнището, което възникна преди месеци в Пловдив като внос на вируса от Румъния от едно семейство с малко дете, затихва. За тези три месеца имаме общо 130 случая. Възникналото огнище в Пазарджик не се разраства. Чакаме и то да започне да намалява, както и в Монтана. През последните месеци не допускаме нов внос на морбили. Съветваме майките да ваксинират децата си, защото заболяването, въпреки че минава лесно при малките деца, понякога може да даде нежелани усложнения.

- Лятото дойде, а с него и характерните за сезона здравословни проблеми. Има ли летен грип в момента?
- Понятието летен грип не съществува в сериозната медицинска литература. Това е начин за опростяване на нещата, но българският народ е достатъчно образован, четящите хора са достатъчно културни да разберат. Някои "специалисти" говорят за някакви ентеровирусни инфекции, свързани със стомашни разстройства. Те казват - има зимен грип, при който кашляме, и летен, при който имаме стомашно разстройство. Ентеровирусните инфекции не причиняват разстройства. Разстройствата през лятото са бактериални инфекции. Разстройствата през зимата когато имат масов характер може да са причинени от два вида кашлици вируси. Например - едновременно разстройство в един малък град при десетки и стотици хора. Тогава това може да е вирусна инфекция. Вирусите, които причиняват разстройствата при възрастните, са два, те са кашлици вируси. Най-често се разпространяват по воден път. Последните няколко месеца откриха в Швеция такъв вирус, който се проявява през студената пролет.

- Какви опасности ни дебнат в най-големите горещини?
- Възможни са ентеровирусни инфекции. В нашата страна наблюдавахме през последните месеци и в момента наблюдаваме такива инфекции. Тези вируси се размножават в червата на човек и обикновено заразяването е при битов контакт с вируса и много рядко при кашлица. Иначе са известни като болест на мръсните ръце. Мръсни зеленчуци, недобре измита или термична обработка морска храна, немити ръце. Обикновено те проникват в нашия организъм през сливиците. Затова инфекцията започва като ангина, с болки в гърлото. Трябва да се знае, че при 90% от случаите при възрастните хора болките в гърлото, особено през летния период, са именно такава вирусна инфекция. От сливиците попадат в лимфните възли на червата. Там се размножават и могат да се разпространяват по фекално-орален път, като болест на мръсните ръце - немиене на ръце преди ядене и след ползване на тоалетна. При здрав възрастен човек обикновено заболяването минава за 3-4 дена и протича с вдигане на температура, болки по мускулите, по ставите. При децата минава за седмица. Понякога, ако се намесят и други вируси, могат да предизвикат и седмица и половина суха непродуктивна кашлица. Но тези ентеровирусни инфекции не предизвикват диарии. Не е правилно да се казва летен грип, защото грипът е сезонно заболяване, характерно за есен и зима. Грипът е заболяване, което предизвиква усложнения, може да причини и смърт. През лятото трябва още повече да внимаваме с миенето на ръцете, за да се избегнат подобни проблеми. Разстройствата през лятото обикновено са бактериална инфекция. най-често салмонели, от недобре съхранявана в хладилници храна от животински произход. Дизентерията е заболяване, което се предава чрез мръсни ръце. От 3 до 10 бактерии на дизентерията ,ако попаднат, могат да предизвикат разстройство и кървава диария. За съжаление в нашата страна 28-те лаборатории на РЗИ почти не работят. Те останаха без персонал и не извършват почти никакви изследвания. Само преди 30 години имахме няколко хиляди случая доказана микробиологична дизентерия. Сега такива случаи нямаме, защото никой не прави, или много рядко се правят микробиологични изследвания. Не мисля, че в момента има по-малко разстройства и чревни инфекции в страната и че хигиената много се е подобрила през последните 30 г. Откакто РЗИ не прави контрол на заведенията за обществено хранене, не се следят детските заведения, столове, не мога да се съглася, че положението се е подобрило. Просто не се правят изследвания и масовите стомашни разстройства и заболявания минават под рубриката "летен грип". Защото някой казва, че ентеровирусите правели разстройства. Такъв медицински факт няма.

- Опасни ли са така изкусителните варена царевица и сладоледи, които се предлагат на плажа?
- Термично обработената царевица не трябва да се пипа с мръсни ръце. Децата преди да ядат царевица, която се вади от горещия казан, трябва да са си измили ръцете. Майките да носят на плажовете тоалетни кърпички с антимикробно действие. Преди всяко ядене на плажа трябва да се мият ръцете. Ако нещо се яде на брега, храната трябва да бъде контролирана. Второ, сладоледите, тези, които са правени в заводи, в работилници и са опаковани, крият много по-малко риск от открития сладолед, който се продава на плажа и не знаем неговия произход.

- Къпането в басейна какви опасности крие?
- Обикновено водата е хлорирана и представлява по-ниска заплаха за здравето. Преди басейн културният човек се къпе. Задължително след излизане от морето и басейн трябва да вземем душ. За дамите съветът ми е смяна на банския.

- СЗО предупреди за нелечим гонореен щам, резистентен на лекарства. Какво трябва да знаят хората за предпазване от гонореята?
- Да проследяват своето състояние и при проява на инфекции и съмнение за полово предавана уроинфекция, трябва да се прави микробиологично изследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай