Кирилицата е държавна политика на нашите царе

Руснаците, които идват да се поклонят пред мощите на Йоан Предтеча, ни благодарят за християнството и хубавия език, казва проф. Казимир Попконстантинов

Кирилицата е държавна политика на нашите царе | StandartNews.com

Изказването на руския президент Владимир Путин по време на аудиенцията си за македонския си колега Георги Иванов, че "писмеността е дошла от македонската земя, предизвика скандал. Откъде идва българският език. Защо е усвоена кирилицата, а не глаголицата като графична система. По тези и други въпроси попитахме известния наш археолог, историк и преподавател проф. д-р Казимир Попконстантинов, откривател на мощите на Свети Йоан Предтеча и Кръстител.

- Проф. Попконстантинов, има ли нужда да доказваме на света, че кирилицата е българска и защо думите на Путин предизвикаха такава реакция ?

- В случая става въпрос за една ярка демонстрация на историческа неосведоменост. Не може при присъствието на един съвременен политик да се ампутират отново части от Първото българско царство. През периода на създаването на нашата азбука няма държава Македония, а това са земите от Първото българско царство, част от които днес са в Република Македония, която е обявена като такава през 1946 г. Имаме епиграфски паметници и надписи, които очертават границите на Първото българско царство на югозапад. И за мен е малко странно такова угодничество по време на посещението на Георге Иванов в Москва именно на 24 май, за да излезе от устата и в речта на Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя. Пардон, но през този период няма Русия, а име Киевска Рус, т.е. Украйна. Мисля, че господин Путин не е забравил това или ако е забравил, ще му припомним, че наименованието Русия е взаимствано от император Петър Първи, от гърците, с много големи амбиции.

Следва да зададем въпроса как са пристигнали тези просветители от Охрид в Киев? Да не би като птичия грип да са прелетели над България? И оттук нещо, което е много щекотливо и се пропуска обикновено в нашата историография. За освобождението на Балканите от турско иго ние би трябвало тогава да отдадем изцяло заслуга за нашето освобождаване на Украйна. Защото край Плевен, по време на фаталната за турците битка, когато е разбита армията на Осман паша, срещу нея се сражават: 45-и Азовски пехотен полк, 46-и днепровски пехотен полк, 47- и украински пехотен полк, 48-одески пехотен полк, 129-и бесарабски пехотен полк.

Но аз не бих упрекнал руснаците, а политиците, които спекулират с 24 май. Цинично ще прозвучи това обсебване на тази дата, като се забравя, че тя за първи път се чества на 22 май 1813 г. в Шумен, а на 11 май 1851 г. се отбелязва в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив, когато Найден Геров организира общия празник на двамата свети братя. Явно това им бяга като информация на руснаците и господин Путин трябва да посъветва своите съветници да бъдат по-коректни. Все пак те честват 24 май честват отпреди 25 години, а ние го отбелязваме като празник с въвеждането на Грегорианския календар у нас през 1916 г. Нека да им се покаже, че трябва да се четат историческите факти, така, както те са произнесени от писмените ни извори.

Имаме предостатъчно писмени извори, че през 988 г. киевският, а не руският княз Владимир първи приема християнството от България. Няма как кирилицата да бъде приета от Македония, защото тя не е изолирана част от Първото българско царство. Само ще припомня, че братът на св. Цар Борис Първи, Черноризец Докс, отивайки при Йоан в манастира му задава въпроса: "Каква ви е работата на вас, поповете, освен да пишете и превеждате". А за да пише Йоан и за да превежда, следва логичния въпрос - каква графична система и каква азбука ползва при писането и най-вече при превеждането и какво той превежда. Редом с богословската литература, те превеждат и светска. Явно е, че са правени опити за адаптиране на гръцката графична система, или гръцката азбука към българския език. И тези опити за адаптиране са правени много преди идването на учениците на Кирил и Методий.

Още в самото начало след покръстването цар Борис е започнал да строи манастири и училища към тях и да организира превеждането на книги, които са крайно необходими за новопокръстена България. Като първото средище това е Голямата базилика и манастирите около Плиска. Един от тях в продължение на 10 години проучвах при село Равна, Провадийско. Там са открити близо 230 надписа, писани през 5 графични системи. Във Варна, след 20-годишно проучване на един от най-големите извънстолични манастира на св. Цар Борис, е открит най-големият скрипторий с дължина 40 метра и ширина 10 метра. В него са били писани, превеждани и орнаментирани ръкописи. Такъв крипторий нямаме до този момент в цяла България и Византия.

- Защо е усвоена кирилицата, а не глаголицата като графична система?

- Това е един изключително важен въпрос, с който се спекулира. Нека да си представим за момент, примерно, че ни завладяват китайци. И те казват - вие ще пишете с китайско писмо, а знаете какво е то. Значи ние трябва да пренастроим нашите училища, учители, свещеници, държавна канцелария. Всичко да бъде адаптирано, за да бъде разбрано от следващите поколения и от съвременните.

Ако цар Симеон беше възприел глаголицата, това означаваше българската държава да премине към една нова непозната графична система, с много тежки последствия. А по това време ние имаме основата на гръцкия език, който става държавен, защото по оловните печати, които откриваме, всички са на гръцки език. Кореспонденцията, която води този велик български държавник Симеон, а преди това и баща му цар Борис, също е на гръцки. По понятни причини на гръцки е и кореспонденцията с Византия. До налагането на старобългарския се ползва официално гръцки език. Затова прабългарските 110 надписа са на гръцки език. На практика имаме една графична система, която е позната и използваема. Затова глаголицата си остава като митологична графична система - т.е.за богослужебните книги.

До момента в днешните български земи имаме открити от Първото българско царство до 864 г. около 110 надписа по паметници. След 865 г. до средата на 11 век имаме близо 1300 надписа с кирилско писмо, с глаголическо писмо, с руническо писмо, с латинско писмо и кирилско писмо и двуезични. Като по-голямата част от тази бройка са с кирилско писмо. А с глаголическо имаме най-древната абзука, която е в началото на 10 век по стените на кръглата църква в Преслав. И около 20 надписа с глаголическо писмо. А в югозападните български земи - разбирайте Македония, част от Албания, част от Гърция, надписи с кирилско писмо са около десетина. И свети Наум, и свети Климент, не са заточени в югозападните български земи, а те са изпратени като мисионери и ограмотители и учители.

- Тази година се отбелязват 7 години от вашето историческо откритие - мощите на Св. Йоан Предтеча и Кръстител, предвиждате ли нещо специално през нея?

- За тези седем години голяма помощ ни оказа от 2010 г. досега фондация "Св. Йоан Предтеча и Кръстител", чиито основател е господин Георги Крумов. Благодарение на него и на фондацията, ние разширихме нашата научно-изследователска дейност, свързана с издирване на икони, книги, църковна утвар на остров Халки. Вече в продължение на две години Министерството на културата не отпуска и една стотинка за продължаване на проучванията. Благодарение на кмета на Созопол господин Панайот Рейзи, миналата година продължихме разкопките, подпомогнати и от фондацията.

- Какви туристи посещават мощите на Св. Йоан Предтеча ?
- Около 70-80% от туристите, които ходят на мощите, са руснаци и то не само тези, които имат тук имоти. Идват поклонници от Москва, Мурманск и Свердловск. Всички са много впечатлени от това, което виждат на острова. Няма да преувелича, ако кажа, че на ден минават около 250-300 души. Идват не само заради романтиката на острова, а и заради това да видят къде е открит реликварият с мощите на св. Йоан Предтеча и едн значителан част от тях казват, че са гледали филма на "Нешънъл Джеографик". Руснаците казват: "Господин професоре, благодарим ви, че получихме от вас и християнството, и хубавия език. Радваме се, че нашият батюшка Путин се поклони пред мощите на свети Йоан, това значи, че са истински".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай